Mýtné na českých dálnicích spuštěno v termínu

09.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


I přes týdenní přestávku, kterou přikázal Brněnský krajský soud na základě návrhu firmy Autostrade, stihla společnost Kapsch vybudovat elektronický systém výběru mýtného na českých dálnicích v domluveném termínu.

Téma týdne: Co nám přináší nový rok 2007

Dne 1.1.2007 byl v České republice oficiálně spuštěn elektronický systém pro výběr mýtného. Výstavbou tohoto systému byla na základě výběrového řízení vyhlášeného Ministerstvem dopravy ČR pověřena rakouská společnost Kapsch. Od Nového roku tak mají na českých dálnicích a rychlostních komunikacích povinnost platit mýtné nákladní automobily s hmotností 12 a více tun.

Jak systém výběru mýtného funguje
Na bráně, která slouží jako nosič zařízení, jsou navěšeny komunikační jednotky pro odečet mýtného a zařízení kontrolního systému. Kontrolní systém však není zaměřen pouze na sledování vozidel vybavených palubní jednotkou pro platbu mýtného, ale slouží k identifikaci všech vozidel. Projíždějící vozidlo je přeměřeno pro zjištění typu, vyfotografováno a následně je z fotografie zjištěna poznávací značka automobilu. Pak proběhne kontrola, zda palubní jednotka přísluší zjištěné poznávací značce vozidla. Pokud systém objeví přestupek, je výsledek ještě zkontrolován ručně v centrále a v případě pozitivního výsledku je přestupek předán příslušným orgánům.

Jak probíhá výstavba systému
V první řadě je na obou stranách dálnice nutné vytvořit betonové základy, což vyžaduje uzavření jednoho jízdního pruhu na každé straně. Po ztvrdnutí betonu jsou vztyčeny nosné sloupy, které se ve výšce šesti metrů spojí cca 30 metrovým příčným ramenem. Na bránu se následně navěsí jednotlivé prvky pro výběr a kontrolu elektronického mýtného, což je již prováděno za plného provozu bez uzavírání jakéhokoliv z pruhů.
  

Tabulka: Návrhy ceny za vybudování systému mýtného

Uchazeč Cena [mld. Kč]
Ascom Fela + Damov ABD group 15
Autostrade 17,5
Kapsch PVT 22
A-WAY + AŽD Praha 33,7

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR 

 
Kdo systém výběru mýtného v Česku vybudoval
Na základě výběrového řízení na generálního dodavatele systému elektronického mýtného, které vyhlásilo Ministerstvo dopravy ČR, byla vybrána společnost Kapsch. Tato rakouská společnost patří díky více než 100 instalacím ve 30 zahraničních zemích mezi přední dodavatele elektronických mýtných systémů. Práce na výstavbě bran pro výběr mýtného však musela být na základě příkazu brněnského krajského soudu na jeden týden zastavena, protože konkurenční firma Autostrade podala u soudu návrh protestu proti výsledku tendru na mýtné. Podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny však již bylo zřejmé, že pokud společnost Autostrade nenavrhne u soudu zrušení smlouvy ministerstva dopravy na vybudování mýtných bran, dostaví tento systém společnost Kapsch. 

 

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR, Kapsch

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky