LN: Úroky za státní dluh rostou, příští rok budou přes 38 mld.

10.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Úroky ze státního dluhu České republiky stále rostou. Podle dnešních Lidových novin by náklady na státní dluh v příštím roce podle odhadu ministerstva financí měly činit 38,2 miliardy korun a o rok později přesáhnout 44,2 miliardy korun.

"Náklady na státní dluh, tedy úroky a další související náklady, předpokládáme na rok 2008 ve výši 44,2 miliardy korun," řekl LN Pavel Pavelek z odboru řízení státního dluhu ministerstva financí.

V současnosti činí státní dluh ČR 802,5 miliardy korun. Za loňský rok se stát zadlužil o dalších 111 miliard korun a na úrocích musel odevzdat 31,7 miliardy korun.

Ministerstvo financí přitom ještě v létě plánovalo výdaje na úroky za dluh o dvě miliardy vyšší. Značná část se ale ušetřila díky nižší úrokové sazbě. Nyní ale podle ekonomů už s touto výhodou nemohou na ministerstvu kalkulovat.

"Důvodem obřího nárůstu splátek úroků z dluhu sice do této doby byl z drtivé většiny raketový nárůst vlastního dluhu, nyní ale úředníci musí čekat i to, že další náklady jim přinese růst sazeb," řekl LN hlavní analytik Patria Finance David Marek.

Totéž listu potvrdil i hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán. Zároveň konstatoval, že v nejbližších pěti letech nebudou úroky rozhodně klesat. "Výdaje na splátky úroků budou narůstat, dokud bude hospodaření státního rozpočtu schodkové," řekl LN Kotlán. Vyrovnaný rozpočet však bude jakákoli vláda schopna vzhledem k politické situaci a také akutní potřebě penzijní reformy či reformy veřejných financí podle něj sestavit nejdříve v roce 2011.

Růst dluhu navíc podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Sklenáře přináší riziko zhoršení ratingu ČR. To by podle něj pro státní kasu znamenalo další výdaje v řádu statisíců.

V roce 1993 zaplatil stát na úrocích 15,1 miliardy korun. Historicky nejníže za posledních 15 let pak byla tato částka v roce 1995, kdy spadla na 13,3 miliardy, poznamenávají dnešní Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK