Leasing má své výhody i nevýhody

30.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Finanční leasing se za dobu své existence stal tradičním nástrojem financování. Operativní forma leasingu si stále hledá své příznivce. Obě dvě formy však mají své výhody a nevýhody. Přečtěte si jaké.

Téma týdne: Leasing od A do Z

Leasing nepředstavuje žádnou novinku na českém finančním trhu. Je přitom docela škoda, že se do povědomí dostala jeho finanční varianta, a to především jako způsob financování aut a strojů.

Objem uskutečněných leasingů v rámci České republiky v čase roste. Výjimkou byl rok 2004, kdy ze předpokládaným poklesem stála změna sazby DPH ze snížené na základní. Vzácně vyrovnaná zůstává komoditní struktura. Tradičně se nejvyšší měrou podílí leasing osobních a užitkových vozidel a nákladních vozidel.

Jak již bylo uvedené, nejvíce využívanou formou leasingu je bezesporu finanční leasing. V poslední době však z jeho „koláče“ začínají ubírat leasing operativní, který využívají především firmy a spotřebitelské úvěry a splátky, které sjednávají běžní občané.

V čem tkví výhodnost finančního leasingu? Výhody si můžeme rozdělit na dva druhy. Ta první je způsobena charakterem financování. Při nákupu na dluh není nutný vysoký počátečný kapitál, ale dochází ke splácení až v průběhu životnosti. Také riziko inflace nese finanční instituce. Druhá výhoda se vztahuje oproti ostatním dluhovým produktům. Na rozdíl od klasického úvěru se leasing vyznačuje výbornou dostupností, nižší administrativní náročností a variabilitou. Z hlediska ekonomického bude finanční leasing výhodný pro ty, kteří chtějí uplatnit náklady vozidla již v tříleté lhůtě. Nevýhodou je však nemožnost odpočtu DPH z finanční služby u osobních automobilů. Proto je leasing výhodnější pro podniky, kteří jsou plátcem DPH a zároveň nakupují nákladní nebo užitkový automobil. Pouze v tomto případě lze celou částku DPH odečíst na vstupu.

Mezi nevýhody leasingu bezesporu patří vyšší cena pořizovaného majetku. Je to také pochopitelné. Leasingové společnosti poskytují službu, za kterou si nechají zaplatit. Také po celou dobu splácení není majetek ve vašem vlastnictví. Vyplývají z toho omezená vlastnická práva  a nemožnost odepisování. U úvěru si společně s odpisy můžeme do nákladů každoročně uplatnit i zaplacené úroky. Taktéž při pořízení vozidla s možnosti uplatnění DPH (u plátců DHP) je celá částka daně z ceny automobilu nárokovatelná hned v prvním roce pořízení.

Operativní leasing se v mnohém liší od leasingu finančního. Proto zde platí jiné výhody a nevýhody produktu. Operativní leasing je klasický pronájem na smluvenou dobu. Hlavní kladem pro klienta leasingovky je to, že veškerá rizika a náklady jsou na bedrech finanční instituce. Nájemce musí pouze splácet předem dohodnuté částky. Nevýhodou je cena, kterou za tuto službu musíme zaplatit. Proto je tento způsob financování využíván především firmami, které dokážou lépe využít pozitiv.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky