Kreditní karty na vzestupu

30.01.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle údajů bank a splátkových společností vlastní kreditní kartu už každý čtvrtý Čech a jejich obliba stále roste. Proč? Důvodů je celá řada – kvůli finanční rezervě či bezúročnému období. Přečtěte si více.

V České republice bylo vydáno ke konci třetího čtvrtletí roku 2006 8,9 milionů  platebních karet – 6,5 milionů debetních a 2,4 milionů kreditních karet. Meziroční nárůst tak činil 3,4 % u debetních karet a rekordních 56,4 % u karet kreditních. Vyplývá to z údajů bank a splátkových společností. „Očekáváme, že do konce roku 2009 bude v České republice 5 milionů kreditních karet,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Polsko.

Výsledky průzkumu od MasterCard
Situaci kreditních karet v České republice sledoval nedávný průzkum společnosti MasterCard. Průzkum byl zaměřen především na vnímání a využívání kreditních karet jako jednoho z úvěrových produktů. Z průzkumu vyplývá, že jako vhodný způsob financování aktivně využívá kreditní karty vydané bankovními subjekty 62 % jejich držitelů.
Češi využívají svou kreditní kartu na nákupy:

  • elektroniky - 51 %
  • potravin a zboží běžné spotřeby - 37 %
  • nábytku a vybavení domácnosti - 23 %
  • oblečení - 22 %

Mezi velmi často zmiňovanými pozitivy kreditních karet se objevovala možnost využití bezúročného období. Češi si kreditní kartu pořizují především za účelem vytvoření finanční rezervy pro případ nouze - 25 % držitelů. Celých 16 % dotázaných držitelů kreditních karet uvedlo, že se pro ně rozhodujícím motivem pro pořízení kreditní karty stala nabídka banky, ve které mají vedený běžný účet. Průzkum zmapoval mimo jiného i to, jak čeští držitelé kreditních karet splácí poskytnuté finanční prostředky. Naprostá většina respondentů - 63 % splácí čerpaný úvěr pravidelně, a to v měsíčních splátkách. Zjištěné údaje potvrzují dobrou platební morálku českých držitelů kreditních karet.
Nejčastější výše splátek se pohybuje v rozmezí od:

  • 2001 – 5000 Kč - 34 %
  • 1001 - 2000 Kč -25%

Dalším zjištěním průzkumu je nedostatečná znalost kreditních karet mezi lidmi, kteří je doposud nevlastní. 21 % oslovených nedržitelů kreditních karet tento produkt vůbec nezná a celých 46 % není dostatečně informováno o jeho výhodách.

Co by jste o kreditních kartách měli vědět?
Pojem kreditní karta si lidé často pletou s klasickou platební kartou. Pravdou je, že spoustu věcí, jako je způsob použití (výběry hotovosti z bankomatů, platba za zboží v obchodech) mají společných, je mezi nimi však jeden zásadní rozdíl. Zatímco platební karta poskytuje přístup k vlastním prostředkům na účtu, karta kreditní představuje úvěr, neboli kredit, takže vám umožní mít kdykoliv k dispozici finanční rezervu pro plánované i neplánované výdaje.
Nejčastější pojmy, které byste v souvislosti s kreditními kartami měli znát:

  • Bezúročné období – jedná se o lhůtu, kdy můžete bance vyčerpaný úvěr splatit, aniž byste z něj museli platit úroky. Jedinou podmínkou je splatit celou dlužnou částku do určené doby. U většiny kreditních karet na našem trhu je toto období stanoveno na 45 dní (Citibank 55 dní, GE Money 50 dní). Bezúročné období se většinou nevztahuje na výběr hotovosti z bankomatu či cash advance.
  • Úroková sazba – je výše úroku, kterým je úročen čerpaný úvěr, pokud jej celý nesplatíte v bezúročném období. Díky tomu, že jsou tyto úvěry spíše krátkodobé (do jednoho roku), bývá často vyjadřována jako měsíční, ne roční. V současnosti se roční úrokové sazby úvěrů z kreditních karet pohybují kolem 20% a jsou tak na o něco vyšší úrovni než u kontokorentních resp. spotřebitelských úvěrů.
  • Úvěrový limit – stanovuje spodní i horní hranici úvěru z kreditní karty. Oba limity jsou u jednotlivých bank značně rozdílné, spodní hranice se pohybuje kolem 5 až 10 tisíc korun, horní pak od 50.000 Kč až po 600.000 Kč v závislosti na kvalitě karty a bonitě zákazníka.
  • Měsíční splátky – jsou variabilní dle výše skutečně půjčené částky a je v nich započten i úrok. To znamená, že pokud splácíte úvěr z karty a zároveň ji používáte, platíte každý měsíc jinou splátku. Je tak velmi snadné se do splátek "zamotat“.

Tabulka: Srovnání Kreditních karet od českých bank

Banka Společnost Bezúročné období (dny) Úrok (% p.m.) Cena za kartu (ročně)
Česká spořitelna Kredit+ Visa Gold 45 1,04 2 700 Kč
Živnostenská banka VISA Credit Classic 45 1,28 600 Kč
Živnostenská banka VISA Credit Gold 45 1,28 1 920 Kč
Bawag bank Kreditní karta Bawag bank 45 1,54 540 Kč
Komerční banka Kreditní karta MasterCard 45 1,58 590 Kč
Poštovní spořitelna Kreditka Elektron 45 1,60 150 Kč
Poštovní spořitelna Kreditka Poštovní spořitelny 45 1,60 400 Kč
ČSOB MasterCard Unembossed 45 1,60 250 Kč
ČSOB MasterCard Standart 45 1,60 400 Kč
GE Money Bank MaMoney Card Maestro 50 1,65 299 Kč
Česká spořitelna Kredit + Visa Elektron 45 1,65 120 Kč
Zdroj: Srovnávač kreditních karet na finance.cz

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ