ŠkoFIN: Lidé preferují komplexní služby

26.02.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Leasing, to už dnes zdaleka není jen financování vozu, naopak, leasingovky stále více nabízejí balíčky služeb obsahující kromě financování vozu i pojištění a servisní služby. O vývoji finančního leasingu a současné produktové nabídce ŠkoFINU jsme si povídali s Jiřinou Tapšíkovou, jednatelkou leasingové společnosti ŠkoFIN.

Dobrý den, společnost ŠkoFIN je na našem finančním trhu dostatečně známá, přesto zkuste na začátek našim čtenářům povědět něco o jejím vzniku, vývoji i současnosti.
ŠkoFIN je od svého založení v roce 1992 stoprocentně vlastněn koncernem Volkswagen. Po celou dobu působnosti na českém trhu patří k nejvíce prosperujícím leasingovým společnostem. A to i v dobách stagnace automobilového trhu, kdy si dokázal udržet své dominantní postavení. V letošním jubilejním 15. roku od založení je stále  jednou z největších finančních společností na českém trhu a specializuje se převážně na podporu prodeje koncernových značek Škoda, Volkswagen, Seat a Audi. Kromě leasingu nabízí také spotřebitelský úvěr, a to soukromým osobám i podnikatelům.

Nabízíte finanční leasing jen na vozy koncernu Volkswagen, nebo se u vás dá sjednat leasing i na vozy jiných značek?
Přestože jsme primárně zaměřeni na podporu značek koncernových vozů Volkswagen, v našem portfoliu produktů nalezne zákazník i širokou škálu jiných značek například v ojetých vozech. Od podzimu minulého roku jsme také uvedli na trh produktovou řadu nazvanou AutoFIN, určenou pro autorizované prodejce koncernu Volkswagen za účelem financování právě nových nekoncernových vozů. Reagovali jsme tak na měnící se tržní prostředí, kdy se stále více dealerů stává prodejci i nekoncernových značek. Cílem je zvýšení přidané hodnoty pro koncernové dealery a také rozšíření portfolia zákazníků, kteří tak mohou využít širokou škálu produktů financování se ŠkoFINem. Produktová řada AutoFIN má všechny standardní rysy financování od ŠkoFINu a v neposlední řadě také výjimečně vstřícný přístup ke klientům.

Nový či ojetý automobil se dá pořídit několika způsoby - za vlastní peníze, na leasing s větší či menší akontací či pomocí spotřebitelského úvěrů. Kde spatřujete největší výhody leasingu oproti zbylým dvěma alternativám?
Finanční leasing je dnes velmi oblíbenou a stále nejčastěji využívanou formou financování nového i ojetého vozu. Znamená pořídit si vůz ihned s částí hotovosti  a zbytek splácet dle dohodnutého splátkového kalendáře. ŠkoFIN nabízí jednoduché sjednání leasingu a rychlé vyřízení žádosti. Podle možností a požadavků si může klient zvolit základní vklad hotovosti, výši měsíčních splátek nebo finální zůstatkovou hodnotu vozu. Leasingovou smlouvu lze uzavřít podle zákona minimálně na 3 roky,  přičemž vůz je po dobu trvání smlouvy ve vlastnictví leasingové společnosti. S čerpáním leasingu jsou často spojené výhodné akce, např. v kombinaci s pojištěním vozu. 

Vaše společnost nabízí právě i variantu financování vozu pomocí spotřebitelského úvěru. V jakých případech ji svým klientům nabízíte a je o ni zájem?
Spotřebitelský úvěr je cesta, jak získat automobil do  osobního vlastnictví, i když nemáte k dispozici hotovost k jejímu kompletnímu zaplacení. V technickém průkazu jste uveden jako majitel vozu. Úvěr nabízí dle zákona kratší dobu splácení ve srovnání s ostatními finančními produkty, neboť jeho minimální doba splácení činí 6 měsíců. Během této doby můžete úvěr jednorázově uhradit. Pro podnikatele je hlavní výhodou skutečnost, že DPH lze odepisovat z nákladů ode dne pořízení vozu až do 25% z celkové ceny vozu za rok. Příspěvkové i neziskové organizace mohou navíc uplatnit splátku jako nákladovou položku a zdravotně postižení občané získají státní podporu na nákup vozu. Pro dosažení spotřebitelského úvěru potřebujete ručitele nebo ručíte vozem samotným.

Stále častěji se lze v nabídce leasingových společností setkat s nabídkou různých akcí na podporu prodeje, například leasing s nulovým navýšením a podobně. Máte i vy podobné akce a dá se říci že jsou pro klienta skutečně efektivní?
Pro každou značku je připravena nějaké speciální akce. Z široké palety zmíním například  hlavní akci na vozy Škoda s názvem  „Fabia za polovinu“ a „Octavia za polovinu“. Zákazník, který si tento způsob financování vybere, zaplatí po uzavření kupní smlouvy pouze 50 % ceny vozu  a zbývající polovinu uhradí bez jakéhokoliv navýšení až po uplynutí jednoho roku používání vozu. Nezanedbatelnou výhodou úvěru je nulové navýšení, čímž akce splňuje kritéria bezúročné půjčky. Česká pojišťovna navíc nabízí výhodnou sazbu havarijního pojištění a povinného ručení.
Uvedl jste nulové navýšení. I s touto možností pracujeme. V současné době je v nabídce například akce na vozy Audi pod názvem  Audi Leasing A3 0 % s Kooperativou. Podstata je následující - zákazník zaplatí za celou dobu leasingu částku odpovídající kupní ceně bez navýšení a dále dostane nabídku výhodných podmínek na povinné ručení a havarijní pojištění od Kooperativy. Akce se vztahuje na oba typy modelu A3, tj. A3 třídvéřové a A3 Sportback. Délku leasingu si lze zvolit mezi 36 a 48 měsíci. Splátka předem se liší podle doby leasingu od min. 30 % z ceny vozu pro 36 měsíců a min. 40 % z ceny vozu pro 48 měsíců.

Nabízíte nějaký produkt či výhodu kterou ostatní leasingové firmy na našem trhu nemají či nedovedou svým zákazníkům nabídnout? Kde spatřujete své největší výhody a naopak slabiny, jsou-li nějaké, oproti konkurenci?
Společnost ŠkoFIN na sklonku minulého roku dosáhla magické hranice 600 000 smluv, což hovoří za vše. Jednoznačnou výhodou je spojení a zázemí koncernu Volkswagen, díky kterému klientovi nabízíme výhodné akční nabídky, ale i jistotu a stabilitu.  Myslím si, že svým způsobem jedinečnou nabídku a přístup máme také v pojistných produktech. S využitím finančních služeb ŠkoFINu může klient uzavřít havarijní pojištění financovaného vozidla i povinné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Pojistné je například součástí splátek finančního i operativního leasingu. V tomto případě má klient jistotu, že po dobu trvání finanční smlouvy neporoste výše pojistného.  
ŠkoFIN jako jediná společnost na trhu navíc nabízí, ve spolupráci se Škoda Auto,  k finančnímu leasingu na vozy Škoda Fabia i bezplatný servis, a to po celou dobu trvání leasingové smlouvy. V oboru financování aut jde o převratnou novinku zaměřenou na služby spojené s provozem vozidla.  S novou akcí nazvanou Škoda Leasing Fabia SERVICE lze ušetřit například za pravidelné roční servisní prohlídky, výměnu olejů a filtrů (každých 15 000 km nebo 1x ročně), 1x přední brzdové kotouče a třecí segmenty za dobu trvání smlouvy, 1 x za 2 roky výměnu brzdové kapaliny, 1 x za rok výměnu stíracích lišt čelního skla. Zákazník získá jako akční bonus kompletní sadu zimních kol. Součástí této akce je také výhodné pojištění od České pojišťovny, které je již zahrnuto ve splátkách.
Péči o zákazníka pak stvrzujeme prostřednictvím klientského centra, které bylo díky svému CRM řešení konkurečně prvním takovým řešením mezi leasingovými společnostmi. Neusínáme na vavřínech a mohu prozradit, že projektu klientského centra i CRM věnujeme i v letošním roce velkou pozornost a přineseme v něm některé novinky.

Společnost ŠkoFIN na našem trhu působí již delší dobu, změnil se nějak finanční leasing? Zkuste porovnat leasing před deseti lety a dnes, jakým vývojem si prošel?
Tradice leasingu je v ČR od prvopočátku značná. Princip založený na splácení auta, které je po dobu smluvního vztahu ve vlastnictví leasingové společnosti, byl a stále je pro zákazníky přitažlivý a to především díky přehlednosti, srozumitelnosti, cenové výhodnosti a minimálnímu administrativnímu zatížení. ŠkoFIN nabízel do roku 2002 pouze leasingové produkty. Trh se ale vyvíjel, proto od téhož roku poskytuje i produkty úvěrové. V roce 2004 pak došlo k  propadu leasingového trhu díky   změně legislativy v souvislosti se vstupem do EU. I přes velmi černé vyhlídky odborníků nenastaly krizové předpoklady a leasing si udržel a do dnešní doby drží dominantní postavení na trhu.
Do budoucna se dle mého názoru poptávka po leasingu vozů stále bude ubírat směrem k nízké záloze a dostupné měsíční splátce. Přestože převládá a pravděpodobně ještě několik let bude mít převahu leasingové financování,  úvěrové financování nabírá pomalými krůčky na síle a získává si své příznivce.

Jakým způsobem postupujete u vašich klientů, kteří nedodržují lhůty splatnosti? A co by měl klient, který se dostane do problémům se splácením dělat, jak by měl svou situaci řešit?
Základním pravidlem ŠkoFINu je vycházet klientovi vstříc. V životě mohou nastat takové situace, které neovlivníme a je i zájmem nás pomoci. Pokud klient kontaktuje zavčasu klientské centrum ŠkoFINu, snažime se najít řešení. Jednou z možností může být například poskytnutí platebních prázdnin, je to ale individuální záležitost. Pokud tak klient neučiní, obdrží dvě po sobě jdoucí písemné upomínky, které jsou zasílány s časovým odstupem. Pokud ani poté nereaguje, dochází k výpovědi leasingové smlouvy nebo odstoupení od smlouvy o úvěru. Těchto případů je ale v historii ŠkoFINu minimum.

Kromě výše zmíněných produktů – finančního leasingu a spotřebitelského úvěru nabízíte i leasing operativní. Tento produkt není naší veřejnosti až tak známý , pro koho je tento produkt určen a jaké jsou jeho výhody?
Operativní leasing je pronájem vozu, jehož cílem není pořízení investice, ale poskytnutí služby. Tento produkt je oblíben u podnikatelů, středních a větších firmem.  Splátky operativního leasingu mohou zahrnout všechny náklady spojené s provozem vozidla, jako například: údržba a servisní náklady, administrativa, zákonné a havarijní pojištění, poplatky, asistenční služba, reporting, náhradní vozidlo apod. U operativního leasingu není požadována záloha, která činí u finančního leasingu až 20% z celkové ceny vozu. Operativní leasing vám sníží množství vázaného kapitálu v účetní bilanci a usnadní finanční plánování. Vůz je po celou dobu platnosti smlouvy majetkem leasingové společnosti a vy tedy nepotřebuje vlastní kapitál na údržbu či obnovu vozového parku, tu za vás zajišťuje ŠkoFIN.
Vedle přímé nabídky operativního leasingu a služby komplexní správy vozového parku navíc ŠkoFIN rozšířil od  roku 2006 nabídku na standardní operativní leasing pro nejšírší škálu klientů i prostřednictvím naší dealerské sítě. Tím  jsme rozšířili pokrytí do všech cílových skupin oblasti fleetových vozových parků.

Jaký je váš cíl pro letošní rok?
Zákazníci na celém světě směřují k alternativnímu financování vozidel místo k jejich platbě v hotovosti. Většinou nechtějí jednoduché finanční schema. Mají rádi balíčky služeb pokrývající různé požadavky, což je fenomén, který se stává čím dál více důležitým. Mobilita našich zákazníků je to, co nás žene vpřed. A ŠkoFIN to dovede ještě dále - bezstarostná mobilita je náš cíl. Nechceme jen kombinovat financování a pojistné služby. Celková cena vlastnictví vozidla se stává pro naše zákazníky více a více důležitou. Naše produkty se tedy budou zaměřovat na tvorbu balíčků obsahujících financování, pojištění a servisní služby. To má výhodu nejen pro zajištění automobilové mobility našich zákazníků, ale bere také v potaz potřebu rozložení financování.

Děkuji za rozhovor
Lukáš Buřík, Finance.cz

Tapsikova.gifIng. Jiřina Tapšíková, MBA nastoupila do společnosti v roce 1993 a do roku 2003 byla odpovědná za ekonomické oddělení skupiny ŠkoFIN. Od roku 2003 do roku 2005 působila jako jednatelka turecké dceřiné společnosti koncernu VW FS AG v Istanbulu. Ve funkci jednatelky společnosti ŠkoFIN s.r.o. převzala odpovědnost za vedení oddělení risk management, treasury, credit management, ekonomického oddělení, IT a organizace.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY