Bulharsko láká zahraniční investory

28.02.2007 | , Finance.cz
FIRMY


V průběhu několika minulých let přijalo Bulharsko většinu zákonů, díky kterým je možné v zemi vytvořit důvěryhodné a stabilní prostředí pro zahraniční investory. Vstup Bulharska do Evropské unie na začátku letošního roku investorům naznačil, že se dívají správným směrem.

Od prvního ledna 2007 se dalším členem Evropské unie spolu s Rumunskem stalo Bulharsko. Vzhledem k tomu, že jsou v této zemi relativně nízké ceny, kvalitní služby a již přijaty téměř všechny potřebné zákony pro vytvoření důvěryhodného a stabilního prostředí, se dá předpokládat stoupající zájem zahraničních investorů.

 
Jaké jsou v Bulharsku daně

Mezi nejdůležitější daně patří v Bulharsku daň z příjmu fyzických osob, daň z příjmu právnických osob, daň z přidané hodnoty, spotřební daň a daň z nemovitosti. U zdanění fyzických osob jsou používány sazby daně uvedené níže v tabulce. Některé příjmy jsou však zdanitelné srážkovou daní s daňovou sazbou 15 procent, kam patří například dividendy, renty, kapitálové zisky z prodeje hmotného majetku či autorské honoráře. Sazba daně z příjmů právnických osob je v Bulharsku stanovena na 15 procent a musí ji platit všechny právnické osoby se sídlem v Bulharsku a ostatní právnické osoby s příjmy dosaženými na území Bulharska. V rámci úlev je možné v Bulharsku uplatnit snížení daně z příjmů právnických osob, a to například při investici ve formě akvizice, při modernizaci nebo rekonstrukci hmotného majetku, u darů bulharským vzdělávacím či zdravotnickým institucím či u příspěvků zaměstnavatelů na dobrovolné penzijní a zdravotní pojištění a dobrovolné pojištění proti nezaměstnanosti. Při dosažení ročního zdanitelného obratu přes 50.000 leva se v Bulharsku musí každá fyzická i právnická osoba (rezident i nerezident) zaregistrovat jako plátce daně z přidané hodnoty (DPH). Sazba DPH činí v Bulharsku 20 procent. Výhodou u této daně je, že se při dodávkách na vývoz uplatňuje nulová sazba. Za zboží, jako jsou například paliva, káva, čaj, suroviny obsahující alkohol, tabákové výrobky či některé osobní automobily, se v Bulharsku platí spotřební daň. Sazba se u této daně počítá jednorázově a zahrnuje se do daňového základu pro zdaňování daně z přidané hodnoty. Daňovou povinnost mají u spotřební daně ti, kteří vyrábí nebo dováží zboží podléhající spotřební dani. Sazba daně z nemovitosti je v Bulharsku stanovena na 0,15 procent a osvobozeny jsou od ní všechny nemovitosti do 1.400 leva.


Tabulka: Daně z příjmu fyzických osob

Základ pro výpočet daně [leva] Základ pro výpočet daně [leva]
od do
0 1.560 nezdaňuje se
1.560 1.800 10 % z částky přesahující 1.560 BGN
1.800 3.000 24 leva + 20 % z částky přesahující 1.800 BGN
3.000 7.200 264 leva + 22 % z částky přesahující 3.000 BGN
7.200   1.188 leva + 24 % z částky přesahující 7.200 BGN

 

Jak se v Bulharsku pracuje

Hlavní město: Sofie
Měna: bulharský lev (BGN, 100 stoninek)
Počet obyvatel: 7,8 mil.
Rozloha: 110 994 km2
HDP/obyvatele: 9.600 USD
Zákonem stanovená minimální mzda v současné době v Bulharsku činí 160 leva a životní minimum u dospělého občana je ve výši 40 leva. Průměrná měsíční mzda se v současné době pohybuje na 269 leva (cca 137 eur). Průměrný důchod je v Bulharsku 108 leva (cca 55 eur) a nárok na něj občan v Bulharsku získá po dosáhnutí důchodového věku a splnění podmínky být 15 let pojištěn. Důchodový věk se v Bulharsku každý rok prodlužuje, aby v roce 2009 u mužů činil 65 let a u žen 60 let. V roce 2007 žije v Bulharsku 2,070 mil. důchodců, což je v přepočtu 23 procent obyvatel. Příjmy důchodců jsou v Bulharsku kryty státem z více než 90 procent a ostatní příjmy jsou pod deset procent.

 
Podpora podnikání

V současné době jsou v Bulharsku podmínky k podnikání v porovnání se zeměmi střední a východní Evropy na nelichotivé úrovni. Státní instituce jsou nepružné a pomalé, bulharský právní systém výrazně zaostává, chybí vysokoškolsky vzdělaní odborníci, bulharské silnice a dálnice jsou ve špatném stavu, zahraniční investoři nemohou v Bulharsku vlastnit půdu a o pojistném trhu ani nemluvě. I přesto jsou však v Bulharsku již vidět první pozitivní výsledy dlouhodobě prováděných kroků. Jedná se například o úspěšnou měnovou politiku, která má podstatný vliv na bankovní soustavu Bulharska. Dalším pozitivním krokem je schválení zákona o podpoře investic, na základě kterého mohou zahraniční investoři v Bulharsku získat určité formy státní podpory. Zájemci o vstup na bulharský trh mohou využít také podporu od Agentury pro zahraniční investice, která zahraničním investorům zajišťuje informační a poradenský servis.

 

Zdroj: The Worldbank, EuroFirma

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY