Běžte na pracák i kvůli jednomu měsíci bez práce

27.12.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Nastupujete do nového zaměstnání a práce vám nenavazuje zde dne na den? Máte třeba měsíc nebo dva neplánované volno? Běžte na úřad práce. I kvůli relativně krátké době registrace se to vyplatí.

Kdo tam byl, tento to zná. I když to není důvod ke studu a stát se to může téměř každému zaměstnanci i živnostníkovi, z registrace na úřadu práce člověk dobrý pocit nemá. Ale důvody, proč cestu absolvovat, tady jsou. Dostanete podporu v nezaměstnanosti, která první dva měsíce činí 65 % z průměrného měsíčního čistého výdělku dosaženého v posledním zaměstnání. Doba mezi zaměstnáními se vám také započítá do odpracovaných let pro výpočet důchodu. A nezapomeňme na zdravotní pojištění, to je třeba si v době bez zaměstnání také zaplatit a ujme se toho stát.

Doba podpory a nárok na ni

Pokud se vám nepodaří nastoupit do práce ani pod dvou měsících, klesne vám podpora na v pořadí třetí a čtvrtý měsíc bez zaměstnání na 50 % a pak až do konce podpůrčí doby na 45 %. U ní je důležitý váš věk v den podání žádosti. Do padesáti let můžete dostat finanční podporu 5 měsíců, pokud se věkově nacházíte mezi padesáti a pětapadesáti lety, je možné využít podporu státu 8 měsíců a když je vám nad padesát pět, přispěje vám erár až 11 měsíců.


Hledáme práci: Jaký plat zaměstnance odpovídá zisku OSVČ?
Jak si sám platit zdravotní pojištění?
Poslední prázdniny: Pohlídejte si při vstupu do světa dospělých zdravotní pojištění

Podporu dostane tedy ten, kdo není zaměstnaný. Musí si však po registraci přes úřadu práce zaměstnání hledat. Navíc musíte mít dva roky před registrací na pracáku zaplaceno alespoň dvanáct měsíců sociálního pojištění (byli jste zaměstnancem, pracovali na dohodu o provedení práce – pojištění opět platil objednatel práce, nebo jste sami podnikali a také pojištění sami platili). Tento výčet není úplný, rozhodná je zde také tzv. náhradní doba zaměstnání. To je čas, který jste trávili na mateřské či rodičovské, připravovali někoho se zdravotním postižením k práci nebo se starali o osobu, která je závislá na někom jiném. Započítává se zde také pobírání důchodu pro invaliditu III. stupně nebo činnost dobrovolníka v akreditované organizaci.

25 let pojištění a OBZP

Pro přiznání základního starobního důchodu je nutné splnit dvě hlavní podmínky, kterými je důchodový věk a doba pojištění, tedy 25 let. Do doby pojištění se počítá hlavně čas strávený v zaměstnání v pracovním poměru nebo samostatná výdělečná činnost. Počítá se ale i evidence na úřadu práce v délce 3 let.

Protože si u nás musí zdravotní pojištění platit každý, pak si ho musíte zaplatit, i když budete bez práce jen měsíc, či dva. Stanete se pak osobou bez zdanitelných příjmů (OBZP), ale důležitá pro tento statut je právě registrace na pracáku. Stát za vás také uhradí zdravotní pojištění. Pokud se nezaregistrujete a pojištění neplatíte, naskakuje penále. Povinnost zaplatit vzniká teprve při evidenci jako OBZP po celý kalendářní měsíc. Pokud pracujte byť jeden jediný den, nejste považováni OBZP.

Vedeni v registru pojištěnců jako OBZP jste také v případě, pokud studujete a je vám víc než 26 let, jste žena v domácnosti, která nepečuje o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let, pracujete jen na dohody o provedení práce, pracujete v cizině mimo Evropskou unii pro cizího zaměstnavatele.

Neváhejte…

Registrace na úřadu práce tedy není příjemná, ale rozhodně se vyplatí, i kdyby to mělo být opravdu kvůli jedinému měsíci. O tom, že byste neměli váhat, pokud budete bez práce, není pochyb. Nepříjemné pocity by měly vytlačit výhody, které registrací získáte.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ