Nové auto na leasing či na úvěr?

04.04.2007 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Chcete si udělat radost a koupit nový či ojetý automobil, ale vaše bankovní konto zeje prázdnotou? Řešením je využít leasingu nebo úvěru. Který z nich je však výhodnější? Těžká odpověď, oba mají své pro a proti a záleží též na konkrétní nabídce.

Téma týdne: Bez auta ani krok

Na počátku výběru nového vozu stojí člověk před spoustou více či méně zásadních rozhodnutí. Musí zvolit konkrétní značku a typ vozu, jeho výbavu či barvu a podobně. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které musí udělat je volba způsobu financování. Na první pohled by se mohlo zdát, že nejlepší možností je financovat nákup vlastní hotovostí, pokud ji tedy má k dispozici. To je určitě pravda, ale pouze částečně. Za určitých okolností a parametrů zvoleného finančního produktu může bát výhodné si půjčit.

Způsoby financování nového vozu:

  • Finanční leasing
  • Spotřebitelský úvěr
  • Americká hypotéka

Leasing je nejčastější, ale ne vždy nejlevnější

Druhou  nejčastěji volenou formou financování vozu, hned po hotovosti, je leasing. To má své důvody. Velkou výhodou leasingu je, že jeho vyřízení je poměrně snadnou záležitostí. Prodejci nových vozů i ojetin navíc aktivně s leasingovými společnostmi spolupracují a jejich produkty nabízejí. Nevýhodou leasingu je fakt, že jak v porovnání s hotovostí, tak i americkou hypotékou je poněkud dražší. Ještě více to platí u vozů ojetých, kde je často oproti leasingu výhodnější i spotřebitelský úvěr. Tuto nevýhodu lze však efektivně eliminovat využitím speciálních akcí na leasing bez navýšení či dokonce s nižší cenou než u pořízení za hotové. Nutno říci, že s podobnou nabídkou se lze, zvláště v posledních letech, setkat stále častěji.

Nevýhodou leasingu oproti úvěrovým formám financování je fakt, že majitelem vozu je po celou dobu leasingová společnost. Jistým handicapem je i to, že u leasingu musí stále zájemce o vůz složit jistou akontaci. I zde se lze ovšem stále častěji setkat s nabídkami leasingu s nulovou akontací. Další položkou, která leasing oproti úvěru svým způsobem znevýhodňuje je fakt, že vůz pořízený na leasing musí být vždy havarijně pojištěn. Díky tomu se leasingová splátka zvětší minimálně o tisíc korun měsíčně. Na druhou stranu, sjednat si havarijní pojištění je dobré i v případě, že si vůz pořizujete za hotové či na úvěr.

Americká hypotéka je levnější, spotřebitelský úvěr využívanější

Financování automobilu pomocí úvěru má oproti leasingu řadu výhoda nutno říci, je také stále populárnější. Z pohledu výše úrokových sazebNeúčelový hypoteční úvěr, neboli americká hypotéka, nemá pro klienta žádná omezení, na co peníze z úvěru použije. Může tak tímto úvěrem financovat i  movité věci, jako je třeba automobil, studium dětí v zahraničí nebo třeba zájezd kolem světa. Je vždy zajištěna nemovitostí a její úrokové sazby se pohybují kolem 5 až 7 % p.a. a tudíž i celkové výše nákladů je ze dvou výše uvedených úvěrů bezpochyby výhodnější americká hypotéka. Úrok ovšem zdaleka není vše. Za americkou hypotéku je totiž vždy nutné ručit nemovitostí v osobním vlastnictví, na což ne každý přistoupí či ji má k dispozici. Rovněž administrativa a “složitost“ vyřízení je u americké hypotéky větší než u spotřebitelského úvěru. Ten je naopak znevýhodněn vyšší úrokovou sazbou.

Spotřebitelský úvěr nabízí dle zákona kratší dobu splácení ve srovnání s ostatními finančními produkty, neboť jeho minimální doba splácení činí 6 měsíců. Během této doby můžete úvěr jednorázově uhradit. Pro podnikatele je hlavní výhodou skutečnost, že DPH lze odepisovat z nákladů ode dne pořízení vozu až do 25% z celkové ceny vozu za rok. Financování vozu pomocí spotřebitelského úvěru se rovněž pomalu ale jistě stává standardní součástí nabídky všech leasingových společností. „Kromě leasingu nabízíme také spotřebitelský úvěr, a to soukromým osobám i podnikatelům. Přestože převládá a pravděpodobně ještě několik let bude mít převahu leasingové financování,  úvěrové financování nabírá pomalými krůčky na síle a získává si své příznivce.“ řekla nedávno v rozhovoru pro Finance.cz Jiřina Tapšíková, jednatelka leasingové společnosti ŠkoFIN. Za pravdu jí dává i naše anketa, ve které se vás celý týden ptáme, jakou formu financování pořízení vozidla preferujete. Celých 47 % preferuje platbu v hotovosti, leasingu by dalo přednost 28 % našich čtenářů a úvěru jen o 4 procenta méně, tedy 24 %.

Závěr:

Jasná a jednoduchá odpověď na otázku jakým způsobem financovat koupi automobilu neexistuje. Záleží vždy na konkrétní nabídce úvěru či leasingu a na preferencích daného jedince, jakou důležitost přisoudí jednotlivým výhodám či nevýhodám daného produktu.

Bez auta ani krokPokud vás zajímá, zda je výhodnější pořídit si automobil nový či ojetý, jakými způsoby je možné koupi vozidla financovat, jak vůz pojistit, jaké pokuty hrozí nezodpovědným řidičům či jak auto prodat, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků/>.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY