Ušetřit se dá i na provozu auta

05.04.2007 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Pořízení vozidla není levnou záležitostí. Rodinný rozpočet není nafukovací a ceny vozidel nejsou malé. Ovšem tímto jednorázovým výdajem to nekončí, spíše naopak. Provoz vozidla je velmi nákladnou záležitostí a to nemáme na mysli jen cenu pohonných hmot.

Téma týdne: Bez auta ani krok

Pořídit vozidlo lze různými způsoby nejen za hotové, ale také na leasing nebo na úvěr. Ovšem značnou zátěží pro rodinný rozpočet není je počáteční výdaj za koupi vozidla, ale také náklady na provoz vozidla.

Po pořízení vozidla je nutné nejprve zajistit pojištění vozidla. Zákon stanoví, že každé vozidlo musí mít zákonné pojištění odpovědnosti, tedy tzv. povinné ručení. Mnoho řidičů ovšem volí i tzv. havarijní pojištění, které chrání vaše vozidlo před škodou, kterou jste si neúmyslně způsobili sami. Více o těchto pojištěních a nejen o nich, jste si mohli přečíst v našem úterním fintriku s názvem Co je dobré vědět o pojištění vozidel ...

Ale pojďme dál. Zaplatili jsem za vozidlo, dokonce jsme zaplatili i pojištění vozidla, ale tím naše výdaje rozhodně nekončí. Pokud chceme s vozidlem vyjet musíme také natankovat a ceny pohonných hmot jsou jedním z největších výdajů na provoz vozidla. Cena benzínu a  nafty se během roku výrazně mění, více vám ukáže následující graf, vývoje cen pohonných hmot za poslední dva roky.

Graf: Vývoj cen pohonných hmot 

GrafPHM.jpg

Vývoj ceny v průběhu dvou let ukazuje, že ceny PHM se mění v závislosti na ročním období. Nejlevnější  jsou pohonné hmoty v zimních měsících. I v letošním roce je pravděpodobné, že s oteplováním se dočkáme růstu cen.

Na serveru www. dopravnistudie.cz  proběhla v březnu anketa a její výsledky mimo jiné říkají, že bez ohledu na cenu pohonných látek tankuje vždy plnou nádrž 46,8 % respondentů a dalších 33,1 % bere plnou nádrž téměř vždy, rozhodující je však aktuální finanční situace. Třikrát za měsíc čerpá pohonné hmoty 57,8 % účastníků ankety, jednou až dvakrát tankuje rovných 31 % respondentů. Dá se tedy říci, že aktuální cena pohonných hmot nemá na řidiče výrazný vliv.


Na dálnice pouze se známkou

Provoz na silnicích pro motorová vozidla a dálnicích je v České republice zpoplatněn. U nás se poplatek vybírá jednorázově koupí dálniční známky u vozidel do 12 tuny. Vozidla nad 12 tun přechází do režimu mýtného. Cena dálniční známky pro vozidla do 3,5 tuny je  900 Kč pro roční, 300 Kč pro měsíční a 200 Kč pro sedmidenní dálniční známku. Použití zpoplatněné komunikace bez platného kupónu se rozhodně díky hrozící pokutě nevyplatí.


Další náklady

Provozními náklady není jen zmíněné palivo, ale také ostatní nutné náklady jako jsou letní a zimní pneumatiky, provozní kapaliny a v neposlední řadě také náklady na běžný servis a to už nemluvíme o tom, když se objeví nějaká porucha, která je třeba akutně řešit. Ta rodinným rozpočtem může v současných cenách náhradních dílů velmi zahýbat.


Šetřete na pokutách

Pokud neušetříte nic na pojištění, benzínu, dálniční známce a dalších provozních nákladech, můžete bezesporu ušetřit na pokutách. Vždyť abyste nemuseli platit pokuty, stačí jen málo, jezdit podle předpisů a pravidel. Od loňského července se změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích a zavedením  bodového systému došlo také ke změně zákona o přestupcích. Jaké pokuty řidičům hrozí se dovíte na internetové stránce provozované Ministerstvem dopravy. Například jen za telefonování za jízdy vám hrozí pokuta  od 1000 Kč a o ztrátě bodů ani nehovoříme.


Vozidlo je žroutem peněz, proto je dobré zvážit za co peníze utratit a za co ne. Pokutám se může vyhnout každý, za dálniční známku ušetří, kdo nepoužívá dálnice, u starších vozidel je možné neuzavírat havarijní pojištění, ale pokud chceme ušetřit na pohonných hmotách, znamená to jen jedno, přestat jezdit a to asi pro většinu není řešením.

Bez auta ani krokPokud vás zajímá, zda je výhodnější pořídit si automobil nový či ojetý, jakými způsoby je možné koupi vozidla financovat, jak vůz pojistit či jak auto prodat, nenechte si tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY