Zaměstnanecké výhody jsou již běžným standardem

02.05.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Penzijní připojištění či životní pojištění, stravenky nebo jazykové kurzy. To je jen zlomek výhod, které společnosti nabízí svým zaměstnancům. Právě zaměstnanecké benefity tvoří důležitou součást mzdového ohodnocení.

Téma týdne: Mzda tajemství zbavená

Podíváme- li se na platové statistiky, je zřejmé, že průměrná mzda každoročně o nějakou tu stokorunu vzroste. Ovšem roste také počet firem, které zaměstnancům nabízí nejrůznější zaměstnanecké výhody. Důvody rostoucí popularity benefitů jsou zřejmé. S jejich pomocí lze zvýšit ohodnocení zaměstnanců, ovšem oproti prostému zvýšení mzdy lze při stejném efektu výrazně ušetřit na mzdových nákladech. A to především díky daňovým úsporám a úsporám na sociálním a zdravotním pojištění na straně zaměstnavatele i zaměstnance.


Nabídka benefitů je široká

Kromě zvýšení reálného příjmu tento motivační nástroj umožňuje poskytnout zaměstnancům další nadstandardní služby nepeněžního charakteru. Firmy tak mohou svým zaměstnancům přispívat a motivovat je k zajištění na stáří, mohou jim poskytnout zajištění v nepříznivých životních situacích, zvýšit stravovací komfort nebo zdokonalit se v některém z cizích jazyků.

Pomocí benefitů se firmy snaží eliminovat určité negativní projevy chování zaměstnanců jako je zvýšená absence či fluktuace pracovníků a snaží se je motivovat k inovativnímu přístupu a zodpovědnosti za svou práci i výsledky svého týmu.Nabídka zaměstnaneckých výhod je velice pestrá. Pro motivaci svých zaměstnanců využívají zaměstnavatelé na tři desítky zaměstnaneckých výhod. Kromě standardních benefitů z oblasti pracovních pomůcek (tj. např. služebních automobilů či mobilních telefonů) patří k těm nejčastěji poskytovaným občerstvení na pracovišti, delší dovolená, stravenky, penzijní připojištění, životní pojištění či jazykové kurzy.


Různé profese, různé benefity

Objevují se ale i méně obvyklé benefity, jako například cenově výhodné letenky či v případě pivovarů poukázky na odběr piva. V poslední době pokračuje trend v poskytování daňově výhodných výhod z oblasti work-life balance, tj. výhod, které zaměstnancům lépe umožní zkombinovat pracovní a soukromý život jako například  příspěvky na různé kulturní akce, sportovní aktivity nebo na letní či zimní dovolenou.

Najít jednu ideální obecně platnou zaměstnaneckou výhodu je téměř nemožné. V každém oboru se pořadí nejvíce rozšířených i nejčastěji vyžadovaných výhod liší. Zejména lidé na manažerských pozicích mohou čerpat výhody, ke kterým se řadový zaměstnanec jen těžko dostane, jako je například poskytování notebooku s možností připojení k internetu, odborné manažerské kurzy nebo možnost práce z domova.


Když se z výhody stane nevýhoda …

Ne vždy může být zaměstnanecký benefit přínosem. A to jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance. Mít například služební mobilní telefon i k soukromým hovorům je sice považováno za bonus, na druhou stranu nepřetržitá dostupnost na telefonu může v případě aktuálních pracovních problémů znamenat pracovní vytížení i o večerech a víkendech. Stejně tak oblíbený příspěvek na sportovní aktivity se může díky zranění několika pro firmu klíčových zaměstnanců negativně podepsat na bezproblémovém chodu firmy.


Co všechno ovlivňuje financeOdměnou za práci není jen mzda. Zajímá vás, jak se z hrubé mzdy vypočítá čistá, jaké bonusy zaměstnavatelé dávají ke mzdě nebo jak se výše mzdy liší dle krajů nebo oborů? Jak výši mzdy ovlivňují odbory? Pak si nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ