Chyby traderů očima odborníků - 2. část

01.06.2007 | , Finance.cz
INVESTICE


Přesvědčení, že se lze vyhnout ztrátám či neexistence přesného tradingového plánu to jsou další z chyb začínajících traderů, které identifikovali Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson, dvojice legend burzovního obchodování.

Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson. Dvojice světoznámých traderů, která bezpochyby patří mezi legendy burzovního obchodování. Za svou 25 letou kariéru učili již stovky a stovky traderů. Své znalosti a zkušenosti využívají i na svých seminářích, na kterých obchodují na živo své daytradingové strategie.

V minulém dílu našeho miniseriálu s názvem Chyby traderů očima odborníků jste se mohli dočíst o tom, že jednou z nejčastějších chyb začínajících traderů jsou nerealistická očekávání či víra v mechanické systémy. Dnes vám přinášíme další "várku" chyb, kterých byste se v začátcích obchodování měli vyvarovat.


Přesvědčení, že se lze vyhnout ztrátám


  • Neochota akceptovat skutečnost, že ztráty jsou nedílnou součástí tradingu a přesvědčení, že se jim lze zcela vyhnout, vede ke zvláštnímu chování. Toto přesvědčení totiž vede k „paralýze analýzou“ a k problémům se spouštěním obchodů.
    Trading je však hrou náhodností.V libovolném okamžiku existuje X% pravděpodobnost, že pohyb půjde ve směru očekávání, což znamená, že zároveň existuje i (100% - X%) pravděpodobnost, že se to nestane! Při implementaci jakékoliv tradingové strategie byste si měli tuto skutečnost uvědomit a podle toho si sestavit plán, tedy neriskovat více než Y% kapitálu na jednu obchodní příležitost, protože vždy existuje jistá pravděpodobnost, že se zmýlíte.
    Bez ohledu na to, jak dobrá daná metoda je, i kdyby bylo doloženo, že 99% obchodů je ziskových, stejně přijdete o celý svůj kapitál, budete-li v každém obchodu riskovat celou jeho výši. Další skutečností, kterou je třeba brát v úvahu, je, že zisky a ztráty nejsou rovnoměrně rozloženy a nepřicházejí v pěkných pravidelných sériích. I systém ziskový z 99% vykáže čas od času několik ztrát za sebou. Tím se vracíme zpět k rozdílu mezi akceptováním a chápáním věcí na intelektuální versus na emocionální rovině.
    I když tradeři mohou intelektuálně chápat, že ztráty jsou součástí hry, přesto vždy chtějí, aby každý obchod, který otevřeli, byl ziskový, a jsou připraveni přidat do pozice, posunout svůj stop, jak se obchod vyvíjí proti nim, nebo ho úplně zrušit, aby zachovali pozitivní výstupy. Toto chování a přesvědčení vede k tomu, že jsou tradeři nuceni nakonec přijmou ztráty, které jsou výrazně vyšší, než stanovuje jejich obchodní plán.


Přesvědčení, že každý pohyb lze předpovědět / přesvědčení o zmeškaných příležitostech


  • Začínající tradeři (ale i mnoho zkušených traderů) tráví příliš mnoho času tím, že se užírají kvůli zmeškaným příležitostem. Hrají hru na téma „mohl jsem, měl jsem, kdybych jenom, přál bych si, kdyby bývalo“ a vyčítají si ztracené příležitosti, o kterých jsou přesvědčeni, že na nich bývali mohli vydělat. Kromě toho, že tím demoralizují a ničí svou psychiku, tato činnost vede k neproduktivní ztrátě času.
    Skutečností je, že trading je hrou pravděpodobností a že v kterékoliv chvíli může proběhnout pohyb, který byl naprosto neočekávaný. Někteří lidé odhadují, že v průběhu týdne proběhne na trhu S&P cca 12-20 slušných swingů a že pokud zachytíte 3-4 z nich, obchodujete jako profesionál.


Cenové informace z elektronických trhů versus Open outcry


  • Každý měsíc slyšíme o traderech, kteří přišli na to, jak vydělat peníze prostřednictvím arbitráže mezi E-mini a „velkým“ S&P. Vysledovali, že E-mini se vždy pohne dříve než „velký“ index, a vyvinuli proto strategii, díky které by na tom vydělali. Neuvědomí si však, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma trhy. E-miny S&P se obchoduje elektronicky na GLOBEXu, a všechny transakce jsou proto oznámeny ihned po zadání příkazu, zatímco „velký“ index se obchoduje prostřednictvím open outcry na paketu burzy CME.
    Protože jde o systém open outcry (metoda obchodování na komoditních trzích, při které zadáváte ústní příkazy k nákupu a prodeji brokerovi, který se nachází přímo na prknech burzy), musejí tradeři na parketu zaznamenat ceny a oznámit je burze, která je pak převede do kotačního systému. Tento lidský prvek způsobuje prodlení v délce od 5 do 25 vteřin a někdy i více. Výsledkem je, že se zdá, že se trh E-mini pohybuje rychleji než „velký“ index, ačkoliv se ve skutečnosti pohybují v podstatě shodně.
    Další mylnou představu, se kterou se často setkáváme u traderů obchodujících elektronicky, je, že jsou přesvědčeni, že obchody, které vidí na parketových trzích, jako je např. „velké“ S&P, se odehrávají tak, jak jsou zaznamenány na živých grafech. Většinou je to pravda, ovšem s výjimkou situací, kdy je parketový trh hodně „rychlý.“
    V takových situacích se úředníci na burze snaží udělat nějaký smysl ve zmatku na parketu a zaznamenávají ceny podle pořadí, např. 800, 801.50, 802, 803, 802.5, zatímco ty mohou být ve skutečnosti ve stejné chvíli na 3-4 různých úrovních. „Živá“ data pak i na rychlém trhu nabízejí falešný pocit bezpečí a mohou způsobit, že elektroničtí tradeři vstupují do takové trhu i v době, kdy by měli raději zůstat stranou.


Utrácení jmění za počítač a software


  • Zdá se, že tradeři jsou často doslova posedlí technologií. Nikdy nás nepřestane překvapovat, že tradeři, kteří mají na svém obchodním účtu jen 5.000 až 10.000 dolarů disponují nejnovější technologií, investovali tisíce dolarů do plochých LCD obrazovek, nejnovějších počítačů a drahého tradingového/analytického/grafového software.
    Tito tradeři někde viděli obrázky tradingových místností, které byly nacpány monitory a počítači, a přesvědčili sami sebe, že to je nezbytné pro úspěšné obchodování. I když je takové vybavení pěkné a jistě dělá dojem, ve skutečnosti platí, že pokud nedokážete vydělat peníze s 1 monitorem, větší počet monitorů vám stejně nepomůže!
    Svůj kapitál byste využili efektivněji, kdybyste si ho nechali na obchodním účtu. Abyste mohli začít obchodovat, stačí vám k tomu středně dobré vybavení. Počítače jsou dnes tak mocné, že všechny systémy, které prodejny počítačů nabízejí, obvykle splňuje nebo překračuje minimální požadavky většiny analytických a grafových softwarů.
    Máte-li hodně peněz, raději než abyste je utráceli za nejrychlejší CPU, co největší RAM a největší hard disk, soustřeďte se na grafickou kartu systému a na monitor. Jinými slovy, kupte si středně kvalitní počítač a utraťte své peníze za kvalitní monitor s vysokým rozlišením, protože u monitoru budete trávit hodně času a vaše oči se rychle unaví, bude-li obraz rozmazaný a bude-li neustále blikat.


Neexistence přesného tradingového plánu


  • S výjimkou podkapitalize je tento bod pravděpodobně nejvýznamnějším z důvodů, proč tradeři neuspějí. Začínající (a také někteří zkušenější) tradeři se často nechávají vykolejit intradenním zprávami a cenovými pohyby. Možná začali den s jasným plánem, ale když zazní zvon a trh se začne hýbat, ztrácejí zaměření a začnou být fascinováni každým dalším cenovým tickem nebo začnou každých několik vteřin sledovat objem prodejů a nákupů a nechají se z obchodů neustále vyhazovat intradenním zmatkem.
    Tradingový plán by měl obsahovat kritéria pro posouzení trendu a stanovení směru obchodu. Jakmile jste o tomto směru přesvědčeni, je vše jednodušší, protože jste tak vyloučili jednu stranu trhu a na tu druhou se nyní můžete zaměřit a hledat nízko rizikové příležitosti, které byste v daném směru trendu mohli zobchodovat.

S odstraněním mnoha z těchto i dalších chyb vám Ron Schoemmell a Valdi Thorkelsson pomohou na svém pražském semináři. Více na http://www.cnata.cz/index.php?odkaz=rs

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE