Stavební spoření přináší jen daňové výhody

07.06.2007 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na trhu existuje celá řada finančních produktů, málokterý z nich si však s daněmi rozumí tak jak je tomu u stavebního spoření. Daňové výhody se týkají obou jeho fází – spořící i úvěrové. Navíc k němu stát poskytuje štědrou státní podporu.

Téma týdne: Zdanění se nevyhneme

Stavební spoření v sobě spojuje v jeden kompaktní celek výhodné spoření se státní podporou a možnost poskytnutí výhodného úvěru na financování bytových potřeb. Obou těchto jeho fází se samozřejmě týkají i daně. Podívejme se tedy jak je na tom stavební spoření z pohledu daňového.


Stavební spoření jako investice

 

Na finančním trhu existuje celá řada spořících a investičních produktů, které lze využít ke zhodnocení volných finančních prostředků. Jedním z nejméně rizikových produktů se zajímavým výnosem je stavební spoření. Standardní úrok, který v současnosti stavební spořitelny poskytují je ve výši 2% p.a. Výhodou stavebního spoření je, že veškeré výnosy z něj jsou osvobozeny od daně z příjmů. Navíc vklady jsou u stavebních spořitelen pojištěny jako u bank až do výše 90 %, maximálně 25 000 euro. Důležitým prvkem, který zvyšuje atraktivitu stavebního spoření je státní podpora. Její výše je v současné době 15% z uspořené částky v příslušném kalendářním roce, maximálně však z částky 20 000 Kč. To znamená, že maximální výše státní podpory za jeden rok je 3000 Kč. Díky ní činí efektivní úrok ze stavebního spoření podstatně více, než výše zmíněné 2% ročně. Neméně důležitý je i fakt, že nakládání s uspořenými penězi včetně státní podpory není po splnění zákonných podmínek na minimální dobu spoření (v současnosti 6 let) jakkoliv omezeno.


Úroky z úvěru ze stavebního spoření jako daňový odpočet

 

Stavební spoření však zdaleka není jen výhodným spořícím produktem se státní podporou. Pojí se s ním i možnost účelových úvěrů určených na financování bydlení. Co do výše úrokové sazby jsou úvěry resp. překlenovací úvěry ze stavebního spoření jediným úvěrovým produktem, který může konkurovat hypotékám. Oba tyto produkty určené na financování bydlení spojuje kromě podobné výše úroků i možnost daňových odpočtů. Od základu daně se totiž dá odečíst částka, která se rovná úrokům zaplaceným z úvěru ze stavebního spoření a úrokům z hypotečního úvěru poskytnutého bankou nebo stavební spořitelnou snížená o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů. Úhrnná částka úroků o které lze snížit základ daně nesmí překročit 300.000 korun. Pokud tedy splácíte hypotéku nebo platíte úroky stavební spořitelně vyžádejte si od ní přehled o zaplacených úrocích, ten předejte vaší mzdové účetní a daně budou hned nižší.


Bytovými potřebami dle zákona jsou:

  • výstavba bytového domu, rodinného domu, bytu nebo změna stavby
  • koupě pozemku (při splnění podmínek)
  • koupě bytového domu, bytu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto objektů
  • splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu
  • údržba  a změna  stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví a bytů v nájmu nebo v užívání
  • vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v  případě, že  předmětem vypořádání je úhrada podílu  spojeného se získáním bytu,  rodinného domu nebo bytového domu
  • úhrada za převod členských práv a povinností družstva nebo podílu  na  obchodní   společnosti  uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu
  • splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g)

 

ZdaněníPři uzavírání mnoha produktů je klientům slibováno také zhodnocení. Nemluví se ale o tom, že tyto výnosy jsou také zdaňovány. Čtěte naši rubriku finančních tipů a triků a dozvíte se, jak se postupuje u životního pojištěnípenzijního připojištění či jaká pravidla platí u cenných papírů nebo stavebního spoření.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ