I na dovolené je možné studovat

15.06.2007 | , Finance.cz
EU


Každý rok jezdíte na dovolenou do některé ze zahraničních zemí a již několik let přemýšlíte, jak si pobyt zpestřit a domů si kromě krásného opálení či příjemných zážitků přivézt i něco praktického? A co takhle během dovolené studovat cizí jazyk či navštěvovat zvolený sportovní kurz?

Téma týdne: Dovolená v zahraničí pokaždé jinak

Rádi byste se naučili či si zdokonalili cizí jazyk nebo navštěvovali některý ze sportovních kurzů, ale kvůli časově náročné práci či rodině na to v průběhu roku nemáte čas? Pokud jste ochotni obětovat část volného času na vaší dovolené, máme pro vás tip. Ještě před odjezdem do vybrané zahraniční země si prostě kurz cizího jazyka či potápění domluvte v zemi pobytu dovolené.


 

Jaké kurzy je možné v zahraničí navštěvovat

 

Z jazykových kurzů je možné si v zahraničí domluvit kurzy obecné, které jsou zaměřené na základní všeobecné znalosti daného jazyka. Dále je možné v některé ze zahraničních zemí navštěvovat kurzy konverzační, které jsou vhodné především pro osoby jazyk již ovládající s cílem se v daném jazyce zdokonalit či se naučit rozpoznávat různé dialekty. Pokud jste však již zkušení uživatelé jazyka a chtěli byste se zdokonalit pouze v konkrétní oblasti, můžete si domluvit odborný jazykový kurz se zaměřením například na obchod, marketing či zdravotnictví.

Kromě jazykových kurzů je možné v průběhu dovolené navštěvovat například kurzy sportovní, počítačové, hudební či umělecké. V rámci sportovních kurzů je možné se naučit (či získat zkoušku nebo průkaz) rekreačně potápět, tancovat břišní a jiné tance, sebeobranu, bojová umění, cvičit aerobik či létat v letadle. Umělecké kurzy vám umožní se například naučit z keramické hlíny vymodelovat sochu nebo na hrnčířském kruhu vytočit nádherný džbánek, malovat na plátno, na sklo nebo na hedvábí či vyrábět ze zlata či stříbra šperky.


 

O kolik se vám dovolená prodraží

 

Studium cizího jazyka přímo v zemi, ve které se danou řečí mluví, je sice mnohem účinnější, ale také znatelně dražší. Například při studiu anglického jazyka ve Velké Británii zaplatíte v Londýně za 15 obecných lekcí cca 20.000 korun. Pokud se rozhodnete studovat jazyk německý, za 20 lekcí standardní němčiny v německém Berlíně či v rakouské Vídni zaplatíte cca 15.000 korun. Při volbě sportovních kurzů vás například kurz potápění (OWD - OPEN WATER DIVER) v Chorvatsku zakončený zkouškou vyjde na cca 7000 korun. Uvedené ceny jsou však pouze orientační a konečná výše ceny se odvíjí podle vybrané zahraniční země, zvoleného organizátora, jazykové či jiné školy, náročnosti kurzu či podle počtu nabízených služeb v rámci základní ceny kurzu.


Tabulka: Orientační přehled jazykových kurzů

Jazyk Země, město Druh kurzu Počet lekcí Cena
Angličtina Velká Británie, Londýn obecný kurz
15
od 20 690 Kč/2 týdny
Angličtina Irsko, Dublin obecný kurz
20
od 16.590 Kč/2 týdny
Němčina Německo, Berlín standardní kurz
20
od 15 960 Kč/2 týdny
Němčina Rakousko, Vídeň standardní kurz
20
od 17 590 Kč/2 týdny

Zdroj: Student Agency



DovolenáZpůsobů jak strávit letní dovolenou v zahraničí je celá řada. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tento týden dočtete, že nad aktivně strávenou dovolenou není, že pobytové zájezdy u moře slouží především k odpočinku, kam vyrazit za poznáním a kam naopak za studiem.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát