Práci lze hledat mnoha způsoby

20.06.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Nejen po škole, ale i kdykoli během života se můžeme dostat do situace, kdy potřebujeme najít novou práci. Někdy nám pomůže náhoda a práci nejdeme hned. Jindy je třeba hledat déle. Možností jak novou práci hledat je mnoho, podívejme se na některé z nich.

Téma týdne: Úspěšná cesta k práci

Dříve než začneme práci hledat, je dobré si vybrat obor, ke kterému máte předpoklady, a ve kterém se budete moci realizovat a bude vás uspokojovat. Pokud tedy tento první a zcela základní krok uděláte, nezbývá než začít pátrat po vhodném zaměstnání.

Dříve než využijete další možnosti hledání zaměstnání je dobré se poptat přátel či známých, zda o nějakém  místě nevědí.  I když se to možná nezdá, právě tato osobní doporučení velmi často pomohou nové místo získat. Podle průzkumů je nejčastějším způsobem, jak si najít novou práci, tip nebo doporučení od známého.  Pokud se nám tímto způsobem nepodaří místo najít, nezbývá než využít další možnosti. A které to jsou?


Úřady práce

Hledáte práci? Ve spolupráci s portálem Jobs.cz pro vás připravujeme aktuální nabídku volných pracovních míst!


Pokud přijdete o místo a stane se z vás nezaměstnaný, je třeba se přihlásit na úřad práce.  Na úřad práce se lze obrátit ovšem také v případě, že o změně zaměstnání teprve uvažujete. Můžete se tam seznámit s aktuální nabídkou volných míst podle vaší kvalifikace, s poptávkou zaměstnavatelů po konkrétních profesích i se případně nechat zapsat mezi zájemce o zaměstnání. Pomohou s výběrem a přímo vám mohou nějaké nabídky podle vašeho vzdělání a požadavků doporučit. Úřady práce mimo jiné také nabízí tzv. personální servis, což je kontakt s poradcem, který by vám měl pomoci s volbou profese a poskytnout i důležité informace o rozvoji a poptávce odvětví či oboru v daném regionu nebo informace o rekvalifikačních kurzech.


Inzeráty


Dalším zdrojem informací o volných pracovních místech mohou být různé druhy inzerátů. Každé tištěné médium má svůj určitý okruh čtenářů. A firmy to velmi dobře vědí. Proto je velká pravděpodobnost, že v tisku, který čtete, najdete inzeráty, které vás osloví. Odborné časopisy zase pomohou těm, kteří se zajímají o specializované místo v určitém oboru.
Další možností je koupě přímo inzertního časopis s nabídkou volných pracovních míst. Po přečtení nabídky a výběru vhodných míst je možné přímo kontaktovat zaměstnavatele a domluvit se například na pohovoru.


Agentury


Nebaví vás pročítat řady inzerátů? Potom právě vám může vyhovovat nabídka různých personálních agentur. Po zaslání životopisu, případně vyplnění dotazníku vás může agentura sama kontaktovat, že pro vás našla vhodné místo. Potom už záleží jen na vás, zda se vám bude nabízená pozice zamlouvat a zda splníte další požadavky případného zaměstnavatele.

Výhody internetu: aktuálnost, stačí jen pár kliknutí a uchazeč najde vše co hledá, uchazeč o zaměstnání většinou kontaktuje přímo firmu, nikoliv zprostředkovatele, internetová inzerce práce je výrazně nejlevnější a nejúčinnější.


Internet


Výše zmíněné možnosti hledání místa jsou určitě zajímavé, ale podle analýzy týdeníku Ekononom z 03/2006 hledá 55% práceschopného obyvatelstva ČR práci přes internet. V současnosti bude, v důsledku raketového rozvoje internetu, uvedené procento výrazně vyšší. Internet je tedy pro mnoho lidí nejjednodušší možností jak si najít vhodnou práci.


Pokud se rozhodnete hledat práci přes internet, pravděpodobně využijete možnosti navštívit specializované  pracovní portály, kde  je velké množství nabídek práce firem, personálních agentur i Úřadů práce na jednom místě. Nabídky práce jsou zde aktuální, přehledně řazené, a hlavně máte možnost si je vybírat podle vámi zvolených kritérií (profese, lokalita, plat). Okamžitě a snadno se můžete přihlásit do výběrových řízení a to nejčastěji přes tzv. odpovědní formulář, ke kterému připojíte vyplněný firemní osobní dotazník a svůj životopis.

Další možností je tzv. pasivní hledání práce, kdy nehledáte vy, ale kdy vás hledají personalisté firem. Na internet vložíte svůj profesní profil včetně životopisu, které zpřístupníte personalistům a v případě, že se jim budete zamlouvat, budou vás kontaktovat.

Internet ovšem nejsou jen specializované pracovní servery, ale hledat volná místa lze i přímo na webových stránkách konkrétních firem či na stránkách státních orgánů a institucí.


PrácePři výběru nového povolání je třeba nic neuspěchat a postupovat s rozmyslem. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se tento týden dočtete nejen jak postupovat při samotném výběru, ale také kde hledat, jak napsat životopis či motivační dopis nebo jak se připravit na pohovor.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ