Pas je k cestování stále potřeba

27.06.2007 | , Finance.cz
EU


Vycestovat do zahraničí bez platného pasu nebylo ještě před pár lety vůbec možné. Dnes už můžeme do řady států cestovat jen s občanským průkazem. Neznamená to však, že by pas už nebyl potřeba. Opak je pravdou. Přečtěte si, jak cestovní pas vyřídit.

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Podoba cestovního pasu se v průběhu času vyvíjela. Malá zelená knížečka, kterou řada většina z nás v současnosti ještě vlastní změnila postupem času svou barvu na fialovou. Poté přišla další změna, už podstatně výraznější než pouhá změna barvy. Nový pas už totiž vypadá zcela jinak. Barevná knížka byla nahrazena plastovou kartou. Ta na sobě nese strojově čitelné údaje a dokonce v sobě už může obsahovat elektronický čip s biometrickými údaji o vaší osobě. V první fázi, od 1. března 2008 to budou otisky prstů, později dokonce obraz oční duhovky.

Ptáte se, proč si vlastně cestovní pas vyřídit, když už do zahraničí lze cestovat jen s občanským průkazem? To je sice pravda, ale jen částečná. Od 1. ledna 2006 lze sice k cestám do států Evropské unie používat pouze občanský průkaz se strojově čitelnými údaji, přesto však mohou na některých hraničních přechodech s používáním občanských průkazů problémy  a je proto lepší vlastnit a mít s sebou raději i cestovní pas. Navíc při cestách do států mimo EU je cestovní pas stále potřeba.


Kde a jaký pas vyřídit?


Cestovní pas lze v současnosti v České republice vyřídit na obecním úřadě obce s rozšířenou působností příslušné podle místa trvalého pobytu občana, v hlavním městě Praze na úřadě městské části Prahy 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni pak na magistrátu. O cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji lze požádat i u výše zmíněných úřadů mimo místo trvalého pobytu občana nebo u kteréhokoliv matričního úřadu.

V současnosti lze požádat o tyto dva druhy cestovních pasů:

  • Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji – občanům starším pěti let se vydává ve lhůtě 30 dnů, je-li žádost podána na zastupitelském úřadě v zahraničí, ve lhůtě 120 dnů. Jeho platnost je u občanů ve věku od 5 do 15 let s dobou platnosti 5 let a u občanů starších 15 let pak 10 let. Dobu jeho platnosti nelze prodloužit. Za vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat se platí správní poplatek 600 Kč, u občanů starších 5 let a mladších 15 let pak 100 Kč.
  • Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji – vydává se žádá-li občan o vydání cestovního pasu v kratší lhůtě než 30 dnů, nebo žádá-li o vydání cestovního pasu na zastupitelském úřadě ve lhůtě kratší než 120 dnů. Doba jeho platnosti je 6 měsíců, u občanů mladších 5ti let pak jeden rok. Dobu jeho platnosti též nelze prodloužit. Za vydání cestovního pasu bez strojově čitelných údajů se platí správní poplatek 1 500 Kč, u občanů mladších 5 let je to 50 Kč a u občanů starších 5 let a mladších 15 let pak 1 000 Kč.


Jak o cestovní pas požádat a co je k tomu potřeba?


Žadatel o vydání nového pasu se musí dostavit osobně se stanovenými doklady na výše zmíněný úřad, kde se provedou potřebné úkony pro jeho vydání. Není již třeba předkládat písemnou žádost o vydání pasu ani fotografii. Všechny úkony spojené se zpracováním žádosti provede příslušný úřad s využitím informačních systémů evidence obyvatel a evidence cestovních dokladů. Pomocí speciální technologie pořídí vaši fotografii, speciální technologie je použita také k pořízení podpisu žadatele. Osobní návštěva je proto nezbytná. Nakonec žadatel stvrdí podpisem správnost údajů a souhlas s výrobou pasu na vytištěné variantě elektronicky zpracované žádosti.

K žádosti o vydání cestovního pasu obou typů je třeba předložit:

  • doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, apod.), například tedy platný občanský průkaz (u občanů, kterým se občanský průkaz nevydává, jiné doklady, například: rodný list, oddací list), doklad o státním občanství (doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního cestovního pasu)
  • odůvodnění žádosti o vydání cestovního pasu, pokud občan již je držitelem platného cestovního pasu, a potřebuje další cestovní pas k cestám do zahraničí
  • doklad prokazující získání označení absolventa vyšší odborné školy, akademického titulu, označení "docent" nebo "profesor" nebo vědecké hodnosti, pokud nejsou zapsány v jiném dokladu (platném občanském průkazu nebo cestovním pasu)
  • doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana mladšího 15 let, například tedy rodný list nebo občanský průkaz rodiče, v němž je dítě mladší 15 let zapsáno
  • doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti pěstounem, osobou, které byl občan mladší 15 let svěřen do výchovy, nebo ředitelem zařízení pro výkon ústavní výchovy, které pečuje o občana mladšího 15 let, tj. příslušné rozhodnutí soudu
  • doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana, který byl zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost k právním úkonům byla omezena, tj. příslušné rozhodnutí soudu

Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si tento a příští týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát