Pojistný trh začíná opět nabírat tempo

07.08.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Útlum, který v posledních letech postihl celý pojistný trh je, zdá se, u konce. Česká asociace pojišťoven zveřejnila výsledky svých členských pojišťoven za 2. čtvrtletí 2007 z nichž plyne, že letos výrazně roste.

Tuzemské pojišťovny vybraly na pojistném v prvním pololetí podle předběžných výsledků 64,9 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o téměř šest procent. Za celý rok 2006 pojišťovny předepsaly na pojistném 119,9 miliardy Kč, což je o 3,8 procenta více než v roce 2005. Počet smluv domácích pojišťoven v prvním pololetí vzrostl meziročně o pět procent na 25,5 milionu.


Životní pojištění získává na popularitě


Výborné letošní výsledky pojistného trhu mělo na svědomí především životní pojištění. To dosáhlo na konci června 25,2 miliardy Kč, což znamenalo meziroční nárůst o 11,5 procenta. Stále více klientů si získává zejména investiční životní pojištění, česká veřejnost totiž začíná ztrácet zábrany které vůči rizikovějším investicím v minulosti měla a začíná pomalu ale jistě objevovat kouzlo investičních nástrojů.  Dalším důvodem růstu životního pojištění je fakt, že je stále častěji využíváno jako součást kombinace finančních produktů. Řeč je především o kombinaci s hypotékou, která zažívá období vysokého růstu. A s rostoucím objemem poskytnutých hypoték roste i počet uzavřených investičních či kapitálových životních pojistek. Zásluhu na tom mají i šikovní finanční zprostředkovatelé, kteří dokáží tento produkt “přibalit“ klientům k dalším finančním produktům. O výhodnosti či nevýhodnosti této kombinace se můžete dočíst v článku s názvem Kombinace hypotéky a životního pojištění: Ano či ne?


Růst počtu automobilů táhne neživotní pojištění


Neživotní pojištění s 39,7 miliardy Kč předepsaného pojistného vzrostlo proti stejnému období loni o 2,7 procenta. Na výsledku se podílelo zejména pojištění motorových vozidel. Jen za první pololetí se totiž počet nově registrovaných vozidel, ať už nových či dovezených ze zahraničí, zvýšil o více jak čtvrt milionu vozů. Podnikatelská pojištění, jejichž hlavní součástí je i pojištění majetku, však i nadále stagnují.


Pojistné podvody by měla ukončit celostátní databáze nehod


Právě k povinnému ručení či havarijnímu pojištění, tedy pojistným produktům týkajícím se automobilů, se váže nejvíce pojistných podvodů. Jedná se především o zatajování nehod při přechodu klientů mezi jednotlivými pojišťovnami. Tomuto fenoménu chce zabránit Česká kancelář pojistitelů, a to zprovozněním celostátní databáze nehod, při kterých lidé čerpají povinné ručení. Celostátní registr by měl být k dispozici všem pojišťovnám a budou v něm údaje o nehodách od roku 2000. Už nyní je v ní 90 procent všech potřebných údajů a úplně zprovozněna by měla být během několika měsíců. Po jeho zprovoznění si pojišťovny budou moci jednoduše zjistit, jak v minulosti jezdili řidiči, kteří si u nich chtějí nové povinné ručení sjednat.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ