Banky nadělují dárky

10.10.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kontokorentní úvěr a kreditní karta jsou výbornou volbou pro ty, co nakupují na poslední chvíli, a chybí jim potřebná hotovost. V časovém horizontu přesahujícím několik měsíců se mohou ovšem řádně prodražit.

Téma týdne: Půjčky nejen od banky

V předvánočních měsících je těžké zachovat chladnou hlavu a nenakoupit víc, než je moudré. Ještě přesněji – ne víc, než na kolik nám stačí finanční zásoby. Čím rychleji se blíží Vánoce, tím jsou nabídky prodejců výhodnější, a je těžší odolat. Existují dva způsoby, kterými lidé řeší nesoulad mezi potřebou něco si pořídit a množstvím dostupných peněz:

Zatímco zásadní informace o první skupině produktů jsme uvedli již dříve, nákup na splátky bude okomentován v příštích dnech. Dnes si probereme kontokorent a kreditku. Oba úvěrové nástroje jsou ideálním pomocníkem, pokud vám chybí několik tisíc a chcete „to“ hned.


Kontokorentní úvěr


Kontokorent je velmi oblíbeným nástrojem studentů a pro mnoho z nich představuje základní podpůrný zdroj financí během studia. V dospělosti pak část z nich zapomene, že kontokorent existuje. Přitom jde o zajímavý zdroj k pokrytí momentálního deficitu peněz, pokud se nepřežene doba a výše půjčky.

Běžný účet vlastní už téměř všichni. A právě k němu jsou kontokorenty poskytovány. V některých případech lze zřídit tzv. povolené přečerpání účtu, což je z praktického pohledu to samé. Podmínkou je tedy klientství v některém z bankovních domů. Dlouholetý bezproblémový klient může očekávat vyšší úvěrový rámec, než klient – nováček. Peníze lze z kontokorentu získat jednoduše: vyberete si z bankomatu, navštívíte bankovní přepážku, nebo zaplatíte kartou u obchodníka. K dispozici máte prostředky v předem sjednané výši, obvykle 10-20 tis. Kč. U výše zmíněných spolehlivých klientů však banka může poskytovat i částky nad 100 tisíc korun. Kontokorenty jsou úročeny vyššími sazbami, než spotřebitelské úvěry. Pohybují se od 8 do 18 % p. a. Způsob půjčování na kontokorent lze doporučit pouze na několik měsíců, jinak se kvůli dosti vysokým úrokům prodraží.


Kreditní karta


Vlastnit kreditní kartu již není výsadou těch nejbohatších. Banky je začínají nabízet ke svým bankovním kontům v ceně, a rovněž podporují placení kreditkou různým bonusy či slevami. Kreditních karet je mnoho typů - liší se výší úvěrového rámce, úroků, či úrovní doplňkových služeb. Jednoznačnou výhodu přináší tzv. bezúročné období v délce 45-55 dní. Vztahuje se až na výjimky na platby v obchodech a umožňuje půjčku bez navýšení. Splatíte-li tedy půjčku do například 50 dní, nezaplatíte ani korunu navíc. V opačném případě jsou vám účtovány úroky z dluhu. Ty jsou ovšem dosti vysoké, a to kolem 11 – 30 % p. a. Splatit včas je tedy namístě.


Zadlužit se?


Jestli kupujete dárky na poslední chvíli a víte, že půjčené prostředky budete schopni splatit během dalších dvou výplat, nebojte se kontokorent a kreditku využít. Zajímavou možností je i oba produkty zkusit zkombinovat, o čemž se dočtete více zde. Při očekávaném zadlužení kolem půl roku a více pátrejte spíše po vhodném splátkovém prodeji nebo spotřebitelském úvěru. U nebankovních společností získáte úvěr už od 6 měsíční doby splatnosti, u bank obvykle od 12 měsíční. A na úrocích zaplatíte podstatně méně. 

2849.jpgNevíte z čeho financovat nákup nejen vánočních dárků? Možností je mnoho, stačí si jen vybrat.  Volit můžeme z obvyklých produktů nabízených bankami jako jsou spotřebitelské úvěry, kontokorentí úvěry či kreditní karty, ale využít lze také splátkový prodej a nebo třeba leasing. Podíváme se i na problémy s tzv. výhodnými půjčkami.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ