ČSOB kombinuje sílu svých značek

19.10.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Podle počtu klientů je jedničkou našeho bankovního trhu Česká spořitelna, ovšem co do hodnoty spravovaných aktiv je největší ČSOB, a to především kvůli svým retailovým značkám, díky nimž zaujímá silné tržní pozice ve všech finančních segmentech.

Téma týdne: Poznejte svou banku

Na našem bankovním trhu působí celá řada bank, tři z nich však svou velikostí (i ziskovostí) na ostatními dominují. Jednou z nich je i Československá obchodní banka, a. s., která, jak už její název evokuje, kromě českého působí na slovenském finančním trhu. Byť co do počtu klientů za Českou spořitelnou zaostává, tak měřeno hodnotou aktiv ji předčí a je největší bankou se sídlem v České republice a ve střední Evropě.


Původně úzce specializovaná banka dnes nabízí komplexní služby


ČSOB byla založena státem v roce 1964 jako jediná banka v Československu, která poskytovala služby v oblasti financování zahraničního obchodu a volnoměnových operací. Po roce 1989 rozšířila ČSOB svou činnost o služby pro nové podnikatelské subjekty a fyzické osoby. Významným mezníkem v historii ČSOB byla její privatizace v červnu 1999, kdy se majoritním vlastníkem ČSOB stala součástí skupiny KBC. Tato Skupina se soustředí na bankopojišťovací aktivity pro retailové klienty a je také aktivní v oblastech správy aktiv, služeb pro korporátní klientelu a obchodování na trzích. Geograficky se Skupina zaměřuje na Evropu. Patří mezi tři největší bankovní a pojišťovací společnosti na svém primárním domácím trhu v Belgii a vystupuje jako jedna z největších finančních skupin ve střední Evropě, definované Skupinou jako sekundární domácí trh. Dalším mezníkem v historii ČSOB bylo převzetí podniku Investiční a Poštovní banky, a.s. v červnu 2000. Tím ČSOB skokově vylepšila svou pozici v bankovnictví pro fyzické osoby až na druhé místo za Českou spořitelnu.


Pro podnikatele ČSOB, pro retail Poštovní spořitelna, nebo ne?


Obchodní profil ČSOB dnes zahrnuje segmenty retailová klientela (fyzické osoby), malé a středně velké podniky, korporátní klientela a nebankovní finanční instituce, finanční trhy a privátní bankovnictví. V souladu se strategií Skupiny KBC rozvíjí ČSOB služby zejména drobné klientele a malým a středně velkým podnikům a koncept bankopojištění.

V retailovém bankovnictví ČSOB působí pod dvěma obchodními značkami - ČSOB a Poštovní spořitelna, která využívá pro svou činnost rozsáhlé sítě České pošty a o níž budeme psát příští týden. Své aktivity na Slovensku rozvíjí ČSOB prostřednictvím zahraniční pobočky, jejíž obchody jsou orientovány obdobně jako obchody v České republice. Ze složení produktové nabídky i pobočkové sítě je zřejmé, že ČSOB je orientována více na podnikatele a Poštovní spořitelna zase na retail. Na druhou stranu v nabídce obou bank lze nalézt řadu produktů pro obě skupiny klientů a i drobná klientela si svůj produkt v ČSOB určitě najde. Do skupiny ČSOB však zdaleka nepatří jen Poštovní spořitelna, ale i Hypoteční banka, Patria Finance či Českomoravská stavební spořitelna. Skupina ČSOB tak zaujímá silné tržní pozice ve všech finančních segmentech, kombinujíc sílu svých retailových značek.

Hlavní společnosti Skupiny ČSOB:

  • Logo ČSOBHypoteční banka, a.s.
  • Českomoravská stavební spořitelna, a.s. 
  • ČSOB Penzijní fond Stabilita, a. s., člen skupiny ČSOB 
  • ČSOB Penzijní fond Progres, a. s., člen skupiny ČSOB
  • Zemský penzijní fond, a. s.
  • ČSOB Leasing, a.s.
  • ČSOB Factoring, a.s. 
  • ČSOB Asset Management, a.s., člen skupiny ČSOB 
  • ČSOB Investiční společnost, a.s., člen skupiny ČSOB 
  • Patria Finance, a.s. 
  • ČSOB Pojišťovna, a. s., člen holdingu ČSOB

 

/>
ČSOB www.csob.cz
Počet poboček 190 (bez Poštovní spořitelny)
Počet bankomatů 623
Počet klientů 3,2 mil. (ČR i SR)
Zisk za poslední rok 9.645 mil. Kč
Celková aktiva 2006 762.301 mil. Kč

 

3400.jpgKterá banka je nejlepší? Služby, které banky využít? Výběr není jednoduchý, zvláště když u nás působí několik desítek bank. Tento týden jsme pro vás připravili představení čtyř bank: České spořitelny, Komerční banky, GE Money Bank a Československé obchodní banky.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ