Na změnu pojišťovny je nejvyšší čas

02.11.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každé vozidlo, které chce vyjet do silničního provozu, musí mít uzavřeno povinné ručení. I letos přichází v tomto období pojišťovny s novými sazbami a výhodami pro řidiče. Podívejte se na postup v případě, že se rozhodnete přejít k jiné pojišťovně.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2008

Vozidla, která jsou provozována na pozemních komunikacích, musí mít uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, tzn. povinné ručení. Uzavřít toto pojištění může majitel vozidla u jedenácti pojišťoven.  Výběr je tedy poměrně široký. V posledních letech kdy mnoho pojišťoven uplatňuje nejen bonusy a malusy, ale také zavádí segmentaci řidičů a různé extra bonusy a akce, mohou být rozdíly pojistného natolik výrazné, že pro vás může být zajímavé uvažovat o změně pojišťovny pro svého čtyřkolového miláčka.

Přechod z jedné pojišťovny do druhé není problémem a to díky uznávání bonusů za bezeškodní průběh pojištění. To tedy znamená, že pokud jste za bezeškodní průběh získali bonusy u jedné pojišťovny a přecházíte k druhé, tyto bonusy se vám převedou. Vy tak získáte cenu pojištění sníženou o získané bonusy.

Pokud jste ovšem měli tu smůlu a v průběhu pojištění jste měli škodnou událost získáváte místo bonusů, malusy. Ty se vám stejně jako bonusy, převádí k nové pojišťovně.

Přelom měsíce října a listopadu je již tradičně ve znamení zveřejňování nových sazebníků povinného ručení jednotlivými pojišťovnami. Pojistné období u většiny uzavřených smluv trvá 12 měsíců a stále ještě řadě řidičů končí k poslednímu dni kalendářního roku, tj. k 31.12. Právě pro tyto řidiče je nejvhodnější doba přemýšlet o změně pojistitele už koncem října. Letos je třeba podat výpověď nejpozději 19. listopadu 2007, tedy 6 týdnů před koncem pojistného období.

Podívejte se na postup, který je třeba dodržet, pokud jste se rozhodli změnit pojišťovnu. Při změně pojišťovny je třeba myslet na:

  • Výpověď
  • Doklad o bezeškodním průběhu
  • Uzavření nové smlouvy.


Výpověď


Výpověď je potřeba zaslat na stávající pojišťovnu, u které máte uzavřeno povinné ručení na své vozidlo. Výpověď je třeba učinit písemně alespoň 6 týdnů před koncem pojistného období, letos tedy nejpozději do 19.11.2007. Ve výpovědi by mělo být uvedeno jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum, podpis a také věta: "Vypovídám smlouvu o  pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla č. ..…(číslo smlouvy), k datu ……(datum ke kterému vám původní smlouva končí)."


Doklad o bezeškodním průběhu


Současně s výpovědí si zažádejte o potvrzení bezeškodního průběhu za období trvání stávající smlouvy. Tento doklad budete potřebovat při uzavírání nové smlouvy, aby vám nová pojišťovna mohla uznat bonusy, čímž se vám sníží placené pojistné.


Uzavření nové smlouvy


Zákon stanoví, že pokud pojištění odpovědnosti zaniklo, je je třeba uzavřít novou smlouvu do 14 dnů (v případě, kdy pojistné období končí k 31.12. je to tedy do 14.1., ale i v tomto případě platí, že nepojištěné vozidlo na silnici nesmí!). Pokud toto majitel vozidla nesplní, je povinen odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu. Pokud tak neučiní hrozí mu pokuta.


Pozor na pokuty


Pokud se rozhodnete měnit pojišťovnu, nezapomeňte uzavřít novou smlouvu včas, jinak vám hrozí pokuty. Pokud byste provozovali vozidlo bez pojištění odpovědnosti může vám být uložena pokuta až do výše 20.000 Kč nebo zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dobu jednoho roku. Také v případě, kdy smlouvu zrušíte, neuzavřete novou  a neodevzdáte státní poznávací značku a osvědčení o registraci vozidla můžete počítat s pokutou 10.000 korun.


Povinné ručení v roce 2008Kdo musí mít uzavřené povinné ručení? Co se stane, když na to třeba zapomenete? Tento týden jsme pro vás připravili kromě základních informací o povinném ručení i pojednání o tom, co ovlivňuje jeho cenu, o bonusech a malusech či změně pojišťovny a dalších zajímavostech.


Allianz Direct

Online pojištění Allianz Direct

Snadno. Rychle. Online. Allianz Direct - specialista na online pojištění.


 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ