Zvýšené daně provětrají peněženky

30.11.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Reforma veřejných financí přinese řadu změn, především v oblasti daní. Mezi ty nejdůležitější patří zvýšení nepřímých daní. Zatímco změnu spotřební daně pocítí zejména kuřáci, zvýšení daně z přidané hodnoty se dotkne každého z nás.

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Desítky novelizací, které přinesla schválená reforma, se projeví ve všech oblastech. Zejména daňová oblast dozná řadu důležitých změn, které by nikdo neměl nechat bez povšimnutí. Některé pocítí všichni bez rozdílu, jiné mohou mít dopad jen na konkrétní skupinu jedinců.


Kuřákům reforma nepřeje


Vládní úředníci nezapomněli na spotřební daň, jejíž zvýšení se dotkne především kuřáků, resp. aktivních konzumentů tabákových výrobků. Vzhledem ke zvýšení procentní i pevné části daně, stejně jako minimální daně u cigaret, můžeme očekávat poměrně výrazné zdražení. Výpočet spotřební daně u tabákových výrobků není nijak složitý, určité komplikace nastávají u cigaret. U nich se celková spotřební daň vypočítá jako součet procentní a pevné části daně, navíc je stanovena minimální sazba. Ta se týká především levnějších značek. A o kolik se tedy zvýší cena za 1 krabičku cigaret?

Minimální sazba spotřební daně u standardní krabičky je v současnosti 32,80 korun (1,64 x 20 cigaret), díky reformě se minimum zvedne na 38,40 korun na jednu krabičku. Jen díky spotřební dani tedy vzroste cena o 5,60 korun, jakou částku ponesou na svých bedrech spotřebitelé závisí především na prodejcích a distributorech kuřiva.


Produkt Sazba daně z tabákových výrobků od ledna 2008 (nyní platná)
Procentní část Pevná část Minimálně
Cigarety 28 % (27 %) 1,03 (0,88) Kč/kus 1,92 (1,64) Kč/kus
Doutníky 1,15 Kč/kus
Tabák 1280 (905) Kč/kg

Dražší bydlení díky vyšší DPH


V České republice snad neexistuje člověka, který by nezaznamenal zprávy o zvyšování snížené sazby daně z přidané hodnoty z 5 na 9 %.  Výčet zboží a služeb, kterého se zvýšení daně dotkne, je uveden v příloze č. 1 a 2 zákona o dani z přidané hodnoty. Jde především o potraviny, tiskoviny, v případě služeb pak například o vodné, stočné, hromadnou dopravu, kulturní a sportovní akce, aj.

Spotřeba jednotlivých domácností je individuální, tzn. zvýšení DPH každý pocítí jinak, přesto lze leccos vyčíst z údajů Českého statistického úřadu. Podle statistiky rodinných účtů, která eviduje jednotlivé skupiny spotřebních vydání, průměrný jedinec zaplatí za zboží a služby se sníženou daní zhruba 5000 korun měsíčně. Díky zvýšené dani z 5 na 9 % bude muset každý vynaložit o 200 korun více než doposud. Až měsíc leden ukáže, jak se zvýšení DPH promítne do rozpočtů jednotlivých domácností.


Vyplatí se bydlet sociálně a podnikat skupinově


Vyšší DPH bude mít také výrazný dopad na bytovou výstavbu. Novela zákona nově definuje, na co lze sníženou sazbu daně uplatnit. Pořizujete-li bydlení, pak počítejte s vyšší daní než doposud. Bude ve výši 9 nebo 19 %? Záleží na tom, zda půjde o sociální bydlení, tj. zda splníte kritéria týkající se maximální podlahové plochy. Bližší informace o této problematice si můžete přečíst v článku s názvem Sociální bydlení se sníženou sazbou DPH“.

To však není ze strany DPH všechno. Reforma zavádí nový pojem, a to skupinová registrace, která umožňuje, aby skupina spojených osob vystupovala pro účely DPH jako jeden subjekt pod jedním registračním číslem. Skupina podává pouze jedno daňové přiznání prostřednictvím svého zastupujícího člena. V praxi tento způsob mohou využít velké zejména finanční skupiny. Více o této problematice se dočtete ve článku, který bude v nejbližších dnech zveřejněn na portálu www.finance.cz.


Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Podíváme se na hlavní změny v dani z příjmů u fyzických a právnických osob, dopady na mzdy zaměstnanců nebo změny v DPH.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ