Sociální dávky se od nového roku sníží

06.12.2007 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Pokud pobíráte sociální dávky, určitě pro vás bude zajímavá informace jakých změn doznají od roku 2008. Reforma se totiž nevyhnula ani sociální oblasti. Mnoho lidí tak bude pobírat nižší dávky než nyní.

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Sociální dávky tvoří jednu z největších částí výdajů státu. A právě proto reforma, která se snaží mimo jiné také snižovat výdaje státu, dotkla také sociálních dávek.  Jaké hlavní změny nás od ledna čekají?

Do sociální oblasti můžeme zahrnout změny týkající se dávek státní sociální podporydávek pomoci v hmotné nouzi či sociálních služeb. I když se změny  dotknou v různé míře řady zákonů, my se podíváme podrobněji na dávky státní sociální podpory.


Přídavek na dítě


Zatímco nyní byla tato dávka poskytována v závislosti na výši příjmu rodiny za kalendářní rok ve třech výších zvýšené, základní a snížené nyní bude vyplácen pouze v jedné pevné výši Přídavek na dítě bude od roku 2008 vyplácen v pevné výši, která je diferencovaná podle věku dítěte. Nárok na přídavek na nezaopatřené dítě do 26 let mají rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima rodiny (nyní to bylo do 4násobku). Nové částky jsou odvozeny od současné nominální výše přídavku na dítě v základní výměře.

Věk nezaopatřeného dítěte Výše přídavku na dítě měsíčně v Kč od 1. ledna 2008
do 6 let 500
od 6 do 15 let 610
od 15 do 18 let 700


Sociální příplatek


Sociální příplatek je poskytován rodiči pečujícímu o nezaopatřené dítě, jestliže příjem rodiny v předcházejícím kalendářním čtvrtletí nepřevyšoval 2,2 násobek částky životního minima rodiny, nově dochází ke snížení koeficientu na 2. Snížením hranice příjmů rodiny, omezující nárok na dávku, tak dojde k zúžení okruhu rodin, které na dávku mají nárok, a ke snížení výše dávky. 


Rodičovský příspěvek


Asi největších změn dozná od roku 2008 rodičovský příspěvek a všech, kteří ho již pobírají se dotkne to, že si o něj bude muset nově požádat. Rodičovský příspěvek bude nově vyplácen ve třech výších podle doby jeho pobírání. V jakých výších a jaké podmínky je třeba splnit jste si mohli přečíst v článku O rodičovský příspěvek si musíte znovu požádat!


Dávky pěstounské péče


Nárok na tuto jednorázovou dávku má pěstoun, který převzal dítě do pěstounské péče. Výše dávky je stanovena 4,45 násobkem částky životního minima převzatého dítěte. Od nového roku bude tento příspěvek stanoven v pevné výši a již se nebude do budoucna automaticky valorizován.

Věk dítěte Výše příspěvku při převzetí dítěte měsíčně v Kč od 1. ledna 2008
do 6 let 8 000
od 6 do 15 let 9 000
od 15 do 18 let 10 000


Porodné


Porodné bylo v současné době poskytováno jako jednorázová dávka, která byla poskytována bez ohledu na příjem rodiny, a to ve výši vycházející z částky násobku životního minima dítěte. Porodné při narození jednoho dítěte nyní činní 17 760 korun (53 120 Kč dvojčata, 79 680 Kč trojčata atd.).  Nově bude dávka stanovena ve výši 13000 korun na jedno dítě a dávka již nebude navázána co do výše na životní minimu, tudíž již nebude automaticky valorizována.


Pohřebné


Pohřebné je v současné době poskytováno osobě, která vypravila pohřeb osobě s trvalým pobytem v ČR nebo byl-li vypraven pohřeb v ČR. Výše pohřebného je stanovena pevnou částkou 5 000,- Kč. I když se od nového roku výše částky nezmění, znění se okruh osob kterým bude tato dávka poskytována. Od roku 2008 bude pohřebné náležet jednorázově osobě, která vypravila pohřeb nezaopatřenému dítěti, nebo osobě, která byla rodičem nezaopatřeného dítěte, a to za podmínky, že zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. Jde tedy o případy, kdy náklady na tuto neočekávanou událost významně jednorázově zatíží rozpočty rodin pečujících o nezaopatřené děti.

 

Reforma také dvě dávky úplně ruší, jedná se o příspěvek na školní pomůcky, a také nově nebude poskytován příspěvek na zvýšené životní náklady

Většina výše zmíněných dávek se týká především rodin s dětmi a je nutno říci, že změny rodinám nepřejí. Většina dávek se snižuje nebo na ně bude mít nově nárok užší okruh osob. Podrobné  informace naleznete nejen v zákoně, ale také na stránkách MPSV.


Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Tento týden se zaměříme na změny v majetkových daních, na nové ekologické daně či na změny v sociální podpoře. Zapomenout samozřejmě nemůžeme na nově zavedené poplatky u lékaře.

 

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA