Nové daně přichází, staré zůstávají

05.12.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Od roku 2008 by měly v Česku začít platit 3 nové daně. I přes to, že by tato daňová reforma měla být „ekologická“ pro naše peněženky, panuje jakési všeobecné očekávání, že se kvůli ní energie výrazně zdraží a celkem nic nezlevní…

Téma týdne: Daňová reforma v kostce

Vstupem České republiky do EU započalo přibližování naši země různým evropským systémům včetně toho daňového. Jedním z požadavků na Ministerstvo financí (MF) byla i tzv. Ekologická daňová reforma. Fakt, že doposud jsme její následky nepocítili na vlastní kůží, spočívá ve vyjednaném odkladu jejího prvního kroku do konce roku 2007. Počínaje novým rokem začne MF realizovat tzv. první etapu, která spočívá ve zdanění zemního plynu (a některých dalších plynů), pevných paliv a elektřiny. Už nyní lze konstatovat, že MF nedodrželo slib kompenzace nových daní snížením sazeb důchodového pojištění – pro rok 2008 se sazby nemění a jejich plánovaný pokles v roce 2009 už souvisí s novým systémem nemocenského pojištění.


Druhá a třetí etapa


V roce 2010 až 2013 by mělo v rámci druhé etapy dojít ke změnám sazeb a daňových zvýhodnění u pevných paliv elektřiny a zemního plynu. V poslední fázi, plánované mezi roky 2014 – 2017 pak MF předpokládá prohloubení a rozšíření daňové základny v závislosti na výsledcích z předcházejících let.


První etapa pod drobnohledem


Jestliže přesná podoba dvou výše popsaných etap není zatím známa, první etapa již byla schválena Parlamentem ČR. Správa daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny bude spadat pod celní orgány, stejně jako spotřební daně. Zdaňovacím obdobím bude kalendářní měsíc s tím, že plátci budou povinni předložit daňové přiznání (a zaplatit daň) do 25. dne po skončení zdaňovacího období, ve kterém tato povinnost vznikla. Podívejme se nyní podrobněji na každou ze tří nových daní.


Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů


Platit daň budou povinni dodavatelé plynu i provozovatelé distribučních, přepravních soustav a podzemních zásobníků plynu. Navíc daň dopadne na subjekty, které použily plyn zdaněný nižší sazbou daně k účelu, kterému odpovídá vyšší sazba daně. Výše uvedeným právnickým a fyzickým osobám vznikne povinnost přiznat a zaplatit daň dnem, kdy dodaly plyn konečnému spotřebiteli, nebo ho spotřebovaly. Od daně je naopak osvobozen například plyn určený:


  • pro výrobu tepla v domácnostech
  • k výrobě elektřiny
  • jako pohonná hmota pro plavby na vodách
  • v metalurgických procesech či mineralogických postupech


Daň z pevných paliv


Plátce daně z pevných paliv je definován obdobně jako u plynu. Kromě dodavatelů se ovšem jedná i o subjekty, které spotřebovaly nezdaněná paliva nebo využily pevná paliva osvobozená od daně k jiným účelům, než na které se osvobození vztahuje. Rovněž povinnost přiznat a zaplatit daň je z časového hlediska stejná. Za základ daně bude považováno množství pevných paliv vyjádřené v GJ. Přesně vyjádřeno: sazba daně činí 8,5 Kč/GJ spalného tepla v hořlavině. Předmětem daně jsou především:


  • černé a hnědé uhlí;
  • koks a polokoks z uhlí;
  • ostatní uhlovodíky (pokud jsou určeny k použití, nabízeny k prodeji nebo používány pro výrobu tepla)


Od daně jsou osvobozena paliva určená k výrobě elektřiny; koksu; jako pohonná hmota pro plavby na vodách, nebo třeba k technologickým účelům v podniku, ve kterém byla pevná paliva vyrobena.


Daň z elektřiny


Základem daně z elektřiny je množství elektřiny v MWh. Samotná sazba daně pak činí 28,30 Kč/MWh. Od daně lze například osvobodit elektřinu, která je:


  • ekologicky šetrná;
  • vyrobená v dopravních prostředcích (pokud je tam i spotřebována);
  • vyrobená ze zdaněných výrobků, pokud jsou předmětem daně ze zemního plynu, daně z pevných paliv nebo spotřební daně


Daňová reforma v kostceRok 2008 bude pro všechny plný změn a novinek. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám přinášíme jejich přehled. Tento týden se zaměříme na změny v majetkových daních, na nové ekologické daně či na změny v sociální podpoře. Zapomenout samozřejmě nemůžeme na nově zavedené poplatky u lékaře.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ