Investiční životní pojištění získává na oblibě

21.12.2007 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Investiční životní pojištění často bývá odborníky i laiky zatracováno a kritizováno. Nicméně faktem je, že z pohledu zhodnocení je dnes oproti svému sourozenci, kapitálovému životnímu pojištění, výhodnější a na trhu finančních produktů tak má své pevné místo.

Téma týdne: Životní pojištění

Důkazem rostoucí obliby investičního životního pojištění (či spíše klesající obliby kapitálového životního pojištění, o němž jsme psali ve středu) je fakt, že více než 40 % celkového předepsaného pojistného u životního pojištění se v Evropě vztahuje právě k investičnímu životnímu pojištění. U nás je i díky naší konzervativnosti uvedený poměr necelých 20 %, nicméně toto číslo se každým rokem výrazně zvyšuje. Důležité je ovšem říci, že jedním z důvodů rostoucí obliby investičního životního pojištění, resp. životního pojištění obecně, však není jeho “výhodnost“ a míra dosaženého zhodnocení, ale především fakt, že jej ve velké míře nabízejí nezávislí finanční poradci, kteří jsou do jeho nabízení motivováni nemalými provizemi od pojišťoven. Na druhou stranu zhodnocení, které IŽP dnes dosahuje je podstatně zajímavější než u KŽP a tudíž dnesplatí, že pokud životní pojištění, tak investiční. Předmětem našeho článku ale není kritizovat a hodnotit IŽP či jej srovnávat s kombinací rizikového životního pojištění a investicí do podílových fondů, ale vysvětlit, jak tento relativně komplikovaný produkt funguje.

Investiční nebo kapitálové životní pojištění? Jaký je v tom rozdíl?


Investiční životní pojištění v sobě spojuje v jeden produkt pojištění pro případ smrti s investováním pojistného do podílových fondů. Míra dosaženého zhodnocení je je závislá na zvolené investiční strategii a investiční riziko je celé na straně klienta. Díky rozikovějším, ale většinou i výnosnějším investicím přináší investiční životní pojištění zpravidla vyšší zhodnocení finančních prostředků, než je tomu u kapitálového životního pojištění. Na rozdíl od KŽP ale u IŽP nebývá garantováno minimální zhodnocení. Stejně jako u KŽP je i u IŽP zaplacené pojistné daňově uznatelné. Daňová uznatelnost pojištění se řídí zákonem 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Klient má většinou možnost volby z nabídky několika investičních fondů lišících se předpokládaným zhodnocením finančních prostředků a podstupovanou mírou rizika. Standardem je přitom možnost kdykoli změnit poměr finančních prostředků mezi pojistnou ochranou a zhodnocením finančních prostředků v závislosti na volbě výše pojistné částky a výše pojistného. Také rozložení finančních prostředků mezi vybrané fondy  lze v průběhu doby trvání pojištění měnit.

Investiční životní pojištění tedy je vhodné zejména pro ty klienty, kteří:

  • akceptují vyšší míru rizika podle zvolené investiční strategie
  • chtějí volně nakládat s naspořenými finančními prostředky
  • chtějí aktivně ovlivňovat spořící složku pojištění různou volbou investiční strategie

Jak investiční žívotní pojištění funguje?


Za zaplacené pojistné jsou nakoupeny podílové jednotky , které pojišťovna vloží na individuální účet klienta . Podílové jednotky určují hodnotu individuálního účtu klienta podle zvolené investiční strategie. Pojišťovna si strhává náklady na krytí pojistné ochrany a poplatky, které jsou, nutno říci, nemalé. V případě úmrtí klienta je dle individuálních podmínek pojišťoven vyplacena pojistná částka nebo aktuální hodnota individuálního účtu  popřípadě obojí. V případě dožití je vyplacena vždy aktuální hodnota individuálního účtu. V případě sjednání dalších připojištění je při pojistné události vyplaceno pojistné plnění dle sjednaných podmínek. Pro maximalizaci zhodnocení a omezení investičního rizika je minimální doporučená doba trvání pojištění 10 let a více. Kratší doba pojištění může vzhledem ke kolísání kapitálového trhu negativně ovlivnit výši zhodnocení.


Co vše se skrývá pod pojmem životní pojištění? V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků vám představíme jednotlivé druhy životního pojištění a je na vás si vybrat to nejvhodnější. Podíváme se na důchodové pojištění, kapitálové pojištění, rizikové pojištění a nezapomeneme ani na investiční pojištění.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ