Na finanční úřad a zpět

03.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Co vás nejčastěji napadne při slovu březen? Jarní únava? Daňové přiznání? Deprese? Vzhledem k jarní únavě se vám v tomto týdnu budeme snažit maximálně daňové přiznání ulehčit. Tak, aby nevedlo k depresím.

Téma týdne: Vyplňujeme a podáváme daňové přiznání

A začneme hned pozitivní zprávou – na podávání daňového přiznání za rok 2007 se nic zásadního oproti předchozímu roku nemění. Pokud jste tedy úspěšně podali daňové přiznání za rok 2006, tento rok pouze zopakujte osvědčený postup. Těm, kteří budou muset na finanční úřad zavítat poprvé, poradíme jak na to. Kdo vlastně musí vyplňovat daňové přiznání, a v jaké termínu ho musí odevzdat? 


100% zaměstnanci mají pokoj


Poplatníkem daně z příjmů fyzických osob je ten, kdo má na území ČR bydliště nebo zde v příslušném roce pobývá 183 a více dnů. Daňové přiznání pak ze zákona podává každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč. Tedy pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené či o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Musí daňové přiznání podávat i osoby, které vykazují daňovou ztrátu? Odpověď zní – ano. Pokoj nebudou mít ani ti z vás, kteří pracovali u více zaměstnavatelů. A konečně, uplatňovatelé společného zdanění manželů, které lze využít už naposledy, na daních možná ušetří, avšak návštěvě finančního úřadu se rovněž nevyhnou.


Daňové přiznání nepodává
Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který měl v minulém roce příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků od jednoho nebo postupně od více plátců, u nichž podepsal na minulé zdaňovací období prohlášení k dani. A to včetně mezd dodatečně zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci v době, kdy pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci, pokud neměl za zdaňovací období (vyjma příjmů osvobozených od daně a příjmů z nichž je daň vybírána srážkou) jiné příjmy vyšší než 6000 Kč.


Bez poradce už je načase


Daňové přiznání skutečně nemusíte podávat až 31. března v pondělí. Lze ho na úřad donést i týdny před tím, což, ruku na srdce, mnozí z nás neudělají. Letošní pondělek je však posledním termínem s výjimkou pro ty, kteří využívají služeb daňového poradce. V takovém případě, nebo pokud musíte mít účetní závěrku ověřenou auditorem, stačí podat daňové přiznání do pondělí, 30. 6. 2008. Nezapomeňte pouze doručit do konce března na finanční úřad plnou moc k zastupování.


Teorie na závěr


Zákon o daních z příjmů rozděluje příjmy, jež jsou předmětem daně z příjmu FO, na pět druhů, z nichž každý má svůj samostatný základ daně:

  • Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (zaměstnanci) - § 6;
  • Příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (OSVČ) - § 7;
  • Příjmy z kapitálového majetku (dividendy, úroky z účtu atd.) - § 8;
  • Příjmy z pronájmu - § 9;
  • Ostatní příjmy - § 10.


Výše daně se pak stanoví procentem ze základu daně vzniklým součtem těchto dílčích základů daně snížených o nezdanitelnou část základu daně a odečitatelné položky od základu daně. Výsledná daňová povinnost vznikne odečtením slev na dani od takto vypočtené daně.

 

Březen je bezesporu měsícem daňového přiznání. Tomuto tématu se proto věnujeme i v naši pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Probereme si, kdo a v jakém termínu ho musí podávat, představíme si jeho samotný formulář i se všemi přílohami, nastíníme, čím lze daňovou povinnost snížit a osvětlíme výdajové paušály.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ