Finanční portály neznají otevírací dobu ani fronty

28.03.2008 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Chcete uzavřít penzijní připojištění, cestovní či majetkové pojištění, stavební spoření nebo sjednat spotřebitelský úvěr a nechce se vám běhat po pobočkách finančních institucí? K podpisu smlouvy již není třeba osobní návštěvy, vše potřebné za vás zvládne internet.

Téma týdne: Finance a internet

Nejširší pavučina světa zvaná internet pronikla do všech oblastí lidského života, tu finanční nevyjímaje. Díky internetovému bankovnictví můžeme ovládat hravě svůj bankovní účet, k nahlášení škodné události pojišťovně postačí pouze vyplnit příslušný formulář na webových stránkách pojišťovací instituce. A nejen to. Ani sjednání smlouvy nevyžaduje osobní návštěvu a běhání na pobočky.


Portály disponují širší nabídkou


Penzijní připojištění, cestovní či majetkové pojištění, stavební spoření, spotřebitelské úvěry či investiční nástroje. To je jen malá část z široké nabídky finančních produktů, které lze vyřídit on-line za pomocí internetu. Pro vyřízení běžných záležitostí není třeba odcházet dřív z práce nebo si dokonce brát dovolenou, odpadá čekání ve frontách. Internet má totiž otevřeno nonstop, nezná svátky ani dovolené a umožňuje klientovi sjednat smlouvu z pohodlí jeho domova či kanceláře. Výhody on-line uzavřených smluv jsou zřejmé, úspora času a tedy i peněz je v mnohých případech dosti podstatná.

Pokud se rozhodnete „koupit“ si finanční produkt on-line, využít můžete buďto přímo webových stránek konkrétních institucí, anebo zavítat na stránky některého z finančních portálů. Jejich výhodou zpravidla bývá široká nabídka finančních produktů a nezávislost, tj. nabídka se neomezuje pouze na jednu finanční oblast popř. na jednu konkrétní finanční instituci, ale jejich zaměření je širší.

 

Získejte odměnu za uzavření smlouvy on-line!
V našem Prodejním centru můžete do 30. dubna 2008 využít naši akční nabídku a uzavřít penzijní připojištění nebo stavební spoření on-line za zvýhodněných podmínek!


Co všechno lze on-line uzavřít?


Jednoznačná odpověď na otázku, které finanční produkty tedy lze prostřednictvím internetu uzavřít, neexistuje. Zatímco samotné finanční instituce nabízí na svých stránkách pouze vlastní produkty, nabídka finanční portálů bývá rozmanitější. Každý portál má svou vlastní škálu produktů, své vlastní partnery. Přesto lze obecně říci, že o vhodnosti využití on-line služeb rozhoduje několik kritérií, a to životnost produktu, jeho složitost a především šikovnost a flexibilita finančního portálu. Z tohoto pohledu můžeme finanční produkty rozdělit do tří základních skupin.

  • I. produkty s krátkou dobou životnosti
    Jde o takové produkty, které sjednáváme opakovaně, jako například cestovní pojištění, povinné ručení nebo pojištění odpovědnosti. Finanční portály mají ve své nabídce zpravidla produkty několika pojišťoven, stačí vybrat tu správnou, vyplnit návrh smlouvy a provést úhradu pojistného. Poté, co se finanční prostředky objeví na účtu pojišťovny, je klientovi zaslán originál smlouvy a případně další dokumenty. Rozhodující pro platnost smlouvy je v tomto případě den přijetí platby.
  • II. produkty, jejichž uzavření probíhá přes formuláře tzv. korespondenční formou
    Ani v tomto případě malá náročnost na vstupní data nevyžaduje osobní schůzku s poradcem nebo pracovníkem finanční instituce. Po elektronickém vyplnění formuláře je na vaši korespondenční adresu zaslána papírová smlouva. Tento ratifikovaný písemný návrh smlouvy musíte podepsaný poslat zpět odesilateli. Od příslušné finanční instituce následně obdržíte akceptaci smlouvy. Klasickým příkladem jsou například stavební spoření nebo penzijní připojištění. Konkrétně u těchto produktů některé finanční portály nenabízejí pouze uzavírání nových smluv, ale také možnost pozměnit parametry již platné smlouvy. Vše, co k tomu stačí, je vyplnit změnový formulář.
  • III. produkty s dlouhou dobou životnosti
    Do této kategorie můžeme zařadit například životní či majetkové pojistky nebo investiční produkty. U těchto komplikovanějších produktů je díky jejich variabilitě parametrů vyžadováno individuální řešení a přístup ke klientovi, navíc k jejich uzavření je někdy zapotřebí vyplnit dodatečnou dokumentaci (např. zdravotní dotazník). Přesto je můžete najít v nabídce finančních portálů. Jejich uzavírání však neprobíhá on-line, ale prostřednictvím kontaktního formuláře. Po vyplnění základních údajů (jméno, adresa, e-mail, telefon) je zájemce během několika dnů kontaktován pověřenou osobou – poradcem, který mu vysvětlí a pomůže orientovat se v záplavě finančních produktů, popřípadě nabídne vhodný produkt.

Rychlost, pohodlí a dárek k tomu


Výhody uzavírání smluv prostřednictvím internetu jsou zřejmé. Naplno se projeví zejména u prvních dvou výše uvedených skupin. Nemusíte nikam chodit a smlouvu můžete uzavřít v kteroukoliv denní či noční hodinu bez ohledu na otvírací dobu nebo polední přestávky. Tyto produkty nejsou nikterak náročné na vstupní informace a nepotřebují celou řadu dokumentů, potvrzení ani složité vyplňování. Navíc finanční portály zpravidla nabízejí klientům, kteří se rozhodnou uzavřít některý z produktů on-line, různé bonusy ve formě prémií, slev a dárků.



Nezbývá už mnoho oblastí, do kterých by internet ještě nezasáhl. Finance a obchod jsou na něm každopádně závislé. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků si přiblížíme způsoby plateb na internetu, možnosti jak si usnadnit daňové povinnosti a v neposlední řadě i finanční produkty, jež lze s jeho využitím získat výhodněji.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY