Jak vyplnit přiznání a zaplatit daň

05.03.2009 | , Finance.cz
DANĚ


Ne všichni musejí podat daňové přiznání. Pokud ho ale podat musíte, je dobré vědět, kdy se má podat, kterému FÚ, jak daň zaplatit ...

Téma: Daňové přiznání v roce 2009


Kdo podává daňové přiznání


Daňové přiznání jste povinni podat, pokud Vaše roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč. Nejde však o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy daněné zvláštní sazbou daně (srážková daň). Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.

Pokud máte příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky od více zaměstnavatelů souběžně, musíte podat daňové přiznání. Pokud máte tyto příjmy od jednoho a nebo postupně od více zaměstnavatelů, nemusíte podat daňové přiznání. Musíte však podepsat u všech těchto zaměstnavatelů na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně, nemůžete mít jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.

Daňové přiznání je také povinen podat ten, kterému byly vyplaceny příjmy ze závislé činnosti a nebo funkční požitky za uplynulá léta, které se nepovažovaly za jeho příjmy ve zdaňovacím období, kdy byly zúčtovány plátcem daně v jeho prospěch.

Povinnost podávat daňové přiznání
Zjistěte si, jestli jste vůbec povinni podávat daňové přiznání. Odpovídáte krok po kroku, výsledkem je pak výčet daňových formulářů, které musíte vyplnit.


Jak vyplnit daňové přiznání


Finance.cz umožňují vyplnit přiznání k dani z příjmů fyzických osob v elektronické podobě. Jednoduše stačí stáhnout si daňový formulář, vyplnit ho a poté odeslat nebo osobně doručit příslušnému finančnímu úřadu. I v tomto případě je dobré přečíst si pokyny, případně si pročíst zákon o daních z příjmů.

Daňové formuláře
Na Finance.cz jsou ke stažení všechny nejdůležitější formuláře především pro daň z příjmů fyzických osob, přehledy pro OSVČ, daň z příjmů právnických osob a další./>

Pokud si přesto nevíte s něčím rady, je pro vás k dispozici daňová poradna.

Daňové formuláře
Na Finance.cz jsou ke stažení všechny nejdůležitější formuláře především pro daň z příjmů fyzických osob, přehledy pro OSVČ, daň z příjmů právnických osob a další./>


Místní příslušnost správce daně


Místní příslušnost správce daně se u fyzické osoby řídí bydlištěm v České republice, jinak místem, kde se převážně zdržuje, tj. v němž pobývá nejvíce dnů v roce. Bydlištěm fyzické osoby se rozumí místo jejího trvalého pobytu. Nelze-li takto určit místní příslušnost, řídí se místem, kde má

  • stálou provozovnu, nebo
  • místem, v němž poplatník (plátce) vykonává na území České republiky hlavní část své činnosti, jejíž výsledky jsou předmětem zdanění, popřípadě
  • místem, v němž se nachází na území České republiky převážná část jeho nemovitého majetku.

Nelze-li určit místní příslušnost podle výše uvedeného, je příslušným správcem daně



Do kdy je třeba přiznání podat


  •  31.3. 2009 - Daňové přiznání  se podává nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2008 jsou poplatníci povinni podat nejpozději do 31. března 2009.
  • 30.6.2009 - V případě, že musí mít poplatník účetní závěrku ověřenou auditorem nebo jeho daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce se lhůta prodlužuje do 30. června 2009. V tomto případě je však třeba do 31.března doručit na finanční úřad plnou moc k zastupování.


Jak zaplatit daňovou povinnost


Daňová složenka


Od 1. 1. 2009 pobočky České pošty nepřijímají starší typ daňové složenky tzn. typ daňové složenky z minulých let, na které jsou uvedeny u příslušných daní kolonky pro označení křížkem (x).


Levá část daňové složenky:

  • Adresa odesílatele - uvádí se jméno a adresa bydliště.

Pravá část daňové složenky:

  • Předčíslí účtů (PBÚ) vybraných druhů daní – pro daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků 713, pro daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání 721.
  • Částka Kč - uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
  • Tr. kód (Transakční kód) - je povinný třímístný numerický údaj 130 identifikující typ složenky a tento údaj je již na daňové složence předtištěn.
  • Předčíslí (PBÚ) – je předčíslí bankovního účtu. Toto číselné označení čísla účtu slouží pro automatizované zpracování. Je nezbytné vyplnit tuto položku správně, aby poukazovaná částka byla přijata na konkrétní účet finančního úřadu.
  • Číslo účtu FÚ/CÚ - určuje vlastní finanční úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část.
  • Kód banky – je povinný čtyřmístný numerický údaj 0710 identifikující Českou národní banku a tento údaj je již na daňové složence předtištěn.
  • Konst. symbol (Konstantní symbol) – je povinný čtyřmístný numerický údaj 1149, který je univerzální pro všechny typy plateb daní a tento údaj je již na daňové složence předtištěn.
  • Var. symbol (Variabilní symbol) - prostřednictvím variabilního symbolu daňový poplatník (plátce) sděluje finančnímu úřadu svou totožnost. Má-li poplatník (plátce) přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li poplatník (plátce) registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek.
  • Spec. symbol (Specifický symbol) - tato položka je nepovinná.
  • Adresa odesílatele - vyplňují se kolonky nadepsané Jméno, Příjmení a adresa vč. PSČ požadovanými údaji.

Bankovní příkaz


Poplatník (plátce) má také možnost odeslat platbu formou bankovního příkazu k úhradě ze svého účtu vedeného u některé banky. Řídí se přitom pokyny příslušné banky k vyplnění bankovního příkazu buď vyplněním položek do bankovního formuláře nebo k tomu použije poštovní poukázku typu "A" nebo daňovou složenku. V tomto případě musí vyplnit identifikační údaje na zadní straně poukázky (složenky).

Do řádku s označením číslo účtu plátce a kód banky uvede poplatník do první kolonky číslo svého účtu vedeného u některé komerční banky a do druhé kolonky kód této banky.

Do další řádky s označením číslo účtu příjemce, kód banky, částka Kč, symboly platby ( variabilní, konstantní, specifický) uvede poplatník do první kolonky číslo účtu finančního úřadu (tj. příjemce platby), do druhé kolonky číslo 0710 (kód ČNB). Číslo účtu příjemce přitom musí zachovávat strukturu - předčíslí účtu, pomlčka, číslo matriky (příklad vyplnění kolonky Čísla účtu příjemce bez lomítka a označení kódu banky je tvar 748-37628651).

Kód banky příjemce se na příkazu k úhradě uvádí do samostatné kolonky. Kód banky musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.

Pro vyplnění variabilního symbolu platí stejná pravidla jako pro jeho vyplnění na přední straně poukázky.

Při bezhotovostním bankovním převodu se používá univerzální konstantní symbol 1148.

Rozšířená daňová kalkulačka
Rozšířená kalkulačka daně z příjmů vám umožní spočítat daňovou povinnost, máte-li více druhů příjmů.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ