Platební karta místo prášku na spaní

12.06.2009 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jak si chcete užít dovolenou, když vám představa, že zakopnete na pláži či si zapíchnete do šlapky osten mořského ježka, nedá spát? Někdy si stačí pouze vzpomenout, co nosíte v peněžence.

Téma: Cestovní pojištění

Nebudeme asi daleko od pravdy, když řekneme, že první místo, které většinu lidí napadne při potřebě uzavřít cestovní pojištění, bude některá z pojišťoven. Existuje však i další možnost – uzavřít cestovní pojištění k vaši stávající platební kartě. A třeba už ho máte automaticky… Embosované platební karty totiž cestovní pojištění obvykle už obsahují. Pokud tedy vlastníte MasterCard Standard, Visu Classic, případně nějakou zlatou či platinovou kartu, pojištění nemusíte mnohdy ani aktivovat – jste celosvětově pojištěn s výší pojistných limitů v závislosti na typu karty.
  
Nabízí se otázka: Představují banky v cestovním pojištění přímého konkurenta pro pojišťovny, nebo je cestovní pojištění v rámci platební karty výsledkem spolupráce s některou z nich? Odpověď ilustruje nejlépe tabulka Cestovní pojištění ke kartám. Každá banka kooperuje s vybranou pojišťovnou. Banky tedy v oblasti cestovního pojištění nepředstavují oddělený trh, ale cesty od nich vedou vždy zpátky k některé z pojišťoven. Konkurenci však významně přiostřují.

Tabulka: Spolupráce bank s pojišťovnami - Cestovní pojištění ke kartám

Banka Spolupráce
Česká spořitelna Kooperativa pojišťovna
ČSOB ČSOB pojišťovna
GE Money Bank Amcico AIG, Life
Komerční banka Komerční pojišťovna
LBBW Bank CZ AIG Czech republic, pojišťovna
Oberbank ČSOB pojišťovna
Raiffeisenbank Uniqa pojišťovna
UniCredit Bank Generali pojišťovna
Volksbank CZ ČSOB pojišťovna
WSPK ČSOB pojišťovna


Parametry cestovního pojištění u platebních karet


U bankovních domů se setkáme v zásadě se dvěma přístupy. Buď se cestovní pojištění váže přímo ke platební kartě, případně balíčku, který kartu obsahuje (většina bank), nebo se aktivuje k samotnému účtu (Česká spořitelna).

  • Pokud máte platební kartu, je klíčové o jaký typ se jedná. Visa Electron a Maestro, tedy elektronické platební karty, cestovní pojištění automaticky neobsahují. Sice taková GE Money Bank nabízí ke kartě Maestro jednoduché úrazové pojištění, ale za plnohodnotné pojištění cestovní si musíte připlatit. Banky vám standardně umožní sjednání pojištění pro vaši osobu, nebo pro vaši rodinu. Například u Volksbank CZ byste za ně dali 300 Kč, resp. 800 Kč ročně v případě rodinného pojištění.
  • Kdybyste vlastnili MasterCard Standard třeba u LBBW Bank CZ, součástí této embosované karty by bylo i cestovní pojištění s krytím léčebných výloh, asistenčních služeb, úrazů, odpovědnosti i zavazadel. Pojistné limity jsou nastaveny na nízkých hodnotách, nicméně na valnou část obvyklých turistických destinací postačují (limit u léčebných výloh 1 mil. Kč, u odpovědnosti za škody 500 tis. Kč). Při zájmu o pojištění celé rodiny byste si museli připlatit 20 Kč za měsíc (LBBW Bank CZ), tedy 240 Kč v ročním horizontu.
  • Majitele firemních karet (MasterCard Business, Visa Business) či exkluzivních zlatých karet (MasterCard Gold, Visa Gold) pak banky hýčkají pojištěními s vyššími limity a širším pojistným krytím. Limity na léčebné výlohy se už pohybují kolem 2-4 milionů korun a zabezpečeny jsou i situace typu únosu dopravního prostředku či zpoždění cestovních zavazadel. Opět platí, že za příplatek lze rozšířit pojištění na celou rodinu.  
  • Cestovní pojištění bývá automatickou součástí karty i pokud náleží do účtového balíčku s příslušnou platební kartou. Toto je typické pro Komerční banku, která má v zásobě až 6 různým pojistných programů. K cestovnímu pojištění v rámci karty se tak mohou dostat třeba i studenti, kteří by na platební kartu vyšší třídy jinak nedosáhli.
  • Česká spořitelna se vydala ještě jinou cestou a cestovní pojištění od platebních karet oddělila úplně. Začala ho vázat přímo k účtu. Nemusíte být tedy vůbec držitelem platební karty, ani majitelem, ale třeba jen osobou s disponibilním právem k účtu. Vybrat si můžete ze dvou variant (výší) pojistných limitů (za 35 nebo 55 Kč/m) a opět rozšíření pojištění na rodinu (55 nebo 85 Kč/m).
  • Možná vás napadne ještě otázka, zda se liší cestovní pojištění u debetních a kreditních karet. "U cestovního pojištění hraje roli především typ platební karty, tedy jestli se jedná o kartu základní, sofistikovanější nebo prémiovou. Tato úroveň karty má na parametry cestovního pojištění obecně větší vliv, než fakt, zda se jedná o kartu debetní či kreditní. Rozdíly také najdeme v nabídce každé banky, " komentovala tento problém společnost MasterCard.


Pojistit se na kartu nebo u pojišťovny?


Kdybychom chtěli porovnávat ceny cestovního pojištění u komerčních pojišťoven a v platebních kartách, museli bychom si ujasnit jeden bod. Budeme započítávat do ceny cestovního pojištění i cenu platební karty? Nebo si zkrátka řekneme, že účet a platební kartu si lidé pořizují (hlavně) kvůli jiným důvodům a budou je mít, i když necestují? Pokud tak učiníme, tak v případech, kdy vlastníte minimálně embosovanou kartu a neplánujete cestu do z hlediska plnění drahých zemí (USA), doporučujeme využití pojištění u karty. I kdyby jste za ně měli připlatit pár stovek za rok, vyjde vás levněji než při samostatném sjednávání u pojišťovny. Na druhou stranu, jestli nevlastníte kartu vyšší třídy a potřebujete co do krytí a limitů rozsáhlejší pojistku, komerční pojišťovny představují toho nejvhodnějšího partnera.

 

Další články10. 6. Stačí na cesty základní ochrana?

11. 6. Komerční cestovní pojištění aneb Pořádná náplast

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ