Další rány Janotova balíčku

08.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Je naší nemilou povinností informovat vás o dalších úsporných opatřeních, které pocítíme na vlastní peněženky všichni. Bohužel je to nutné zlo.

Jak již bylo řečeno ve včerejším článku „Janotův balíček – daně rostou, dávky klesají“, potřebné úspory budou bolet. Dnes budeme pokračovat v nemilosrdném „bičování“. Na řadě je státní sociální podpora, sociální služby a zákon o zaměstnanosti.

Před čtrnácti dny jsme vás informovali v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí o tom, že budou zvýšeny přídavky na děti a to dočasně do 31.12.2010. Dnes je všechno jinak. Zvýšené částky se vrátily na svou původní hodnotu. Chtělo by se dodat „Odvolávám, co jsem odvolal. Slibuji, co jsem slíbil“. Jak to tedy je? Od 1. července 2009 do konce tohoto roku platí zvýšené sazby a od 1.1.2010 se vrací přídavek na dítě na původní hodnoty.


Přídavky na děti do 31. prosince 2009 (zvýšené sazby):


Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, jestliže rozhodný příjem rodiny nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,5. Naše kalkulačka vám pomůže s výpočtem jak životního minima, tak i s výši přídavku na dítě:

Výše přídavku na dítě záleží na jeho věku:

  • do 6 let: 550 Kč,
  • od 6 do 15 let: 660 Kč,
  • od 15 do 26 let: 750 Kč.

Přídavky na děti od 1. ledna 2010 (původní částky):

Rozdnodný příjem rodiny nesmí být větší jak součin částky životního minima a koeficientu 2,4.

Výše i tohoto přídavku na dítě záleží na jeho věku:

  • do 6 let: 500 Kč,
  • od 6 do 15 let: 610 Kč,
  • od 15 do 26 let: 700 Kč.


Zákon o sociálních službách


Tento se naštěstí neměnil nijak výrazně. Posunuly se jen některé termíny. Například: Ministerstvo práce a sociálních věcí do 31. března 2011 (dříve 2010) zahájí zadávací řízení za účelem dodávky služeb k zajištění výplaty části příspěvku formou poukázky nebo elektronického platebního prostředku určeného k úhradě za sociální služby.


Zákon o zaměstnanosti


S největší pravděpodobností ještě než stačí vstoupit v platnost paragraf 50a v zákoně o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb., tak bude zrušen a to dnem, kdy bude vyhlášena účinnost novely zákona o státním rozpočtu na rok 2010 (tzv.“Janotův balíček“). V podstatě se čeká na podpis pana prezidenta. Tento paragraf 50a uváděl informace o podpoře v nezaměstnanosti, o podpoře při rekvalifikaci a délku podpůrčí doby. Taktéž upravoval (zvyšoval) výši podpor. Je zbytečné psát více podrobností o změně zákona o zaměstnanosti, když dané změny nevstoupí ani v platnost.


Další změny v balíčku


Velká část změn se týká Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, pojistného na všeobecném zdravotním pojištění, mění se zákon o veřejném zdravotním pojištění a zákon o resortních, oborových podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách. Bohužel dnes již nemáme prostor toto zajímavé téma rozebrat do podrobností.

Autor článku

Marie Žáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU