Janotův balíček - daně rostou, dávky klesají

07.10.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo si nechce pokazit chuť, ten ať raději nečte seznam opatření současné vlády. Bude bolet, ale zároveň je nezbytný k udržení fiskální stability naší ekonomiky.

Co je nejvíc vidět? Zvyšování sazeb daně z nemovitostí, daně z přidané hodnoty, spotřebních daní, zvyšují se i stropy pro odvod pojistného, mění se některé aspekty daně z příjmů i dávky ze systému nemocenského pojištění. Ale o kolik? O tom více v následujícím textu, připravte se přitom na jeden fakt - daně se zvyšují, dávky snižují.

Daň z příjmů

Velkých změn se dočká zákon o daních z příjmů. Balíček zklamal hlavně svobodná povolání. Nezvýší se jim totiž paušální výdaje, které učinila minulá vláda v boji s ekonomickou recesí. Paušální výdaje pro svobodná povolání tak budou na 40 %.

Jediným přilepšením je vyšší daňové zvýhodnění na dítě ze současných 890 Kč měsíčně na 967 Kč. To ale poslanci zapomněli zrušit. Sníží se tak daňová povinnost těch, kteří pečují o dítě, a rovněž se rozšíří okruh lidí uplatňující daňové bonusy. A to vše díky nepozornosti poslanců.

Všechny běžné občany jistě potěší, že ze zákona o daních z příjmů vypadne osvobození náhrad výdajů poskytovaných například představitelům státní moci, na což se ale v zákoně objevuje nový odstavec, který zavádí osvobození celkem devíti typů náhrad (například výdaje na leteckou dopravu při tuzemských cestách, výdaje na stravování při tuzemských cestách, výdaje na činnost průvodce nebo osobního asistenta…).


Daň z nemovitosti

U tří druhů pozemků a staveb zůstavají sazby na stejné úrovni. Jsou to 

  • orné půdy, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady,
  • trvalé travní porosty, hospodářské lesy a rybníky s intenzívním a průmyslovým chovem ryb,
  • stavby sloužící pro ostatní podnikatelskou činnost než pro zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství, pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu.

U ostatních pozemků a staveb ale dochází k nemilosrdnému zvýšení o 100 %.


Tabulka: Sazby daní z nemovitostí

Sazba daně za každý 1m2 v Kč před novelou po novele
zastavěné plochy a nádvoří 0,10 0,20
stavební pozemky 1,00 2,00
ostatní plochy, pokud jsou předmětem daně 0,10 0,20
Stavba, zastavěná plocha určená pro před novelou po novele
obytný dům 1 Kč / m2 zp 2 Kč / m2 zp
stavby pro individuální rekreaci a rodinné domy 3 Kč / m2 zp 6 Kč / m2 zp
garáže vystavěné odděleně od obytných domů a u samostatných nebytových prostorů užívaných jako garáže 4 Kč / m2 zp nebo upp 8 Kč / m2 zp nebo upp
stavby sloužící pro zemědělskou prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství 1 Kč / m2 zp nebo upp 2 Kč / m2 zp nebo upp
stavby sloužící pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu 5 Kč / m2 zp nebo upp 10 Kč / m2 zp nebo upp
ostatní stavby 3 Kč/m2 6 Kč/m2
byty a ostatní samostatné nebytové prostory 1 Kč / m2 upp 2 Kč / m2 upp

Poznámka: zp = zastavěná plocha, upp = upravená podlahová plocha

 


Spotřební daně

Zvýšení těchto daní pocítí jen ti, kteří pijí alkohol, kouří a jezdí autem. O korunu na litr se zvyšuje spotřební daň pro motorové benziny, ostatní benziny a letecké pohonné hmoty benzinového typu a pro střední oleje a těžké plynové oleje. To platí i pro některé směsi motorových olejů a benzinu. O 20 korun na litr etanolu se zvyšuje spotřební daň z lihu. Základní sazba daně z piva se zvyšuje ze současných 24 Kč/hl na 32 Kč/hl. Zvyšují se i sazby pro malé nezávislé pivovary. A nakonec rostou i sazby daně z tabákových výrobků. Sazba daně z cigaret, resp. její pevná část z 1,03 Kč/kus na 1,07/kus (krabička se tak zdraží o zhruba 2,50 Kč) a sazba daně tabáku ke kouření ze současných 1 280 Kč/kg na 1 340 Kč/kg.


Daň z přidané hodnoty

Mediální pozornost se také věnuje zvýšení druhé nepřímé daně, DPH. Zde dochází ke zvýšení o 1 % u základní i snížené sazby, tedy na 10, resp. 20 %. Firmy, které dodávají elektřinu, plyn, vodu, teplo, chlad nebo poskytují telekomunikační služby, tak mohou provést mimořádný odečet z měřících zařízení k 31. prosinci 2009. Co se ale stane, když byla provedena platba přede dnem uskutečnění zdanitelného plnění, a to nejpozději do 31. prosince 2009, a zdanitelné plnění proběhne po 1. lednu 2010? Pak se použijí staré sazby 9, resp. 19 %.


Sociální a zdravotní pojištění

Vysoké sazby pojištění jsou v ČR dlouhodobě kritizovány. Zákonodárci tak dříve odsouhlasili snížení sazeb v letošním roce a další snižování sociálního pojištění bylo naplánováno na příští rok, sazby se měly snížit z 25 % na 24,1 %. Tomu je ale konec. Sazby v roce 2010 zůstanou, jak jsou, a plánované snížení se posouvá na rok 2011. Další podstatnou změnou je zvýšení stropu pro odvod sociálního pojištění ze současného 48násobku průměrné mzdy na 72násobek pro období od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010. Slavně zavedená sleva na pojistném jako jedno z protikrizových opatření se ruší, naposledy bude náležet za prosinec 2009.

Maximální vyměřovací základu se zvyšuje i u zdravotního pojištění a to stejnou měrou. Vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem za osobu, za kterou je plátcem pojistného stát, se zmrazí na výši 5 355 Kč na kalendářní měsíc.


Nemocenská a mateřská

Pro někoho seznam hrůzy, pro někoho seznam nezbytných opatření (jedno ani druhé se ale nevylučuje) pokračuje dávkami z nemocenského pojištění.

Dosud platilo, že do 30. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti činí nemocenská 60 % denního vyměřovacího základu a pak se zvyšuje až na 72 %. Od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2010 bude ale výše nemocenského činit 60 % denního vyměřovacího základu po celou dobu trvání pracovní neschopnosti. Pokud nám Ježíšek nadělí nemoc, se kterou oslavíme i Nový rok, resp. pokud někdo začne čerpat nemocenskou v roce 2009 a nemocenská přejde do roku 2010, bude se nemocenská upravovat podle nových pravidel. Tedy od 1.1.2010 může výrazně klesnout (ze 72 % na 60 % denního vyměřovacího základu).

Mateřská neboli peněžitá podpora v mateřství je další ze změn, na kterou poslanci zapomněli. Tentokrát ale nejde o přilepšení jako u daňového zvýhodnění na dítě, ale o jedno z dalších omezení. Za výrazným snížením (až několik tisíc měsíčně) mohou dvě změny. Při výpočtu mateřské se vychází z denního vyměřovacího základu, který se dále redukuje podle redukčních hranic. To se nemění. Dosud se do částky první redukční hranice počítalo 100 % (a tady bude ta první změna), nově to bude jen 90 %. Výpočet mateřské pokračuje tím, že se její výše stanoví jako určité procento z takto redukovaného denního vyměřovacího základu. Dosud to bylo 70 % (a tady ta druhá změna), nově jen 60 %.


Kdy se tak stane?

Všechny změny se až na jedinou výjimku stanou účinnými 1. ledna 2010. Nutnou podmínkou je už pouze podpis prezidenta. A ta výjimka? Tou je zvýšení spotřební daně z tabáku, které nabude účinnosti prvním dnem čtvrtého kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení tohoto zákona. Takže pokud to bude někdy v říjnu, kuřáci se mohou těšit na 1.2. 2010, kdy se jim zdraží oblíbené kuřivo.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU