Investovat do akcií je snadné

17.12.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Stále více lidí se dnes pouští do investování na burze. Ostatně není na tom nic složitého. Chcete se dovědět víc o tom, jak na to?

Téma týdne: Hledáme investiční možnosti


V předchozím článku „Investujte do fondů - pravidelně“ jste se mohli dočíst jak investovat do podílových fondů, jaké známe druhy fondů a proč využít pravidelné investování. V dnešním článku se budeme věnovat něčemu pro náročnější. Dočtete se, jaké existují možnosti co se týče investování do rizikovějších instrumentů – akcií.


Kde investovat?


V české republice působí jednak Burza cenných papírů Praha (BCPP) a vedle ní dále RM-Systém, česká burza cenných papírů. Na těchto místech probíhá obchodování s různými investičními nástroji, především akciemi a dluhopisy. Pro běžného malého investora je optimální volbou burza RM-Systém. Na rozdíl od pražské burzy, RM-Systém je zaměřen na drobné investory. BCPP je založena na členském principu, což znamená, že přístup do burzovního systému a právo obchodovat mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy.

O investování na RM-S jsme podrobněji psali v článku „RM-Systém - investorem snadno a rychle“.

Další překážkou pro vstup do segmentu SPAD pražské burzy je potřebný kapitál. Ve SPADu se totiž obchoduje v tzv. lotech. Lot je určité standardizované množství akciového titulu, se kterým se obchoduje. Pokud tedy máme v úmyslu nakoupit třeba akcie ČEZu, je nutné zakoupit minimálně jeden lot těchto akcií, což konkrétně u ČEZu představuje množství 5000 ks. Lehce si spočítáme, že pro takovou investici jsou zapotřebí částky v řádu milionů korun. Kdybychom chtěli koupit více akcií, tak by to byly dva, tři, čtyři atd. loty, tedy vždy další násobky tohoto standardizovaného množství.

Pro srovnání na burze RM-S je velikost lotu pro akcie ČEZu 50 ks. EasyClick lot pro jednotlivé tituly na RM-S je nastaven tak, že potřebný kapitál pro nákup EC Lotu je většinou v řádu desítek tisíc korun. Akcie ale lze nakupovat i v jiném než standardizovaném množství, to je ovšem poplatkově méně výhodné. Jedná se o standardní pokyn.


Jak začít investovat?


Předně je důležité založit si obchodní účet u příslušného licencovaného obchodníka s cennými papíry a s tím také sepsat smlouvu. Dále vám bude založen účet u Střediska cenných papírů, pokud jej nemáte, a budete zaregistrováni na RM-Systému. Na burzu RM-S máte přístup většinou pouze přes licencovaného obchodníka s cennými papíry.

Přímý přístup můžete získat také, ovšem k tomu musíte splňovat určité podmínky. Jejich splnění vám přináší statut profesionálního investora, jsou to následující:

  1. správa vlastního majetku ve finančních nástrojích přesahující 1 mil. Kč,
  2. realizace objemu obchodů ve výši minimálně 5 mil Kč za posledních 12 měsíců,
  3. realizaci transakcí v počtu minimálně 40 za posledních 12 měsíců.


Vzhůru na burzu


Máme za sebou registraci u obchodníka s cennými papíry, registraci na burze, cesta na trh s akciemi je tedy volná. Nezbývá než přistoupit k nákupu. Možností jak zadat pokyn ať už k nákupu nebo k prodeji je několik. Nakupovat a prodávat cenné papíry můžete osobně prostřednictvím pobočky vašeho obchodníka s cennými papíry. Většina brokerů (obchodníků s cennými papíry) také standardně poskytuje možnost zadávat pokyny telefonicky. Obě tyto možnosti jsou ovšem poplatkově méně výhodné.

Nejvýhodnější nejen kvůli poplatkům bývá zpravidla obchodování přes internet. Na burzu RM-S máte přístup pomocí webové aplikace. V ní přehledně vidíte kurzy akcií, vaše portfolio, zprávy z trhů, analýzy atd. Během několika sekund můžete reagovat na situaci na trhu. Zadáváte okamžitě nákupní a prodejní pokyny. Ihned vidíte jejich vypořádání, které probíhá v reálném čase.

Více o investování do akcií naleznete v článku „Investujeme do akcií - margins a short sell


Kolik to všechno stojí?


Obchodování samozřejmě není zdarma. Poplatky za vaše obchody činí velkou část příjmů vašeho brokera. Uvedeme si příklad účtovaných poplatků Fio, burzovní společnosti, a.s., která má na RM-S největší objem obchodů (více o Fiu se můžete dočíst v článku „Představujeme společnost Fio“). V rámci její obchodní aplikace e-Broker jsou pro obchody na RM-Systému účtovány tyto poplatky:

  • EasyClick pokyn - 0,29 % z objemu obchodu, maximálně 3 400 Kč, minimum 20 Kč
  • Standardní pokyn - 0,2 % až 0,4 % z objemu realizovaného obchodu

Další služby jsou zdarma, tj. zadání pokynu elektronicky, zadání inteligentního pokynu a vedení vašeho obchodního účtu.


 Aktuální kurzy akcií na burze RM-Systém i na BCPP můžete sledovat na www.finance.cz/makrodata-eu/kurzovni-listky v sekci Domácí akcie.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE