Jak vyplnit přiznání k dani z příjmů

10.02.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Finance.cz nabízí formuláře v Excelu, dominantní postavení mají a nejvíce využívané jsou přitom přijmové formuláře. 

Vyplňování formuláře přiznání k dani z příjmů je mnohem jednodušší než vyplňování klasického formuláře. Stačí stáhnout si daňový formulář, vyplnit ho a poté odeslat nebo osobně doručit příslušnému finančnímu úřadu.


Přiznání k dani z příjmů

První strana

První strana slouží k identifikaci poplatníka. Budete vyplňovat finanční úřad, na který budete přiznání podávat, rodné číslo a typ přiznání (řádné přiznání je první podání, opravné přiznání je druhé a další podání v zákonné lhůtě a dodatečné přiznání je druhé a třetí po zákonné lhůtě). Pokud nemáte daňového poradce, resp. povinnost ověřit účetní závěrku auditorem, odpovězte na otázku 05, resp. 05a ne.

Na první straně uvedete datum a označíte zdaňovací období, dále uvedete rodné číslo, příjmení, rodné příjmení, jméno, titul, státní příslušnost a číslo pasu, a adresu bydliště nebo pobytu na území České republiky. Pokud jste rezidentem ČR, na řádek 29a uvedete všechny příjmy včetně zahraničních.


Daňový speciál 2010
Nejste si jistí, jestli máte povinnost podat daňové přiznání? Nebo nevíte, jak se vyznat v přílohách k základní části přiznání? Pak máme pro vás malou pomůcku, která vám s těmito problémy pomůže. Speciál vás odkáže na daňové formuláře, které jste povinni vyplnit.


Druhá strana

Na řádek 31 uvedete příjmy od všech zaměstnavatelů a úhrn pojistného placené zaměstnavatelem, případně daň zaplacenou v zahraničí a úhrn příjmů zvýšený o pojistné ze zahraničí. Pokud máte příjmy z podnikání, pronájmu či ostatní příjmy, vyplňte nejdříve přílohy, příslušné částky se automaticky převedou do hlavního formuláře. Pouze u příjmů z kapitálového majetku je třeba vyplnit řádek 38.

Pokud máte příjmy ze zahraničí, čtěte pokyny k řádkům 36a a 41a. Pokud uplatňujete ztrátu, vyplňte řádek 44.

Ve 3. oddílu vyplňujete nezdanitelné části základu daně. Více o nich v abecedě Daň z příjmů. I zde Vám poslouží náš excelovský formulář, do kterého jsou nastaveny všechna omezení týkající se těchto částek.

Na konci druhé strany se vyplňují některé slevy na dani a daňová zvýhodnění. Řádek 62 se týká zaměstnávání osob se zdravotním postižením, řádek 63 pořízení registračních pokladen a jejich technického zhodnocení a investičních pobídek.


Daňové formuláře
Na Finance.cz jsou ke stažení všechny nejdůležitější formuláře především pro daň z příjmů fyzických osob, přehledy pro OSVČ, daň z příjmů právnických osob a další.


Třetí strana

Většinu poplatníků budou zajímat řádky 64 až 69, kdy se vyplňují slevy na dani. Více o nich v abecedě Daň z příjmů. V našem formuláři stačí zadat pouze měsíce, po které máte na jednotlivé slevy nárok, zbytek se dopočítá. V případě výživy nezaopatřeného dítěte, uveďte identifikační údaje a počet měsíců této péče. Rozlišujte přitom péči o děti se ZTP/P. Poté vám formulář automaticky vypočítá daňové zvýhodnění na řádku 72, případně daňový bonus na řádku 75. Pokud jste uplatňovali daňové bonusy měsíčně, uveďte na řádek 76 úhrn měsíčních bonusů.

V případě dodatečného přiznání vyplňte oddíl 6.

Finalizace výpočtu daně z příjmu se provádí v 7. oddílu. Na řádku 84 se uvádí úhrn záloh na daň z příjmů, kterou vám srazili zaměstnavatelé, a na řádku 85 úhrn záloh na daň z příjmů, které jste odvedli sami. V případě, že platíte daň stanovenou paušální částkou, vyplňte řádek 86. Řádek 87 je určený pro příjemce úroků ze státních dluhopisů, řádky 87a a 88 pro daňové nerezidenty ČR, řádek 89 pro úrokové příjmy ze zahraničí a řádek 90 pro podání přiznání v insolvenčním řízení.

Daňová povinnost (kladná částka) nebo přeplatek na dani (záporná částka) se objeví na řádku 91.

Čtvrtá strana

V horní části formuláře se vyplňuje počet příloh a pokud vám vznikl přeplatek na dani, pak žádost o jeho vrácení.


Příjmy z pronájmu a ostatní příjmy

Pokud máte příjmy z pronájmu a ostatní příjmy, musíte vyplnit přílohu číslo 2. V první části této přílohy se uvedou na řádek 201 příjmy z pronájmu a na řádek 202 výdaje na tuto činnost. Na řádcích 204 a 205 dále pak částky, které zvyšují, nebo snižují rozdíl mezi těmito příjmy a výdaji, jde například o smluvní pokuty. Pro ostatní příjmy ve druhé části této přílohy vyplňte tabulku, pro každý druh příjem, výdaj a kód.


Příjmy ze zahraničí

V případě příjmů ze zahraničí se vyplňuje příloha číslo 2. Na řádek 321 se uvádí příjem, na řádek 322 výdaj a na řádek 323 daň zaplacená v zahraničí. Pokud máte příjmy z více zemí, musíte pro každou zemi vyplnit samostatný list, suma daní uznaných / neuznaných k zápočtu z těcho samostatných listu se pak musí přenést na řádek 328, resp. 329. Více o tomto tématu v abecedě Příjmy ze zahraničí.


Místní příslušnost správce daně

Jakmile máte vyplněný formulář, můžete ho podat. Na kterém finančním úřadu? To záleží na vašem bydliště nebo místu, kde se převážně zdržujete. 


Do kdy je třeba přiznání podat

Pokud přiznání podáváte sami, lhůta je 31. 3. 2010. V případě, že daňové přiznání zpracovává a podává daňový poradce se lhůta prodlužuje do 30. 6. 2010. V tomto případě je však třeba do 31. března doručit na finanční úřad plnou moc k zastupování.


Jak zaplatit daňovou povinnost

Máte několik možností, zaplatit daňovou složenkou nebo bezhotovostním převodem. Více informací najdete v sekci Daňový kalendář.


Rozšířená daňová kalkulačka
Rozšířená kalkulačka daně z příjmů vám umožní spočítat daňovou povinnost, máte-li více druhů příjmů.


Časté dotazy (použit materiál České daňové správy)

Když chci uplatnit slevu na dani na manželku, která je na mateřské, počítá se do jejich příjmů i rodičovský příspěvek nebo mateřská?

Odpověď: Příjmy, které se do příjmu manžela či manželky nezahrnují (úplný výčet): dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči, sociální služby, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření, stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání a příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných): veškeré příjmy „v hrubém“ od zaměstnavatele, z podnikání, z nájmu…, včetně příjmů od daně osvobozených např. prodej nemovitosti, auta, cenných papírů, všechny druhy důchodů, nemocenská, náhrada mzdy při pracovní neschopnosti, ošetřování člena rodiny, podpora v nezaměstnanosti a peněžitá pomoc v mateřství.

Za jakých podmínek mohu uplatnit daňový bonus?

Daňový bonus (roční) může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy (tj. 6 x 8 000 Kč = 48 000 Kč). Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Maximální limit pro vyplacení ročního daňového bonusu je 52.200 Kč. Minimální výše pro výplatu daňového bonusu činí 100 Kč.

Kdy je považováno dítě za vyživované?

Za vyživované dítě poplatníka se považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je nezletilým dítětem a nebo zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobíralo v roce 2009 plný invalidní důchod a zároveň

  • soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,
  • nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ