Finanční úřad může daň prominout i napařit vysokou pokutu

10.03.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Co všechno se může stát, když nepodáte přiznání k dani z příjmů v řádném termínu? Může vám finanční úřad prominout daňový nedoplatek?

Přiznání k dani z příjmu fyzických i právnických osob se podává do 3 měsíců po ukončení zdaňovacího období. Pokud tímto obdobím byl rok 2009, termín je stanoven na 31.3. Tento termín je možné posunout na 6 měsíců a to v případě, že budeme podávat přiznání prostřednictvím daňového poradce. Nezapomeňte ale do 31.3. tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu.


Pozdní podání daňového přiznání

Pokud nestíháme vyplnit přiznání, je lepší podat přiznání v ne úplně přesné podobě a po 31.3. podat dodatečné přiznání. Co se ale stane, pokud zapomeneme podat přiznání v předepsaném termínu?

Asi nikoho nepřekvapí fakt, že legislativa (konkrétně zákon o správě daní a poplatků) umožňuje finančním úřadům penalizovat pozdní podání přiznání. Jde ale o možnost, ne povinnost. Záleží tedy na postupu konkrétního finančního úřadu, v konečném důsledku i na náladě konkrétního úředníka.

Stáhněte si daňové formuláře v Excelu.


Vyměření daně finančním úřadem

Kromě penále budete muset rovněž zaplatit samotnou daň. Tu si může zjistit i finanční úřad bez vaší pomoci. Pokud jste totiž nepodali daňové přiznání, a to ani po výzvě finančního úřadu, může finanční úřad zjistit základ daně a stanovit daň podle pomůcek, které má k dispozici, anebo které si sám opatří (§ 44 zákona o správě daní a poplatků). Tedy může například oslovit vašeho zaměstnavatele. K vám se dostane platební výměr.


Zvýšení daně a úrok z prodlení

Prvním trestem je zvýšení daňové povinnosti o 10 % (§ 68 zákona o správě daní a poplatků). Další penalizací je úrok z prodlení. Zákon umožňuje finančním úřadům uplatnit úrok z prodlení ve výši 14 procentních bodů plus repo sazba České národní banky platná pro první den příslušného kalendářního pololetí. Úrok z prodlení se uplatní nejdéle za 5 let prodlení.

Pokud výše daně včetně úroků z prodlení nepřesáhne částku 200 Kč, tak vás FÚ pokutovat určitě nebude a zaplatíte pouze daň, kterou jste měli uhradit. Tato podmínka se ale vztahuje jen na poplatníky s velmi nízkými příjmy (§ 63 zákona o správě daní a poplatků).

Pokud celá věc dojde až k exekuci, pak se vám přičte i náhrada nákladů za výkon zabavení, která činí 2 % vymáhaného nedoplatku, nejméně však 200 Kč, a náhrada nákladů za výkon prodeje, která také činí 2 % vymáhaného nedoplatku, nejméně však 200 Kč.


Promlčení daňového závazku

A nemyslete si, že by se váš závazek promlčel. Zákon stanovuje dost dlouhé zákonné lhůty. FÚ sice musí daň vyměřit do 3 let, ale tato lhůta se může prodloužit až na 10 let (§ 47 zákona o správě daní a poplatků). Právo vybrat a vymáhat daňový nedoplatek se promlčuje po šesti letech po roce, ve kterém se stal tento nedoplatek splatným (§ 70 zákona o správě daní a poplatků). Znamená to, že když daň byla vyměřena až v 10. roce, může se vymáhat daňový nedoplatek i v 16. roce..


Může mi finanční úřad daň prominout

I toto je možné. Finanční úřad může zcela nebo zčásti prominout daňový nedoplatek, pokud by jeho vymáháním byla vážně ohrožena výživa dlužníka nebo osob na jeho výživu odkázaných, nebo pokud by vymáhání nedoplatku vedlo k hospodářskému zániku dlužníka a výnos z jeho likvidace by byl nižší než jím vytvořená daň v příštím daňovém období (§ 65 zákona o správě daní a poplatků).

Další možnost nabízí § 55a zákona o správě daní a poplatků. Podle něho může Ministerstvo financí daň zcela nebo částečně prominout a to buď z důvodů nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů, příslušenství daně (tj. výše uvedené penále, úroky z prodlení, zvýšení daně) může prominout i z důvodu odstranění tvrdosti.

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ