Volby 2010: Od 14h se začne rozhodovat o dalším osudu české ekonomiky

28.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR proběhnou dnes od 14.00 hodin do 22.00 hodin a zítra od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Téma týdne: Volby 2010

Pokud chcete správně odvolit, musí vám být 18 let a je vaší povinností se prokázat platným průkazem totožnosti. Hlasovací lístek je třeba vhodit do volební urny, a to pouze v úřední obálce s razítkem. V obálce může být pouze jeden hlasovací lístek bez zjevného poškození. Zakroužkovat na něm můžete 4 preferované kandidáty. Přečtěte si více ve článku Jak volit na první pokus.  


Jste nemocní?


Pokud jste v průběhu voleb hospitalizovaní v nemocnic, právo volit neztrácíte. Je však potřeba si předem zajistit tzv. voličský průkaz v místě vašeho trvalého bydliště. Jinak o svoje právo můžete přijít. Více se dozvíte ve článku Volit můžete i z nemocnice


Jste v zahraničí?


Nebudete v průběhu konání voleb do Parlamentu ČR na území republiky? Máte právo volit a hlasovat na tamním zastupitelském úřadě. Existují dvě možnosti jak postupovat a to podle toho, zda jste v zahraničí krátkodobě nebo se zde zdržujete dlouhodobě. Více se dozvíte v příspěvku Jste v zahraničí a nevíte jak volit?.


Kandidáti na váš hlas


Při rozhodování, které straně dát svůj hlas, nás ovlivňuje několik faktorů. Někdo se nechá nalákat na předvolební sliby nebo třeba dává přednost menším politickým stranám. Jiní zase k volbám nechodí vůbec. Je jen na každém, jak se rozhodne se svým hlasem naložit.

Pokud ještě nemáte jasno, podívejte se na stručné shrnutí volebních programů 9 hlavních stran ve článku Volby 2010: Koho volit?.

Kdyby vás zajímal podrobnější rozbor navrhovaných opatření, o ČSSD, ODS a TOP 09 je naleznete v příspěvku Jaké vysvědčení by dostaly přední kandidující strany?.


Volby jsou konečně tady


Za pár desítek hodin budeme znát výsledky. Termín parlamentních voleb byl ale dlouho nejasný. Více se dočtete ve článku 2010 – Rok bohatý alespoň na volby.

Informace potřebné k úspěšnému odevzdání hlasovacího lístku máte. Nezbývá než popřát šťastnou ruku.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU