Povinnost podat daňové přiznání do konce března - to už neplatí

31.03.2011 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob se nezadržitelně blíží. Jaké novinky v oblasti správy daní přinesla změna legislativy a co všechno byste měli vědět?


Termín pro podání  daňového přiznání posunut


Do minulého roku platilo, že jsme daňové přiznání museli podat nejpozději do konce března. Od letošního roku už toto neplatí, termín se dle daňového řádu posunul o jeden den. Termín pro všechny, kteří si daňové přiznání vyplňují sami je tedy letos stanoven na 1. dubna.

Stejně se termín posunuje i těm, kterým připravuje jejich daňové přiznání daňový poradce nebo u společností, které mají povinný audit. U nich je lhůta pro podání přiznání také o den delší, řádný termín se u nich posouvá na 1. července. Do 1. dubna ale musí být finančnímu úřadu doručena plná moc, na základě které podá daňové přiznání daňový poradce.

Daňové formulářeMusíte do konce března podat daňové přiznání a hledáte aktuální daňové formuláře? Ušetřete si čas i nervy spojené s jejich vyplňováním! Využijte naše daňová přiznání ve formátu xls. Zadáte do nich jen základní údaje a ony za vás všechny vzorce včetně výsledné daňové povinnosti vypočítají automaticky. Poté už stačí jen formulář odeslat nebo osobně doručit příslušnému finančnímu úřadu.


Bez sankce dalších pět dní


Daňové přiznání můžete podat až po uplynutí termínu pro podání aniž by vám hrozila nějaká sankce. Musíte to ale stihnout nejpozději pátý pracovní den po řádném termínu (letos tedy do pátku 8. dubna). Přiznání je možné podat na finanční úřad osobně, elektronicky nebo poštou. Při podání poštou platí, že se za den podání přiznání počítá den podání na poště. Pokud chcete daňové přiznání donést na finanční úřad osobně, mají  úřady do konce března rozšířené úřední hodiny, a to až do 18 hodin.

V případě delšího prodlení podání přiznání pak bude poplatníkovi vyměřena pokuta, která činí minimálně 500 Kč. Pokud tedy podáte přiznání 9. dubna nebo později bude vám automaticky vyměřena pokuta ve výši 500 Kč a více. Výše pokuty je dále stanovena jako 0,05 % vyměřované daně nebo daňového odpočtu, nebo 0,01 % stanovené daňové ztráty za každý den. Maximální pokuta činí 5 % vyměřované daně, daňového odpočtu nebo daňové ztráty, nejvýše však 300 000 Kč.

Termín pro zaplacení daně z příjmů je stejný jako termín pro podání daňového přiznání (tj. 1. dubna). I zde se tedy řádný termín prodlužuje o jeden den a poplatník získá delší čas pro platbu daně bez sankce.

Úrok z prodlení za pozdní platbu (14 % + repo sazba; nyní 14,75 %) se nepočítá stejně jako sankce za pozdní podání daňového přiznání až po pátém pracovním dnu po termínu (tedy od šestého pracovního dne), ale již od pátého pracovního dne. Takže krajní termín pro podání daňového přiznání bez sankce je letos 8. dubna, daň bez sankce musíte ale zaplatit do 7. dubna.


Termíny pro přehledy sociálního a zdravotního pojištění


S podáním daňového přiznání souvisí i další povinnosti, a to podání přehledu o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Na podání přehledů má poplatník déle času než na podání daňového přiznání, jelikož lhůta pro podání přehledů u zdravotního i sociálního pojištění činí jeden měsíc od lhůty pro podání přiznání. Podat přehledy tak letos musíte nejpozději 1. května (pokud jste OSVČ a daňové přiznání si podáváte sami) resp. 1. srpna (pokud daňové přiznání za vás podává daňový poradce).

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ