Investování pro všechny: Akciové trhy

04.04.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy jsou po desetiletí stále symbolem kapitalismu. Jedná se o místa, kde dochází ke směně kapitálu prostřednictvím standardizovaných akcií a jejich derivátů. Různé společnosti zde mohou získat dlouhodobé zdroje pro financování vlastní činnosti prostřednictvím nabídky svých akcií.

Akciové trhy se rozdělují na primární (prodej nových akcií formou úpisu např. na akciové burze) a sekundární (prodej a nákup stávajících, již emitovaných akcií a jejich derivátů na burze, mimoburzovních OTC trzích apod.).
Na akciových trzích se obchoduje s akciemi mnoha společností známých z každodenního života, např. telefonních operátorů či výrobců automobilů. Denní obrat celosvětového akciového trhu se pohybuje okolo 250 miliard amerických dolarů.

Akciové burzy

Klíčovou součástí akciového trhu je akciová burza. Ta představuje firmu nebo organizaci, která poskytuje a organizuje služby emitentům registrovaných akcií a také jejich prodejcům a kupcům - tedy investorům, resp. akciovým brokerům. Na burzách mohou obchodovat pouze jejich členové.

Akciové indexy

Pro větší přehled včetně vývojových tendencí a investičního sentimentu jsou akcie trhu nebo jeho sektorů sdružovány do mnoha cenových indexů akciových trhů. Mezi nejznámější patří např. Dow Jones, Nasdaq, DAX apod.


Přečtěte si předchozí díly seriálu Investování pro začátečníky:



Tyto indexy jsou hlavními indikátory akciových trhů, resp. ekonomik. Mohou být sami obchodovány jako podkladové aktivum derivátových nástrojů. Investoři často investují indexovou metodou. Investor drží vážené nebo nevážené portfolio akciových trhů nebo některého jejich segmentu (např. S&P 500). Základním cílem strategie je maximalizace diverzifikace, minimalizace daní placených z objemu obchodů a vedení obecným trendem akciového trhu.

Význam a nabídka akciového trhu

Akciové trhy vedle úvěrové kapacity poskytované bankovním systémem patří mezi nejdůležitější zdroje firemního financování. Firmy díky nim získávají kapitál pro svůj provoz a investice, výměnou za něj pro investory poskytují možnosti investic do svých akcií v podobě dividendového výnosu případně zisku plynoucího z pohybu cen akcií.

Atraktivní vlastností akciových trhů vůči jiným investicím, jako jsou např. reality, je likvidita, která umožňuje investorům rychle a jednoduše prodat akcie.

Co hýbe akciovými trhy a kdo je sleduje?

Z fundamentálního hlediska jsou pohyby cen akcií způsobeny podobně jako v případě jiných finančních trhů makroekonomickými (ekonomická aktivita, investorský a spotřebitelský sentiment, inflace, finanční události, úrokové sazby atd.) a jinými (vývoj ceny ropy a dalších energetických komodit, vývoj forexu, politické zprávy, krize, teroristické činy a války) zprávami. Podobně jako jiné finanční trhy, akciové trhy značně reflektují dlouhodobou i momentální psychologii, spekulace nebo investiční sentiment. Specificky ovšem ceny akcií absorbují rovněž firemní zprávy (firemní hospodaření, plány, výhledy, komentáře, dividendová politika, fúze atd.).

Naopak, akciové trhy významně ovlivňují hospodářský vývoj zemí, firemní a spotřebitelskou prosperitu, investice respektive výdaje a sentiment nebo aktuální politické klima a volební klání a tím i zásadní rozhodnutí. Akciové trhy jsou proto denně v hledáčku médií.

K bedlivým pozorovatelům akciového trhu patří centrální banky. Ty zpravidla hlídají stabilitu lokální měny, cen a finančního systému.

Organizace a účastníci akciového trhu

Účastníkem akciových trhů jsou veřejně obchodovatelné firmy, které prodejem akcií získávají finanční zdroje pro svoje aktivity. Akcie a jejich deriváty kupují investoři. Jsou to retailoví obchodníci a institucionální investoři (banky, pojišťovny, investiční, podílové, vzájemné, penzijní a hedge fondy a jiné finanční instituce), kteří tímto způsobem zhodnocují své volné peněžní prostředky.

Proč na akciové trhy vstupují retailoví investoři

Stále více drobných investorů přitahuje k online obchodování na akciových trzích také možnost flexibilní přímé kontroly a přímé správy svých financí, příjmů, úspor, jako alternativy jiných konvenčních investičních možností (bankovní vklady, stavební spoření, hypotéky, apod.). Současně se tím stávají významnou součástí velmi otevřeného, dynamického a mocného systému.

Obchodování s akciovými indexy bývá důležitou součástí obchodních platforem respektive jejich demo verzí.

Hlavní indikátor změn

Akciový trh je hlavním barometrem a indikátorem ekonomické síly a vývoje a také společenské nálady každé vyspělé tržní ekonomiky. Unikátní informační síť včetně korporátní sféry umožňuje akciovému trhu také fungovat jako jeden z prvních indikátorů tendencí a změn v ekonomice. Tím je dáno propojení akciového trhu a vývoje ekonomiky a jeho oblíbenost.


HighSky Brokers

Autor článku pracuje ve společnosti HighSky Brokers, a.s. Společnost je prvním obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, který svým klientům poskytuje možnost obchodovat měny, komodity a indexy akciových trhů prostřednictvím moderní obchodní platformy MetaTrader 5.

Autor článku

Josef Kvarda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE