Opojení z levných peněz na trzích začíná odeznívat

11.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přestože zatím nenastal čas panikařit, výnosy z dluhopisů budou v nadcházejících týdnech zcela jistě klíčem k rozpoznání toho, kdy a s jakou intenzitou se na trhy začne vracet nervozita.

Zájem o evropské státní dluhopisy opět pozvolna klesá. Ukázal to minulý týden, kdy bylo Španělsko přinuceno trhy nabídnout výrazně vyšší výnos na své dluhopisy. Ten se vyhoupnul v případě desetiletých splatností až nad 5,7 % a je na stejných úrovních, jako koncem minulého roku. Ještě před měsícem přitom Španělsko za dluhopisy s desetiletou splatností platilo méně než 5 %.

Ukazuje se tak, že ani jeden bilion euro půjček od Evropské centrální banky nedokáže vyřešit největší problém eurozóny, kterým je klesající solventnost některých členských zemí. Ta je věcí vybalancování příjmů a výdajů v daných zemích, což je běh na dlouhou trať s přísným časovým omezením. Již nestačí pouze šetřit. Je zapotřebí šetřit hodně a ve velmi krátkém čase, což je v řadě zemí politicky zcela neprůchozí. Dokládá to i situace Španělska, kde zaznamenaly výnosy z dluhopisů nárůst i přesto, nebo možná právě proto, že v minulém týdnu představil premiér Mariano Rajoy plán nových úsporných opatření, jemuž navzdory by měl letošní deficit dosahovat 5,7 % HDP a veřejný dluh vystoupat na rekordních 80 % HDP.

Výnosy z dluhopisů s krátkou splatností se drží při zemi

I když je Španělsko nuceno platit za dlouhé bondy stále vyšší úroky, jeho situace je v porovnání s minulým rokem zatím ale stále nesrovnatelně lepší. Výnosy z dluhopisů s krátkou splatností se totiž drží při zemi, díky čemuž si země může půjčovat nadále relativně levně, i když za cenu dalšího růstu závislosti na krátkodobém financování.

Tuto skutečnost zachycuje obrázek níže, který srovnává výnos španělských dluhopisů s desetiletou a dvouletou splatností a spread mezi těmito výnosy, který momentálně dosahuje 290 bazických bodů, což je nejvíce od začátku roku 2009. Zatímco dlouhodobé financování se tak Španělsku začíná prodražovat, krátkodobé půjčky jsou díky ECB, která zaplavila v prosinci a únoru banky tříletou likviditou, stále levné. Španělsko proto i nadále drží hlavu nad vodou a zatím se nepřibližuje situaci z loňského prosince, kdy se krátké a dlouhé výnosy sešly v rozmezí 50 bazických bodů nad 6 % a země se rázem ocitla bez možnosti levného financování.

Graf: Srovnání výnosu španělských dluhopisů s desetiletou a dvouletou splatností

Přestože tedy zatím nenastal čas panikařit, výnosy z dluhopisů budou v nadcházejících týdnech zcela jistě klíčem k rozpoznání toho, kdy a s jakou intenzitou se na trhy začne vracet nervozita. Růst výnosů se totiž v minulém týdnu netýkal pouze desetiletých, ale i dvouletých splatností, které se vyhouply ke hranici 3 %. Posledních několik dnů tak zdá se ukazuje, že opojení z levných peněz pozvolna končí a na trhy se možná již brzy začne opět dostavovat tvrdá realita.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU