Co týden dal? Pracovních příležitostí ubývá po celém světě

04.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Úsporná opatření ani reformy pracovního trhu nepřispívají k tvorbě nových pracovních příležitostí a na globálním trhu práce naopak vedou k alarmující situaci. Více v přehledu zpráv 18. týdne.

Posledních 7 dní ve světě

Komerční banky v březnu poskytly domácnostem a firmám v eurozóně více úvěrů, než před rokem, tempo růstu ale nebylo tak svižné, jako růst peněžní zásoby. Ukazuje to statistika Evropské centrální banky (ECB). Zveřejněná data mimo jiné svědčí o tom, že pomoc, kterou ECB v rámci levných tříletých úvěrů bankám poskytla, zřejmě nefunguje tak, jak se čekalo.
Více informací

Úsporná opatření ani reformy pracovního trhu nepřispívají k tvorbě nových pracovních příležitostí a na globálním trhu práce naopak vedou k alarmující situaci. Ve své nové výroční zprávě s názvem World of Work Report 2012 (Zpráva o práci ve světě) to konstatuje Mezinárodní organizace práce (ILO). Zpráva upozorňuje, že konec globální krize na trhu práce je zatím v nedohlednu a v některých zemích kvůli tomu hrozí sociální nepokoje.
Více informací

Ropný kartel OPEC vytěžil v dubnu nejvíce ropy od září 2008. Růst podpořila hlavně vyšší těžba v Iráku, Saúdské Arábii a Libyi, jež vyrovnala pokles íránských dodávek, které byly nejnižší za dvě desetiletí kvůli embargu z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Organizace zemí vyvážejících ropu se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.
Více informací

Australská centrální banka překvapivě výrazně snížila základní úroky. Hlavní hotovostní sazba klesla o půl procentního bodu na 3,75 procenta a je nejníže od konce roku 2009. Na trhu se s poklesem sice počítalo, ale pouze s polovičním. Australská ekonomika zvolňuje růst a slabší je také inflace. Australané sazby naposledy snížili koncem loňského roku.
Více informací

Počty prasat v Evropské unii kvůli zpřísněné regulaci chovu klesnou až o deset procent a EU může přijít o pozici čistého vývozce vepřového masa. Vepřové by také mohlo v důsledku další kontroverzní směrnice Bruselu, platné pro všechny země EU od ledna 2013, výrazně podražit, napsala agentura Reuters po dotazech u představitelů sektoru chovu prasat v jednotlivých zemích.
Více informací

Americké akcie v úterý zpevnily a Dow Jonesův index uzavřel nejvýše za poslední více než čtyři roky. K příznivé náladě na trhu přispěla čerstvá statistika, která potvrdila, že americká ekonomika pokračuje v oživení. Na devizových trzích se ze stejného důvodu zvyšoval kurz dolaru.
Více informací

Ruská vláda v příštích letech uvalí na těžaře plynu včetně Gazpromu výrazně vyšší daň z těžby nerostných surovin. Ruský premiér a nadcházející prezident Vladimir Putin tím chce získat peníze na plnění předvolebních slibů prudkého zvýšení vládních výdajů. Zaplatí to domácí a možná i zahraniční spotřebitelé ve zvýšených cenách a důsledkem vyšších daní může být podle analytiků i omezení rozvoje nových ložisek.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v březnu zvýšily o více než dvě miliardy korun na 1,123 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 58,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky.
Více informací

České dráhy (ČD) loni hospodařily se ziskem 491,2 milionu Kč, zatímco v roce 2010 byly ve ztrátě 980,7 milionu Kč. Napsal to server Týden.cz s odvoláním na loňskou výroční zprávu ČD.
Více informací

Český pojistný trh pokračuje letos v poklesu. Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 30,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 0,8 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven (ČAP), která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Český pojistný trh po mnoha letech růstu klesl v roce 2011, a to o 0,3 procenta.
Více informací

Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 44,7 miliardy korun z březnových téměř 23 miliard. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni v dubnu schodek činil 67,5 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet s deficitem 105 miliard korun.
Více informací

Spotřeba mléčných výrobků v Česku loni klesla o 3,2 procenta. V přepočtu na mléko snědl obyvatel ČR v průměru 227,6 kilogramu mléčných produktů. Vyplývá to z předběžných údajů, které poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. V čísle není započítáno máslo. Lidé podle mlékařů v nelehké ekonomické situaci šetří i na mléčných produktech. Téměř 40 procent spotřeby již představují dovážené výrobky.
Více informací

Výroba osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí stoupla o téměř 14 procent na rekordních 349.026 vozů. Produkce rostla ve Škodě Auto a v nošovické firmě Hyundai, naopak výroba v kolínské TPCA mírně klesla, sdělilo Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Hodnota tuzemského trhu veřejných zakázek loni kvůli hospodářské krizi a úsporným opatřením vlády prudce klesla o téměř 100 miliard Kč z 594 miliard korun v roce 2010 na 496 miliard Kč. Vyplývá to z předběžných údajů zveřejněných ve výroční zprávě ministerstva pro místní rozvoj o stavu veřejných zakázek v ČR. MMR ve zprávě upozornilo na to, že zhruba 40 procent těchto peněz bylo v letech 2006 až 2011 utraceno mimo režim zákona o veřejných zakázkách.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU