Záznam o dopravní nehodě a užitečné rady

13.06.2012 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V případě, kdy nám nevzniká povinnost oznámit dopravní nehodu policii, jsme povinni sepsat společný záznam o dopravní nehodě. Na tento list papíru, který ovlivňuje následné vyřízení události pojišťovnou se dnes společně podíváme.

Došlo k dopravní nehodě a zjistíte, že nemáte u sebe záznam o dopravní nehodě? Pokud nepřivoláte policii, doporučuje se použít alespoň list papíru, na který se uvedou následující údaje. Místo a čas dopravní nehody, jednotliví účastníci, specifikace jejich vozidel a dále popsat velice detailně příčiny a průběh dopravní nehody s uvedením způsobených následků. Identifikace pojištění jednotlivých účastníků dopravní nehody a především podpisy účastníků. Čím kvalitněji a podrobněji uvedenou náhradu záznamu o dopravní nehodě sepíšeme, tím lépe pro nás a pro případné neshody.

V předcházejících článcích o problematice:

Nákres nehody

Formulář záznamu o dopravní nehodě můžeme nalézt na stránkách Ministerstva dopravy. Ke stažení je rovněž na stránkách Finance.cz:

Obsahuje celkově 15. bodů pro vyplnění, kdy pouze v našem zájmu je řádné doplnění všech příslušných políček. Na záznam o dopravní nehodě se v bodě pátém uvádějí svědci. Jestliže máme nějakou šanci přesvědčit někoho z okolí, aby uvedl své identifikační údaje a nechal se uvést v roli svědka na záznamu o dopravní nehodě, požádejme ho o to. V bodě dvanáctém řidiči velice často zapomínají vyplnit tzv. „okolnosti nehodového děje“, dejte si čas pro řádné vyplnění tohoto bodu a nepřejděte jej, jakožto velká část řidičů.

V hodinách výtvarné výchovy jsme možná nebyli excelentními malíři, avšak kvalitně zpracovaný nákres dopravní nehody v bodě třináctém hraje velice důležitou roli. Nezapomeňme označit ulice, nakreslit dopravní značení, případně semafory. Pokusit se do nákresu vyjádřit, jak které vozidlo dávalo signál ke změně směru jízdy. Řádně vyznačit šipkou, kde které vozidlo mířilo a postavení vozidel v okamžiku střetu.

Poznámky a přílohy

Bod čtrnáctý nenabízí příliš prostoru pro vyplnění poznámek, ale neopínejme toto políčko vyplnit alespoň krátkým textem, který by mohl více osvětlit vinu toho kterého účastníka dopravní nehody.

Z veřejných internetových zdrojů bude jedině k užitku stáhnout si přílohu k záznamu o dopravní nehodě, známé jako Prohlášení o zavinění dopravní nehody. Požádejte o vyplnění tohoto dokumentu, kdy druhý řidič uzná své pochybení, které způsobilo dopravní nehodu a přílohu řádně podepíše. Jiné další přílohy s textem, nebo dalšími nákresy vždy řádně podepište a připojte k záznamu o dopravní nehodě.

Jak zákon káže…

Zákon o silničním provozu

§ 47

Odst. 3 písm.) g) v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků.

 

Dojde – li nakonec k odmítnutí podepsání záznamu o dopravní nehodě, přivolejme k dopravní nehodě policii.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ