Co týden dal? ČNB otevřela dveře ještě levnějším úvěrům

29.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka včera na svém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby na 0,5 %. Došlo tak po 784 dnech, kdy úroková sazba byla neměnná na hodnotě 0,75 %. Více v našem pravidelném přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Evropský záchranný fond bude možné využívat i k rekapitalizaci bank, které se potýkají s problémy. Podle prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye se na tom shodli představitelé zemí eurozóny. Zároveň se podle něj shodují i na potřebě vytvořit společný bankovní dohled, napsala agentura DPA.
Více informací

Evropská unie podpoří ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst asi 120 miliardami eur. Lídři EU se na summitu podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye dohodli například na navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o deset miliard eur, z čehož na Česko připadá 76 milionů eur (dvě miliardy korun).
Více informací

Nejpopulárnější internetový prohlížeč Google Chrome bude společnost Google nabízet i pro aplikaci na telefonech iPhone a tabletech iPad konkurenční firmy Apple. Google to oznámil na své vývojářské konferenci. Je to další salva v eskalujícím konkurenčním souboji mezi oběma technologickými giganty.
Více informací

Evropský soud potvrdil pokutu, kterou před čtyřmi lety udělily antimonopolní orgány Evropské unie americké softwarové společnosti Microsoft. Soud ale pokutu snížil o 39 milionů na 860 milionů eur (asi 22,3 miliardy Kč). To je proti původní částce o více než čtyři procenta méně. Soud jinak odmítl odvolání Microsoftu, který s pokutou hned od začátku nesouhlasil.
Více informací

Žadatelé o dotace z fondů EU předložili k 6. červnu 80.880 žádostí v celkové hodnotě 1,241 bilionu korun. Celkem úřady od roku 2007 do začátku června příjemcům dotací proplatily 341,1 miliardy korun. ČR může v programovacím období 2007 až 2013 podle aktuálního kurzu získat celkem 798,7 miliardy korun. Vyplývá to z měsíční monitorovací zprávy o průběhu čerpání Strukturálních fondů a fondů soudržnosti EU a národních zdrojů v programovém období 2007 a 2013.
Více informací

Meziroční míra inflace v Německu se v červnu snížila na 1,7 procenta z květnových 1,9 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad. Analytici čekali mírnější pokles na 1,8 procenta.
Více informací

Stínová ekonomika v Evropské unii podle odhadů Evropské komise představuje zhruba dva biliony eur (asi 52 bilionů Kč), tedy asi pětinu unijního HDP. Evropská komise kvůli tomu chce posílit boj s daňovými podvody a úniky.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Zahraniční dluh Česka se v letošním prvním čtvrtletím zvýšil o 33,7 miliardy korun na 1,906 bilionu korun. Představoval tak 49,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). K vyššímu zadlužení přispěly především změny pozic vládního a bankovního sektoru. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 192,1 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka.
Více informací

Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba tak klesla na rekordně nízkou hodnotu 0,5 procenta. Dosud byla základní sazba na 0,75 procenta, a to od května 2010.
Více informací

České obce zaznamenaly loni rekordní pokles celkových příjmů o 10,4 miliardy Kč, tedy o 4,8 procenta. Propad příjmů kompenzovaly poklesem výdajů o 5,8 procenta a jako celek tak vykázaly přebytek 0,8 miliardy Kč. Nejlepších výsledků dosáhly nejmenší obce. Vyplývá to z analýzy společnosti analýzy CCB - Czech Credit Bureau. Mezi obcemi není započítána Praha.
Více informací

Obrat zahraničního obchodu České republiky s Německem od roku 2000 vzrostl na dvojnásobek a loni jeho hodnota činila rekordních 1,6 bilionu korun. Česko má s Německem dlouhodobě kladnou obchodní bilanci. Na celkovém obratu zahraničního obchodu ČR se Německo podílí zhruba třetinou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Do Německa každoročně míří největší část českého exportu.
Více informací

Několikaletý proces digitalizace televizního vysílání v Česku 30. června skončí. Umožnil výrazné zvýšení počtu celoplošných televizních programů. Na tiskové konferenci to řekl předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR Zdeněk Duspiva.
Více informací

Ministerstvo dopravy spustí registr vozidel v pondělí 9. července ráno a první červencový týden registr fungovat nebude. Důvodem pro přenesení registru vozidel ze správy ministerstva vnitra na resort dopravy je zvýšení efektivity při kontrole vložených dat. Náklady činily 47 milionů Kč za tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky.
Více informací

Stát zvýšil za posledních osm let roční výnos daně z přidané hodnoty (DPH) o více než 90 miliard korun. Loni na DPH stát vybral téměř 278 miliard korun, zatímco v roce 2004 to bylo 184 miliard korun. Pokles výběru zaznamenala daňová správa pouze v krizovém roce 2009. Letos ke konci května byl výnos DPH rovněž meziročně nižší, ale podle vyjádření náměstka ministra financí Ladislava Minčiče pro ČTK by měl být za celý rok výběr DPH vyšší než loni. V případě spotřebních daní se od roku 2004 výnos zvýšil o zhruba 50 miliard korun.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU