Finanční nástroje pro složité situace makroekonomiky: Depozitní povinnost

07.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V extrémních situacích hospodářství, kdy dochází k nepříznivému vývoji platební bilance, k narušení makroekonomické stability a finančních vztahů, mohou být využity ustanovení devizového zákona. Depozitní povinnost a nouzový stav v devizovém hospodářství jsou zajímavými finančními nástroji během složité situace hospodářství.

Ekonomická krize stále pokračuje. Přední ekonomičtí odborníci hledají východiska z krize, každý zastupuje svůj vlastní názor nebo určitý proud myšlenek pro boj s krizí. Kam bude krize nadále směřovat a jaký bude konečný důsledek? O tom můžeme hodiny spekulovat a diskutovat. Dnes si představíme zákonné ustanovení devizového zákona, jenž hovoří o depozitní povinnosti, které slouží pro zajištění makroekonomiky při nepříznivém vývoji platební bilance.

Příliv nezastavitelného kapitálu

Za situace přetrvávajícího nadměrného přílivu kapitálu, který vytváří způsobilost prohloubit celkovou nerovnováhu makroekonomiky, může přijít na řadu depozitní povinnost. Celková nerovnováha spočívající v nebezpečí vedoucí k vážným hospodářským a finančním poruchám a k ohrožení stability naší měny. Za předpokladu, kdy dochází k nepříznivému vývoji platební bilance a danou situaci není možné zastavit či odvrátit běžnými nástroji měnové politiky.

Depozitní povinnost

Za stavu depozitní povinnosti vzniká povinnost po určitou dobu držet stanovené procento objemu peněžních prostředků na zvláštním účtu u banky a to:

  • z mezibankovních depozit zahraničních bank u bank v tuzemsku
  • z depozit cizozemců, kteří nejsou bankou, u bank v tuzemsku
  • z finančních úvěrů přijatých tuzemcem od cizozemce
  • získaných z vydání tuzemských dluhopisů a ostatních tuzemských cenných papírů vydaných v zahraničí, se kterými je spojeno právo na peněžní plnění

Po dobu trvání depozitní povinnosti není možné volně nakládat s peněžními prostředky na tomto zvláštním účtu, taktéž není možné převést své právo na jejich výplatu na jinou osobu.

Pro ochranu stability vyhláškou

Jak může být depozitní povinnost stanovena? Rozsah a dobu trvání depozitní povinnosti, osoby vyňaté z depozitní povinnosti a banku, která vede zvláštní účet stanovuje vyhláškou Ministerstvo financí a Česká národní banka.

Můžeme polemizovat, že v dnešní ekonomické situaci na světových trzích, připomínající horskou dráhu a globální propojenosti makroekonomiky je pro danou situaci český právní řád připraven zasáhnout pro ochranu platební bilance České republiky. Jak by daná situace vypadla v praxi a jaké emoce by vyvolala, těžko říci. Doufejme, že naše peníze v bankách budou v bezpečí a vždy nám k dispozici.

Jak zákon káže…

Devizový zákon

§ 31a

Depozitní povinnost

(1) Depozitní povinnost je povinnost osob držet po určitou dobu na zvláštním účtu u banky v tuzemsku stanovené procento objemu peněžních prostředků
a) z mezibankovních depozit zahraničních bank u bank v tuzemsku,
b) z depozit cizozemců, kteří nejsou bankou, u bank v tuzemsku,
c) z finančních úvěrů přijatých tuzemcem od cizozemce,
d) získaných z vydání tuzemských dluhopisů a ostatních tuzemských cenných papírů vydaných v zahraničí, se kterými je spojeno právo na peněžní plnění.

(2) Depozitní povinnost lze uložit pouze při nepříznivém vývoji platební bilance, kdy v důsledku přetrvávajícího nadměrného přílivu kapitálu hrozí prohloubení celkové nerovnováhy, které by mohlo vést k vážným hospodářským a finančním poruchám a k ohrožení stability měny a které není možné účinně odvrátit běžnými nástroji měnové politiky.

(3) Po dobu trvání depozitní povinnosti nemohou osoby, na něž se depozitní povinnost vztahuje, volně nakládat s peněžními prostředky uloženými na zvláštním účtu a nemohou převést své právo na jejich výplatu na jinou osobu.

(4) ČNB a Ministerstvo financí stanoví vyhláškou rozsah a dobu trvání depozitní povinnosti, osoby, které jsou z depozitní povinnosti vyňaty, a banku, u které je veden zvláštní účet.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU