Co týden dal? Zeman nezávislost a odbornost rady ČNB neohrozí

01.02.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Alespoň podle názoru většiny analytiků oslovených ČTK. Ti počítají s tím, že jmenováním nových členů se stane bankovní rada v ekonomických názorech pestřejší. Více se dočtete v našem pravidelném týdením přehledu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslové podniky v eurozóně si v lednu vedly nejlépe za poslední téměř rok. Aktivita ve zpracovatelském průmyslu díky vzestupu v Německu výrazně zpomalila pokles a naznačila oživení.
Více informací

Výkonným šéfem německé automobilky Opel a prezidentem GM Europe tento týden s platností od 1. března jmenovala americká skupina General Motors Karla-Thomase Neumanna, dlouholetého manažera konkurenční německé automobilky Volkswagen.
Více informací

Rozpočtové hospodaření německé spolkové vlády se v loňském roce těsně přiblížilo vyrovnané bilanci. Zasloužily se o to rekordní příjmy z daní.
Více informací

Lotyšsko v březnu požádá orgány Evropské unie o zhodnocení, zda může příští rok zavést euro. Lotyšsko by se tak stalo 18. členem eurozóny, z pobaltských zemí platí eurem prozatím jen Estonsko. To je v eurozóně od roku 2011 a je jejím nejmladším členem.
Více informací

Největší světový výrobce oceli, společnost ArcelorMittal, dočasně zastavil výrobu v ocelárně a válcovně ve Varšavě. Firmu k tomuto rozhodnutí vede slabá poptávka a management upozornil, že polský průmysl už několik měsíců strádá. Poptávka vázne hlavně u ocelových výztuží, které se používají ve stavebnictví.
Více informací

Počet lidí bez práce v Německu začátkem letošního roku nečekaně klesl, a míra nezaměstnanosti se tak po sezonním přepočtu dostala na 6,8 procenta. Zůstává tak blízko nejnižších hodnot od znovusjednocení Německa v roce 1990.
Více informací

Španělská ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 1,8 procenta. Pokles tak zrychlil z 1,6 procenta ve třetím čtvrtletí a byl horší, než čekali analytici. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt snížil o 0,7 procenta po propadu o 0,3 procenta za červenec až září.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí 2012 činila 7,2 procenta, což je o 0,7 procentního bodu více než před rokem. Nezaměstnaných bylo 379.500, meziročně se tak celkový počet lidí bez práce zvýšil o 44.200. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské i v ženské populaci.
Více informací

Energetická skupina ČEZ uvažuje o investicích do prodloužení životnosti některých svých uhelných elektráren. Vedou ji k tomu rekordně nízké ceny emisních povolenek, které zvyšují zisky uhelných provozů.
Více informací

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce. Letos by měl hrubý domácí produkt růst jen mírně o 0,1 procenta, ještě v říjnu úřad počítal s růstem o 0,7 procenta. Následně v roce 2014 by mělo dojít k ekonomickému oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,4 procenta.
Více informací

Pražský dopravní podnik (DPP) získal 7,4 miliardy korun evropské dotace na dostavbu prodloužení metra linky A. Dotace tvoří asi třetinu celkové částky na výstavbu metra ze stanice Dejvická do Motola.
Více informací

Nově zvolený prezident Miloš Zeman při jmenování členů bankovní rady neporuší tradici jmenovat do rady ekonomické odborníky a neohrozí nezávislost bankovní rady, domnívají se analytici oslovení ČTK. Spíše počítají s tím, že jmenováním nových členů se stane bankovní rada v ekonomických názorech pestřejší.
Více informací

Pojišťovna Generali žaluje český stát kvůli zkrachovalým cestovním kancelářím. Za poškození dobrého jména žádá omluvu a odškodnění 18,5 milionu korun. Důvodem jsou výroky představitelů ministerstva pro místní rozvoj, které jsou podle Generali založeny na nepravdivém tvrzení o povinnosti pojišťoven hradit peníze klientům bez ohledu na limit pojistného plnění.
Více informací

Tuzemské stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 43,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o devět procent. Loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Letošní rok by se měl být podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen vyvíjet zhruba stejně jako loni.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU