Jak dosáhnout nižší úrokové sazby u hypotéky?

17.09.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chcete získat hypotéku s nižší úrokovou sazbou? Postupujte podle našeho návodu a nižší splátky hypotečního úvěru vás neminou! Ovšem pozor, některé banky nenabízí slevu zadarmo, vyplatí se tedy postupovat obezřetně a vše si raději dvakrát spočítat.

Jen je nechte, ať se „perou“

Dávno pryč jsou doby, kdy na trhu existovala jedna banka a jedna pojišťovna. Využijte možnosti výběru z více jak desítky bank poskytujících hypotéky na českém hypotečním trhu. Zajděte do své „domácí“ banky (tzn. tam kde máte veden běžný účet, spotřebitelské úvěry, penzijní připojištění apod.) a požádejte ji o návrh hypotéky.

TIP: Vyzkoušejte aplikaci Najdi nejlepší hypotéku.

Ovšem pozor, nenechte se pracovníkem této banky „ukecat“ k podepsání žádosti o hypotéku. Místo toho jděte s návrhem vaší „domácí“ banky ke konkurenci. Téměř jistě vám tam totiž nabídnou výhodnější podmínky.

Tuto výhodnější nabídku pak můžete použít k dosažení ještě větší úspory na hypotéce – zajděte s ní zpět do své domácí banky či k jiné konkurenční bance a požádejte o vyhotovení další nabídky. Tímto velmi pravděpodobně dosáhnete dalšího snížení úrokové sazby či snížení poplatků.

„Kolečko“ po jednotlivých bankách poskytujících hypotéku doporučujeme provádět do té doby, kdy vám žádná z bank již nebude schopna nabídnout výhodnější nabídku.

K nižší sazbě vám pomohou i doplňkové produkty

K nižší úrokové sazbě vám může pomoc i celá řada doplňkových produktů. Řeč je zejména o kreditní kartě, pojištění nemovitosti, úvěrovém pojištění, běžném účtu, stavebním spoření či čemkoliv, co musí pracovníci bank dle plánu v daném měsíci prodávat.


Hypotéka a důchod? V některých případech mohou jít dohromady
Jak banky posuzují platební morálku žadatelů o hypotéku?
Máme se bát rostoucích úroků?
Hypotéky letos lámou rekordy

Samozřejmě, tyto doplňkové produkty jsou jen zřídka zdarma (je to jednoduché, banka vám dá slevu na hypotéce v případě, kdy na vás vydělá jinde). Ke zjištění toho, jestli se vám tyto doplňkové produkty vyplatí, vám pak stačí jednoduchá matematika. Jednoduše si zjistěte, jaké poplatky jsou s daným produktem spojeny a jaké úspory na splátce hypotéky díky sjednání tohoto produktu dosáhnete. Poplatkovou politiku doplňkových produktů si důkladně prověřte, například u běžných účtů dochází k praxi, kdy je vám nabídnuta 100% sleva za jeho vedení, ovšem po pouze omezenou domu (12 měsíců), po jejím uplynutí vás již poplatky neminou. V případě poplatků nezkazíte nic tím, pokud si je prověříte přímo v sazebníku dané banky a případné nesrovnalosti konzultujete s člověkem, se kterým o hypotéce vyjednáváte.

U produktů, které nejsou nutné pro získání hypotéky (de facto všechny kromě pojištění nemovitosti) do zvýšených výdajů počítejte veškeré poplatky. U povinných produktů (pojištění nemovitosti) pak náklady nad rámec nejvýhodnější nabídky některé z konkurenčních institucí (pojišťovny).

Rychlost se vyplatí

Při vyjednávání s bankami se vyplatí nezahálet, většina z nich totiž svou nabídku garantuje „pouze“ po dobu 30 dní. Po uplynutí této lhůty vám banka, pokud u ní budete chtít nakonec požádat o hypotéku, vystaví nabídku novou. Může se přitom stát, že nová nabídka nebude tak výhodná, jako ta původní. Pokud vám pak uplynula lhůta i druhé, třetí a dalších nejvýhodnějších nabídek konkurenčních bank, nečeká vás nic jiného, než další „kolečko“ po bankách.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ