Elektřinu „krade“ potichu i potmě. Ještě neznáte stand-by režim?

23.10.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Je neviditelný. Nesvítí, nehraje, nepromítá. Přesto spotřebovává elektřinu, a to za stovky až tisíce korun ročně. Některé průzkumy dokonce ukázaly, že může mít ročně asi tak vysokou spotřebu, jako vaše lednička. Za nic. Jmenuje se pohotovostní režim a řekneme vám o něm něco víc.

Víte, kolik doma používáte spotřebičů? Je jich celá řada. Kromě ledničky, pračky a myčky, jsou to televizory, počítače, nejrůznější přehrávače, k tomu pochopitelně kávovar, rychlovarná konvice nebo pressovač. A pak ještě spoustu dalších drobných přístrojů, třeba elektronický budík. Někdy ze zásuvky dobíjíte mobil nebo tablet. Není toho rozhodně málo. A tak se nelze divit, že zatímco celá řada spotřebičů zvyšuje svoji energetickou účinnost, což znamená, že spotřebují méně energie, naše domácnost jsou stále energeticky náročnější. A k tomu všemu ještě ten podivný stand-by režim. O co vlastně jde?

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Žrout elektřiny, který má pohotovost

Stand-by neboli pohotovostní režim je u spotřebičů takový stav, kdy nevykonávají svou hlavní funkci, ale přesto spotřebovávají elektřinu. Ukázat si to můžeme na jednoduchém příkladu televize – ačkoli zrovna nehraje, stále na ní svítí malá červená dioda – televize je v pohotovosti, čeká, až stisknete tlačítko na ovladači a dáte povel, aby hrála. V tomto stavu – tedy v pohotovostním režimu – spotřebovává elektřinu.


Čtěte také:
Skryté poplatky dodavatelů energie: Co vše se vejde do faktury?
Elektřina zlevňuje, podporu dostanou „špinavé“ zdroje
Když elektronické aukce elektřiny zklamou…

Podobnou funkcí je v domácnostech vybavena celá řada spotřebičů – jde například o DVD přehrávač nebo hi-fi. Ale elektřinu mohou spotřebovávat i další spotřebiče, které nefungují na dálkový ovladač. Jde třeba o domácí tiskárny nebo kávovary. I tyto spotřebiče se vyplatí vypínat zcela, resp. nejlépe je vytahovat ze sítě.

Obcházet celý byt a vypojovat veškeré spotřebiče ze zásuvky je samozřejmě náročné. Účinným řešením je proto pořídit si prodlužovací kabel se spínačem a do toho zapojit veškeré spotřebiče v místnosti (vyplatí se přinejmenším v pracovně a obývacím pokoji). Jedním stisknutím pak všechny spotřebiče zapnete, nebo vypnete.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Stand-by maximálně 1 W

Podle výzkumu, který byl zveřejněn asi před dvěma lety, činí spotřeba v pohotovostním režimu ve státech EU mezi 8 až 15 procenty. Což není zrovna málo, pokud vezmeme v úvahu, že starší lednička, která je v provozu nepřetržitě může mít na svědomí asi 8 až 11 % z celkové spotřeby elektřiny.

I z tohoto důvodu vyrazí Evropská unie do boje se stand-by režimem. Pohotovostní režim se tedy dostal i do směrnice. Například spotřebiče s displejem (počítač apod.), které byly uváděny na trh po roce 2010, nesměly mít ve stand-by režimu spotřebu více než 2 W. Od letošního roku se vše ještě zpřísnilo – pohotovostní režim nesmí být v případě těchto spotřebičů více než 1 W. K tomu musí být spotřebiče ještě vybaveny tzv. funkcí řízení spotřeby, která automaticky přepíná zařízení do stand-by režimu nebo ho zcela vypíná.

TIP: Při nákupu spotřebičů sledujte energetický štítek. Kromě třídy energetické náročnosti se zde dozvíte i informace o standby režimu. Pokud je štítek vybaven symbolem typickým pro označení zapínání/vypínání (znáte např. z PC nebo TV) a pod tím je zaškrtnutý čtvereček, znamená to, že spotřebič je vybaven „snadno viditelným vypínačem“, kterým uvedete spotřebič do stavu s maximálním příkonem 0,01 W.

Energetický štítek - pro zvětšení kliknout

Zdroj: energetickyporadce.cz

Kolik stojí pohotovostní režim?

Spotřebiče, jako je například televize, DVD přehrávač a další audiovizuální technika, mají ve stand-by režimu spotřebu kolem 1 až 2 W. V domácnosti ale najdeme i mnohem náročnější spotřebiče. Například zmiňované kávovary mohou za rok „naprázdno“ spotřebovat až 60 kWh elektřiny, což rozhodně není málo.

Podívejme se ale na konkrétní příklad. V průměrné domácnosti, která nevypíná spotřebiče zcela, může mít stand-by režim na svědomí asi 11 % z celkové spotřeby elektřiny. Tato domácnost spotřebuje za rok 2 500 kWh ročně, pohotovostní režim si tedy ukrojí celých 275 kWh, což se při běžných cenách elektřiny rovná ceně kolem 1 250 korun. I tolik můžete ročně zaplatit za nic.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ