Německo popírá, že ruší slevu za obnovitelné zdroje

06.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. listopadu (ČTK) - Německá vláda dnes popřela, že se chystá zrušit některým průmyslovým odvětvím slevu z ekologické přirážky k cenám elektrického proudu. O plánu informovala v úterý agentura Reuters a německý list Handelsblatt, které se odvolávaly na dokument spolkového ministerstva životního prostředí. Podle vlády dokument sice existuje, ale nebude realizován.

"Dokument, který citují Reuters a Handelsblatt, je informační zprávou na technické úrovni a ministerstvo jej neschválilo," uvádí se ve sdělení ministerstva životního prostředí, z něhož dnes cituje Reuters. "Není součástí (koaličního) jednání a nebude v tomto stavu realizován."

Podle dokumentu měla být zrušena sleva pro odvětví těžby surovin, produkce cementu, recyklace a potravinářství v celkové sumě přes miliardu eur (26 miliard Kč) ročně. Slevu by mohly dále využívat podniky z ocelářského nebo papírenského průmyslu, jejich minimální poplatek za obnovitelné zdroje se měl ale zdvojnásobit.

Německá kancléřka Angela Merkelová v červenci prohlásila, že bude v Bruselu bojovat za to, aby německé firmy nadále měly slevy z ekologické přirážky. Ty platí spotřebitelé v cenách proudu, a financují tím drahé obnovitelné zdroje, které mají garantovány výkupní ceny vysoko nad tržní úrovní na 20 let dopředu.

Slevy na přirážku si ale s argumentem udržení konkurenceschopnosti na zahraničních trzích vynutila i velká část německých firem a zdaleka nejen odvětví energeticky vysoce náročná. Podle tisku se to týká až 4500 podniků, které tak podle odhadů ročně dohromady ušetří pět až sedm miliard eur. Tíha tohoto poplatku o to více dopadá na domácnosti a malé firmy, které nejsou z této povinnosti vyňaty.

Úřad evropského komisaře pro hospodářskou soutěž od července předběžně zjišťuje, zda v případě německých výjimek nejde o nepovolenou státní pomoc. Podle představ komise nemají existovat žádné výjimky z placení této přirážky a Brusel bude podle tisku také požadovat zpětnou nápravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK