Fixace ceny plynu se nemusí vyplatit

24.03.2014 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Až o 3 000 korun ročně se může prodražit plyn domácnostem, které si nechají zafixovat cenu. A odborníci tvrdí – ceny plynu mohou v horizontu 3 měsíců spadnout i přes ukrajinskou krizi o dalších až 6 procent.

Ve spojení s poklesem marží, které jsou každoročně pro duben a květen typické, mohou domácnosti ušetřit až 20 % ze současných cen, což v průměru představuje právě 3 000 Kč ročně.

Dodavatelé plynu si své zákazníky i zisky pojišťují nabídkou fixovaných cen. Nejlépe na dva či tři roky. Důvodem je dlouhodobý pokles cen plynu, konkrétně od roku 2010 klesly už o 30 procent. Pro dodavatele tak představuje delší smluvní období, na které se u nich klient zaváže, minimální riziko a příležitost zisku.

Domácnosti i podniky, které tuto možnost využijí, platí relativně vysokou „daň“. Zatímco u domácností jde o zbytečně vyhozené tisíce korun ročně, firmám se tato možnost může prodražit ročně až o desetitisíce.

I přes probíhající ukrajinskou krizi tak odborníci radí, aby se lidé nezavazovali na dobu určitou s fixací cen. Ty totiž ještě půjdou dolů. Může za to mimo jiné i končící velmi mírná zima.

„Období přelomu měsíce dubna a května je každoročně výhodné pro změnu dodavatele více než jiné měsíce, protože v této době dochází k poklesu poptávky, lidé totiž méně topí. To se projevuje tlakem na snížení ceny, v tomto případě na úkor marže, doprovázeného obvykle i korekcí ceny směrem dolů na komoditní burze,“ říká Aleš Choutka, ředitel projektu AUKCE JINAK.

Podle něj mohou firmy, státní správa, samospráva ale i domácnosti navíc ušetřit další finanční prostředky, pokud využijí možnosti účastnit se aukce plynu či elektřiny.

Graf: Vývoj ceny zemního plynu (v USD)

20140324_plyn.jpg

Článek Fixovat, či nefixovat? Toť otázka! se věnuje možnosti zafixování ceny elektřiny. Ještě před několika roky byla fixace ceny elektřiny na energetickém trhu žhavou novinkou. Dnes ji nabízí většina dodavatelů. Fakticky se zákazníci rozhodují mezi jistotou a tržním vývojem ceny. Zkušenosti z dřívějších let přitom ukazují, že fixace se příliš nevyplatila. Více v článku ZDE.

Další související články:


Ceny elektřiny 2014: 10 nejlevnějších dodavatelů ve vašem městě
Elektřinu „krade“ potichu i potmě. Ještě neznáte stand-by režim?
Když elektronické aukce elektřiny zklamou…

Zdroj: ARCH consulting

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ