Co týden dal? Aktivní důchodci získají zpět slevu na dani

04.07.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda schválila návrh na slevu na dani pro pracující důchodce a na zvýšení slev za druhé a třetí dítě o 200 a 300 korun měsíčně. Zavést chce rovněž dvoumilionový strop u daňových paušálů pro živnostníky. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Francii se v příštím roce nepodaří dosáhnout plánovaného snížení rozpočtového deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu, jak požaduje Evropská unie. Růst tamní ekonomiky totiž zaostane za vládními prognózami. Ve výroční zprávě o francouzském hospodářství to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).
Více informací

Americká ekonomika vytvořila v červnu 288.000 nových pracovních míst, což bylo mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se pak snížila na téměř šestileté minimum 6,1 procenta, zatímco v květnu byla na 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo práce.
Více informací

Dolní komora německého parlamentu drtivou většinou schválila plošné zavedení minimální mzdy 8,5 eura (přes 230 Kč) za hodinu. O zavedení minimální mzdy musí ještě hlasovat horní komora. Zákon by měl začít platit od příštího roku.
Více informací

Evropská centrální banka nechala na svém zasedání úrokové sazby v eurozóně podle očekávání beze změny na rekordních minimech, kam je snížila před měsícem. Finanční trhy nyní čekají na vyjádření šéfa banky Maria Draghiho na následné tiskové konferenci.
Více informací

Tempo meziročního růstu maloobchodních tržeb v zemích eurozóny i v celé Evropské unii se v květnu prudce zpomalilo. Proti předešlému měsíci obrat evropského maloobchodu v zemích eura stagnoval a v EU mírně klesl, sdělil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Ruská centrální banka získala z prodeje části svého podílu v moskevské burze asi 468 milionů dolarů (zhruba 9,4 miliardy Kč). Velký zájem byl o akcie zvlášť mezi zahraničními investory, kteří koupili asi 60 procent akcií nabídnutých k prodeji. Uvedl to viceguvernér centrální banky Sergej Švecov.
Více informací

Hrubý domácí produkt eurozóny zpomalil v prvním čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům na 0,2 procenta z 0,3 procenta v loňském čtvrtletí. V meziročním srovnání růst naopak zrychlil na 0,9 procenta z 0,5 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil své dřívější odhady.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Vláda schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty ve výši deset procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky. Nová sazba by měla začít platit od ledna 2015. ČTK o tom informovali členové kabinetu. Ke snížení se vláda zavázala v koaliční smlouvě, z původního návrhu ale vypadly dětské pleny. Jejich převedení do snížené sazby DPH by mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie.
Více informací

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, do které patří rovněž Česká spořitelna, očekává v letošním roce rekordní čistou ztrátu v objemu až 1,6 miliardy eur (44 miliard Kč) kvůli problémům v Maďarsku a Rumunsku. Vyplývá to podle agentury Reuters z prognózy, kterou rakouská firma zveřejnila.
Více informací

Program rozvoje venkova by mohl rozdělit tuzemským zemědělcům v letech 2014 až 2020 celkem 3,04 miliardy eur, tedy přes 82 miliard Kč. Původně předpokládanou částku zhruba o tři miliardy Kč posílí přesuny přímých plateb z prvního pilíře Společné zemědělské politiky. Na setkání s novináři to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. První pilíř zahrnuje prostředky na přímé platby, tržní opatření a veterinární opatření, zatímco druhý pilíř zahrnuje právě prostředky na rozvoj venkova.
Více informací

Opětovná těžba granátů v nových ložiscích v Dolní Olešnici v Podkrkonoší by mohla začít nejdříve v letech 2018 až 2020. Odhaduje to šperkařské družstvo Granát Turnov, které záměr obnovit těžbu zahájilo před čtyřmi lety procesem posuzování vlivu těžby na životní prostředí (EIA). V Dolní Olešnici se veřejně projednávala dokumentace a posudek EIA. Nikdo z veřejnosti se jej nezúčastnil. Obec se zamýšlenou těžbou souhlasí, uvedla starostka Radoslava Cermanová.
Více informací

Vláda schválila návrh na slevu na dani pro pracující důchodce a na zvýšení slev za druhé a třetí dítě o 200 a 300 korun měsíčně. Zavést chce rovněž dvoumilionový strop u daňových paušálů pro živnostníky. Na briefingu po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Změny musí ještě schválit Parlament.
Více informací

Počet vyhlášených osobních bankrotů v červnu stoupl ve srovnání s květnem o 207 na 1621. Meziročně také vzrostl, ale růst proti minulým rokům zpomalil. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, jejíž výsledky má ČTK k dispozici. Přibylo rovněž firemních bankrotů.
Více informací

Vláda schválila roční odklad vydávání značek na přání. Spolu s nimi kabinet posvětil i roční odklad pro zavedení povinného focení vozidel ve stanicích technické kontroly. ČTK to řekl Martin Novák, mluvčí ministerstva dopravy, které o odklad účinnosti novely zákona na leden 2016 požádalo.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU