Co týden dal? Pošta bude u černých pasažérů vymáhat pokuty

22.08.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká pošta bude vymáhat pokuty u více než 100.000 černých pasažérů pražského dopravního podniku. Celková částka je téměř 700 milionů korun. Finanční závazky z let 2012 a 2013 odkoupila od dopravního podniku inkasní společnost Fidentia. Ta se dohodla s poštou, která chce dlužníky oslovit v několika vlnách prostřednictvím své služby DINO. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Růst aktivity v soukromém sektoru eurozóny v srpnu zpomalil, a to výrazněji, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky zveřejnila společnost Markit. Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který sleduje tisíce podniků v průmyslu i ve službách, klesl na 52,8 bodu z červencových 53,8 bodu. Analytici přitom podle agentury Reuters očekávali mírnější pokles na 53,4 bodu.
Více informací

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu ve Spojených státech v srpnu stoupla. Tempo jejího růstu přitom překonalo odhady a bylo nejvyšší za více než čtyři roky. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery průmyslových firem, jehož předběžné výsledky zveřejnila společnost Markit.
Více informací

Plán argentinské vlády restrukturalizovat dluh, a obejít tak rozhodnutí americké justice, je podle amerického soudu nelegální. Ve čtvrtek to řekl soudce newyorského soudu Thomas Griesa. Zemi ale z pohrdání soudem neobvinil. Nepomohlo by to podle něj vyřešit spor s investory, kvůli němuž se Argentina před nedávnem podruhé za skoro 13 let dostala do platební neschopnosti.
Více informací

Růst aktivity v čínském zpracovatelském průmyslu se v srpnu zpomalil na nejnižší úroveň za tři měsíce. Zmírnil se růst produkce a nových zakázek, uvedla v předběžných údajích banka HSBC na základě svého průzkumu mezi nákupními manažery čínských továren. Po červencovém vzestupu aktivity na maximum za rok a půl zpráva obnovuje obavy z opětného oslabování druhé největší ekonomiky světa.
Více informací

Americkou centrální banku (Fed) překvapilo, jak rychle se uzdravuje americký trh práce. Zatím však nechce urychlit plánované zvýšení úrokových sazeb, dokud nebude oživení více přesvědčivé. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání měnového výboru, který Fed zveřejnil.
Více informací

Americký finanční ústav Bank of America se dohodl s vládou Spojených států na rekordním urovnání sporu kvůli prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009. Celkem v rámci urovnání zaplatí 16,65 miliardy dolarů (349,1 miliardy Kč), uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.
Více informací

Zahajovaná výstavba obytných domů ve Spojených státech v červenci prudce oživila a rostla nejrychlejším tempem za osm měsíců. Výrazně se zvýšil také počet stavebních povolení. Údaje ministerstva obchodu USA naznačují, že americký trh bydlení se zřejmě zotavuje z útlumu, který začal ve druhé polovině loňského roku.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

U penzijních společností spořilo na konci prvního pololetí ve třetím pilíři 4,88 milionu účastníků, což bylo zhruba o 85.000 méně než na konci roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl na 4,72 milionu, ve fondech účastnických stoupl na 158.000. ČTK o tom informovala Asociace penzijních společností.
Více informací

Pokud věřitelé těžební firmy New World Resources (NWR) příští pátek neschválí navržený restrukturalizační plán, stanou se aktiva NWR včetně společnosti OKD majetkem zajištěných věřitelů. Nezajištění věřitelé tak přijdou o své investice, řekl během konferenčního rozhovoru s novináři finanční ředitel společnosti Marek Jelínek.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci dále klesla na 2,72 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v červnu, kdy průměrná sazba činila 2,76 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) je kvůli sankcím mezi EU a Ruskem připravena zvýšit pojistné limity do některých exportních teritorií. Mohlo by jít třeba o Ázerbájdžán a Bělorusko, kde je velká poptávka po českých výrobcích a technologiích. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí EGAP Hana Hikelová.
Více informací

Celkové ztráty u českých průmyslových firem se v důsledku sankcí mezi Ruskem a EU mohou v krátkodobém horizontu pohybovat v řádech desítek miliard korun. V dlouhodobém horizontu pak až v řádech stovek miliard. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou mezi českými firmami provedl Svaz průmyslu a dopravy.
Více informací

Česká pošta bude vymáhat pokuty u více než 100.000 černých pasažérů pražského dopravního podniku. Celková částka je téměř 700 milionů Kč. ČTK to řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac. Finanční závazky z let 2012 a 2013 odkoupila od dopravního podniku inkasní společnost Fidentia. Ta se dohodla s poštou, která chce dlužníky oslovit v několika vlnách prostřednictvím své služby DINO.
Více informací

Nová jednodušší pravidla pro takzvaný kurzarbeit firmám pomůže a omezí hromadné propouštění. Shodli se na to experti oslovení ČTK. Nový program kurzarbeitu by stát mohl spustit od ledna. Podniky, které by neměly pro své lidi dost práce, by mohly získat příspěvek na mzdu od úřadu práce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU