Co týden dal? Nový občanský zákoník může ochromit refinancování hypoték

03.10.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nový občanský zákoník může zcela ochromit refinancování hypoték, které v poslední době zažívá obrovský boom. Při změně banky totiž majitel nemovitosti může v některých případech potřebovat souhlas té současné. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Proces zotavování globální ekonomiky je nedostatečný a hrozí, že svět ustrne v nynějším slabém tempu delší dobu. Řekla to výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Před pololetním zasedáním MMF a Světové banky (SB) šéfka fondu vyzvala vlády, jejichž zástupci se příští týden ve Washingtonu sejdou, aby pro posílení svých ekonomik dělaly víc.
Více informací

Jihokorejská automobilka Kia Motors, která vyrábí ve slovenské Žilině, chce letos zvýšit prodej v Evropě o pět procent na 360.000 aut. Za posledních pět let to znamená zvýšení o polovinu. Na autosalonu v Paříží to uvedl provozní ředitel firmy pro Evropu Michael Cole.
Více informací

Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vstupuje na pole prodeje automobilů. Firma oznámila, že koupí soukromě vlastněného automobilového prodejce Van Tuyl Group a zakládá s ním novou automobilovou divizi. Cenu transakce ale společnost Berkshire Hathaway nezveřejnila.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Investoři nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci jejího šéfa Maria Draghiho. Guvernér by měl představit podrobnosti k novému plánu nákupů cenných papírů, který banka představila v září a jímž chce podpořit stagnující ekonomiku eurozóny a odvrátit přízrak deflace.
Více informací

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v září zhruba 213.000 pracovních míst, tedy mírně více než v předešlém měsíci. Nad hranicí 200.000 tak zůstala tvorba míst v soukromém sektoru šestý měsíc po sobě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná organizace ADP.
Více informací

Slovensko zpřísní podmínky pro podnikání firem, které nabízejí nebankovní půjčky občanům. Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů kromě komerčních peněžních ústavů nově budou muset například požádat centrální banku (NBS) o povolení pro své podnikání, vyplývá z návrhu zákona, který schválila slovenská vláda.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v zemích platících eurem zůstala v srpnu na úrovni 11,5 procenta, kde byla i v předešlých dvou měsících. V celé Evropské unii se nezaměstnanost ve srovnání s červencem snížila o desetinu bodu na 10,1 procenta. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Většina (86 procent) českých úředníků se setkala se zmanipulovanou zakázkou. Každý desátý dokonce tvrdí, že snahy o manipulaci se týkají tří čtvrtin veřejných tendrů. Vyplývá to z průzkumu společností Otidea a Transparency International, jehož výsledky představily na konferenci k veřejným zakázkám. Pouze 14 procent oslovených veřejných dodavatelů o žádných manipulacích neví.
Více informací

Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci srpna meziročně o 5,2 procenta na 2,56 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Růst objemu úvěrů podnikům zpomalil na jedno procento, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,9 procenta.
Více informací

Odbory doporučují pro příští rok vyjednávat se zaměstnavateli o růstu mezd o pět procent. Podle předáků ekonomika oživuje a firmy přidání zvládnou. Novinářům to řeklo vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zaměstnanci státu a veřejného sektoru by si již od letošního listopadu měli polepšit o 3,5 procenta.
Více informací

Stát by měl přispívat České poště na udržení sítě poboček. Je proto potřeba najít politický koncenzus, jak poště za tyto služby platit. Na setkání s novináři to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň uvedl, že vláda se tento státní podnik nechystá privatizovat, a není proto podle něj výhodné jej převádět na akciovou společnost. Proti dotování pošty se ale v týdnu postavil ministr financí Andrej Babiš (ANO).
Více informací

Takřka všichni (98 procent) zadavatelé veřejných zakázek stále vybírají vítěze tendrů podle nejnižší ceny. Třetina úředníků chce takhle postupovat i po projednávané novele zákona o zadávání veřejných zakázek. Vyplývá to z průzkumu společností Otidea a Transparency International, jehož výsledky má ČTK k dispozici.
Více informací

Česká národní banka stanovila na základě nových celoevropských pravidel sazby kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika, a to čtyřem největším tuzemským bankám. Těmi jsou Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a UniCredit Bank. Centrální banka o tom informovala na internetu.
Více informací

Nový občanský zákoník (NOZ) může zcela ochromit refinancování hypoték, které v poslední době zažívá obrovský boom. Při změně banky totiž majitel nemovitosti může v některých případech potřebovat souhlas té současné. Na semináři Stavebního fóra ke zkušenostem s NOZ na to upozornil právník Tomáš Běhounek z advokátní kanceláře bnt attorneys-at-law.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU