Co týden dal? Česká ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 %

07.05.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


HDP Česka poroste v letošním roce o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta, uvedla Evropská komise. EK dále mírně zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. Ve své jarní makroekonomické předpovědi uvádí pro unii jako celek růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,8 procenta, pro země platící eurem pak o 1,5 procenta.

Posledních 7 dní ve světě

Mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli zůstává řada nevyřešených otázek. Za nynější situace tak neexistuje možnost dosažení dohody o dalším financování Řecka na pondělním zasedání euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, uvedl podle agentury Reuters šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po setkání s francouzským ministrem financí Michelem Sapinem. Také Sapin dal novinářům najevo, že dohoda s Řeckem ještě není na dosah.
Více informací

Řecká vláda navrhuje zavést mimořádnou daň pro 500 nejbohatších řeckých rodin. Napsal to německý list Bild s odvoláním na nový seznam reforem, které se Atény chystají předložit euroskupině, tedy ministrům financí zemí eurozóny. Mimořádná daň je jedním z opatření, které mají vládě pomoci uvolnit slíbené peníze ze záchranného úvěru. Zdroj z vlády řekl, že Atény uhradily splatný dluh 200 milionů eur.
Více informací

Evropská komise mírně zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie. Ve své jarní makroekonomické předpovědi uvádí pro unii jako celek růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,8 procenta, pro země platící eurem pak o 1,5 procenta. Míra inflace má zůstat velmi nízká, v EU i v eurozóně má letos činit 0,1 procenta. Na příští rok již komise počítá s jejím zrychlením na 1,5 procenta.
Více informací

Indonéská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nejpomaleji od roku 2009. Způsobila to hlavně slabší globální poptávka a také propad cen komodit. Hrubý domácí produkt za leden až březen podle údajů tamního statistického úřadu vzrostl meziročně o 4,71 procenta po růstu o 5,01 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Indonésie má největší ekonomiku v jihovýchodní Asii.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) se poprvé po více než deseti letech chystá uznat, že čínská měna už není podhodnocená a její kurz odpovídá realitě. Napsal to americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), podle něhož by to měnový fond mohl oznámit v některé z nadcházejících zpráv k Číně, které zveřejní v letošním roce.
Více informací

Evropa je připravena na různé výsledky patové situace mezi Řeckem a jeho věřiteli. Řekl to podle agentury Reuters šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Předseda euroskupiny to uvedl v odpovědi na otázku, zda existuje náhradní plán pro případ, že by Řecko bylo nuceno opustit eurozónu nebo se dostat do prodlení se splátkami svého dluhu.
Více informací

Těžba ropy v Rusku zůstala v dubnu na postsovětském maximu 10,71 miliardy barelů denně, kde byla i v březnu. Těžbu částečně podpořilo zotavení cen ropy z poslední doby, vyplývá z údajů, které zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky. Těžba plynu se ale mírně snížila a dosáhla 1,75 miliardy metrů krychlových denně, zatímco v březnu dosahovala 1,78 miliardy kubíků denně.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, růst cen ale zpomalil. Benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 18 haléřů na průměrných 32,47 koruny za litr, cena nafty se do středy zvýšila o 13 haléřů na 32,15 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Benzin je nejdražší v Jihomoravském kraji, nafta v Praze.
Více informací

Rada České televize odmítla stížnost na publicistický pořad Reportéři ČT, kterou podala společnost Agrofert, jejímž vlastníkem je ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle firmy některé reportáže obsahovaly neověřené a manipulativní informace, jež měly záměrně vyzdvihnout Babišův střet zájmů. V odpovědi, kterou rada schválila na svém zasedání, mimo jiné konstatuje, že kodex veřejnoprávní televize ani zákon o ČT nebyl porušen.
Více informací

Celkový objem bankovních úvěrů stoupl ke konci letošního března meziročně o 5,3 procenta na 2,65 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA). Proti únoru růst mírně zrychlil. Objem úvěrů podnikům meziročně stoupl o tři procenta, objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu vzrostl o 4,9 procenta.
Více informací

Česká ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta, uvedla Evropská komise. Její jarní makroekonomická předpověď se tak v tomto ohledu neliší od údajů z předpovědi zimní. Deficit veřejných financí by měl v Česku letos dosáhnout dvou procent, v příštím roce pak 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvádí komise.
Více informací

Celkem 17 procent bankovních klientů se již podle průzkumu České bankovní asociace setkalo s nějakou podobou hackerského útoku na důvěrná data. Přesto si dvě pětiny Čechů neaktualizuje přihlašovací hesla a 62 procent lidí upřednostňuje jednoduché zabezpečení internetového bankovnictví. Navíc třetina lidí se stále neorientuje v v zabezpečení svého počítače, u chytrých telefonů je to polovina. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé ČBA.
Více informací

Transformované penzijní fondy připsaly klientům za rok 2014 výnosy od 0,7 do 1,7 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Zhodnocení tak mírně překročilo loňskou inflaci, která činila 0,4 procenta. Důvodem nižších výnosů je povinnost investovat do bezpečných nástrojů. O rok dříve byly výnosy od 1,3 do 2,23 procenta.
Více informací

Připravovaná opatření k omezení daňových úniků by v příštím roce měla přinést na dani z přidané hodnoty (DPH) podle odhadů ministerstva financí 13,8 miliardy korun navíc. Vyplývá to z konvergenčního programu, o kterém informovalo ministerstvo financí. Finanční úřady vybraly loni na DPH 322,9 miliardy korun, meziročně o zhruba 14 miliard korun více.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU