Víte o tom, že když jste loni zrušili životní pojištění, tak musíte letos podat daňové přiznání?

06.03.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Předčasné zrušení životního pojištění během roku 2018 přináší daňové povinnosti a dodanění daňových odpočtů uplatněných v minulých letech a příspěvků zaměstnavatele. Jak se postupuje?

Pro využití daňových výhod musí smlouva o životním pojištění splňovat zákonné podmínky, tj. výplata pojistného je sjednána nejdříve v roce dosažení 60 let a po 60 měsících od uzavření smlouvy a není umožněn průběžný výběr peněz ze smlouvy.

Z daňového hlediska je předčasné zrušení smlouvy o životním pojištěním nevýhodné. Přijde se o všechny daňové výhody z minulých let. Při splnění zákonných podmínek totiž vlastní vklady na smlouvu o životním pojištění snižovaly daňový základ. Na smlouvu o životním pojištění mohl přispívat i zaměstnavatel, přičemž do limitu byly příspěvky zaměstnavatele na smlouvu od daně z příjmu osvobozeny.

Nutnost podání daňového přiznání po zrušení životního pojištění

Zaměstnanci, kteří v roce 2018 předčasně zrušili smlouvu o životním pojištění, si musí sami podat daňové přiznání. Zaměstnavatel za ně nemůže provést roční zúčtování daně. V takovém případě si musí zaměstnanec od mzdové účetní vyžádat roční potvrzení o zdanitelných příjmech.

Dodanění daňových odpočtů při zrušení životního pojištění

Při předčasném zrušení smlouvy během roku 2018 je nutné zpětně dodanit všechny daňové odpočty uplatněné v předchozích deseti letech. Od základu daně bylo možné v uplynulých 10 letech odečíst vlastní vklady na smlouvu o životním pojištění do maximální částky 12 000 Kč za rok. Uplatněné daňové odpočty v minulých 10 letech jsou příjmem dle § 10 zákona o dani z příjmu a je potřeba vyplnit daňovou přílohu číslo dvě daňového přiznání.

Zaměstnanec Novosad zrušil v roce 2018 předčasně svoji smlouvu o životním pojištění, kterou uzavřel v lednu 2009. V letech 2009 až 2017 si snížil daňový základ vždy o 12 000 Kč, což mu zvýšilo čistou mzdu v těchto letech. Pan Novosad si musí za rok 2018 sám podat daňové přiznání a nemůže požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. Celkem za 9 let trvání smlouvy si snížil daňový základ o 108 000 Kč (12 000 Kč x 9 let). Souhrnný daňový základ za rok 2018 bude mít tedy o tuto částku vyšší. Za rok 2018 zaplatí pan Novosad na dani z příjmu více o 16 200 Kč (108 000 Kč x 15 %).

Dodanění příspěvků zaměstnavatele

V praxi velmi oblíbeným firemním benefitem je příspěvek zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu o životním pojištění. Při splnění zákonných podmínek jsou příspěvky zaměstnavatele na smlouvu o životním pojištění, penzijním připojištění a doplňkovém penzijním spoření osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Při předčasném zrušení smlouvy o životním pojištění, na kterou přispíval zaměstnavatel, je nutno dodanit i všechny příspěvky zaměstnavatele od roku 2015, tedy od platnosti příslušné daňové novely. V daňovém přiznání se tento příjem uvede do příjmu dle § 6 ze závislé činnosti. Rovněž v případě dodanění příspěvků zaměstnavatele nemůže daňové záležitosti vyřídit za zaměstnance zaměstnavatel.

Zaměstnankyni Brázdové přispíval na smlouvu o životním pojištění od roku 2011 zaměstnavatel měsíčně ve výši 2 000 Kč. Všechny příspěvky zaměstnavatele na smlouvu o životním pojištění zaměstnankyni Brázdové byly daňově osvobozeny. Paní Brázdová si na smlouvu sama neplatila nic. V roce 2018 paní Brázdová smlouvu o životním pojištění zrušila. Zaměstnavatel přispěl paní Brázdové na smlouvu ještě v měsících lednu až dubnu 2018. Paní Brázdová si musí sama podat daňové přiznání. Od zaměstnavatele si vyžádá potvrzení o zdanitelných příjmech. Příjmem dle § 6 zákona o dani z příjmu však bude i částka 80 000 Kč (24 000 Kč za rok 2015, 24 000 Kč za rok 2016, 24 000 za rok 2017 a 8 000 Kč za rok 2018).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: DANĚ